h
Verkiezingsprogramma SP Middelburg: Het Sociale Alternatief

1. Armoede aanpakken en voorkomen

Iedereen kan werkloos, ziek of gehandicapt raken. Gelukkig is er in Nederland een solidair uitkeringsstelsel. Dit is er gekomen om te voorkomen dat mensen moesten bedelen. Helaas is er onder Rutte echter voortdurend bezuinigd op alle uitkeringen. Het gevolg daarvan is dat veel mensen die afhankelijk zijn van een uitkering niet rond kunnen komen en alsnog veroordeeld zijn tot instanties als bijvoorbeeld een voedselbank. Een schandalige ontwikkeling waar onze Tweede Kamerfractie zich tegen blijft verzetten. Want bezuinigen op uitkeringen of tegemoetkomingen is ronduit asociaal. Kijk maar naar de gevolgen daarvan voor gepensioneerden met enkel een AOW of een klein pensioen. Zij zijn zwaar de klos door het verlagen van de ouderenkorting en stijging van zorgkosten. Of kijk naar de mensen die door het verhogen van de pensioenleeftijd in een financieel gat vallen. Zoals brandweerlieden en andere beroepsgroepen die door de zwaarte van hun beroep voorheen eerder met pensioen konden.

Gemeenten mogen niet aan inkomenspolitiek doen, dus de gemeente mag en kan zelf geen uitkeringen verhogen. Als raadsfractie hebben wij op de hoogte van de uitkering dan ook geen invloed. Wat wij wel kunnen en ook consequent doen is strijden voor een sociaal minimabeleid dat armoede oplost en nog beter: voorkomt. Want dat is, ondanks alle mooie berichten in de media over de aantrekkende economie nog steeds hard nodig. Voor een grote groep inwoners van onze gemeente is de crisis namelijk nog lang niet voorbij. Zij hebben geen zicht op vast betaald werk, nu niet en ook in de nabije toekomst niet.

Daarnaast zien we ook steeds meer mensen die wel een baan hebben in de problemen komen. Door huurverhogingen, bezuinigingen op de huurtoeslag en het afschaffen van tegemoetkomingen raken ook deze mensen in de schulden. De groep die het moeilijk heeft wordt niet kleiner, maar groter. Wij horen het dagelijks op straat en in de buurten. Mensen die moeten kiezen tussen medicijnen of brood. Onderwijzers die ons vertellen dat er kinderen in de klas zitten die zelden ontbijten, omdat het geld er gewoon niet is. ZZP’ers die nergens terecht kunnen als ze niet genoeg omzet hebben. Daar zijn structurele fatsoenlijke oplossingen voor nodig in de vorm van ruimhartige aanvullingen op het inkomen en respectvolle adequate ondersteuning van mensen die door een te laag inkomen, hoge schulden, stress, ziekte of oververmoeidheid de grip op hun bestaan verliezen. De voedselbank zien wij niet als een structurele oplossing.

Mensen in geldnood hebben financiële ondersteuning nodig en moeten een beroep kunnen doen op professionele en respectvolle hulp door mensen die hiervoor opgeleid zijn. Vrijwilligers kunnen aanvullende ondersteuning bieden.

Dit is wat wij voorstellen: Armoede aanpakken en voorkomen 

Preventie in de wijk en aanpak schulden:
1. In elke wijk komt een laagdrempelig spreekuur waar mensen terecht kunnen met financiële vragen. Hier krijgen zij van deskundige professionals duidelijke antwoorden en hulp bij het invullen van (digitale) formulieren.
2. Voor mensen die moeite hebben met het voeren van gesprekken en het verwerken van alle informatie komen er onafhankelijke cliëntondersteuners. Deze onafhankelijke cliëntondersteuners begeleiden mensen tijdens en na gesprekken met instanties.
3. Professionele schuldhulpverlening wordt sneller en mensvriendelijker ingezet. Er wordt gezorgd voor voldoende capaciteit en kennis.
4. De gemeente steunt ouderen die financieel in de knel komen door de verhoging van de AOW leeftijd en de vermindering van de ouderenkorting.
5. Eigen bijdragen voor rechtsbijstandskosten en het eigen risico voor de ziektekostenverzekering worden volledig gecompenseerd als mensen onder 130% van het minimuminkomen zitten.
6. Organisaties die zich bezighouden met hulp aan mensen die in armoede leven, zoals Humanitas, krijgen volledige steun van de gemeente.
7. Kinderarmoede wordt bestreden en voorkomen door snel handelen van Orionis. Signalen van vrijwilligers en professionals worden in het kader van preventie serieus opgepakt.
8. Projecten zoals City Seeds die mensen verbinden en daarmee perspectief bieden om uit de negatieve spiraal van armoede te komen, ondersteunen we.
9. Mensen met een uitkering die aan sociale activiteiten deelnemen, zoals vrijwilligerswerk, worden niet belast of gekort op hun uitkering.

Sociale Dienst:
10. Mensen krijgen actief hulp bij het aanleveren van de juiste gegevens voor het aanvragen van een bijstandsuitkering en in urgente gevallen wordt direct een voorschot verstrekt.
11. Mensen in de bijstand mogen tot aan € 300,- bijverdienen.
12. Middelburg schrapt de termijn van 3 jaar om in aanmerking te komen voor de vervanging van duurzame gebruiksgoederen (bijvoorbeeld koelkast of wasmachine). Iedereen moet een aanvraag voor bijzondere bijstand kunnen doen, ook als je net in de bijstand zit.
13. De collectieve ziektekostenverzekering blijft gehandhaafd.
14. Middelburg voert een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid voor huishoudens met een inkomen tot aan 130% van het bijstandsniveau. Ondernemers krijgen ook toegang tot deze regeling en onroerende goederen of auto worden niet langer meegenomen in de beoordeling voor toelating.
15. De gemeente hanteert de beslagvrije voet op de juiste manier.
16. Gemeentelijke tarieven, eigen bijdragen en eigen risico in onder andere zorg- en rechtsbijstand worden voor lage inkomens verminderd en/of gecompenseerd.
17. Op het armoedebeleid wordt niet bezuinigd, er wordt actief gewezen op regelingen waar inwoners recht op hebben.
18. Het toepassen van strafkortingen op de bijstandsuitkeringen moet een uitzondering zijn. Strafkortingen mogen nooit berusten op de afwegingen van een individuele ambtenaar en worden daarom altijd getoetst door een onafhankelijke commissie.

U bent hier