h
Verkiezingsprogramma SP Middelburg: Het Sociale Alternatief

3. Toegankelijke zorg

De gemeente Middelburg is sinds 2015 niet alleen verantwoordelijk voor de Wmo, maar ook voor de Jeugdzorg, dagbesteding voor ouderen en de Participatiewet. Dat sluit goed aan bij de SP-visie dat zorg dicht bij de mensen georganiseerd moet worden. Tegelijkertijd is er echter flink bezuinigd. Tegenwoordig moet iemand al erg dement of rolstoelgebonden zijn eer hij/zij in een verzorgingshuis terecht kan. Dit legt veel druk op familie en mantelzorgers en verergert de tweedeling. Wie genoeg geld heeft kan naar een comfortabele aangepaste woning verhuizen en koopt daar eventueel extra zorg bij in. Die keuze hebben mensen met een laag of middeninkomen niet. Na het sluiten van de verzorgingshuizen wonen mensen langer thuis. Ook als dat niet eigenlijk meer gaat, als ze eenzaam zijn of ze zich niet veilig voelen. Daarom juichen wij het voorstel van de landelijke SP voor Het Zorgbuurthuis van harte toe. Kleinschalige en menswaardige zorg in de eigen buurt voor ouderen die het thuis niet meer redden.

De marktwerking in de zorg blijven we bestrijden. Werknemers in de zorg verdienen respect, vaste contracten en een goede cao! Daarvoor hebben we keer op keer gestreden en dat zullen we blijven doen. Marktwerking in de zorg- en welzijnssector draagt nog meer bij aan de tweedeling. Het huidige zorgstelsel met een eigen risico veroorzaakt hogere ziektekosten, juist voor ouderen en chronisch zieken. De landelijke SP strijdt voor één solidaire ziektekostenverzekering zonder eigen risico. SP Middelburg strijdt hier ook lokaal voor, want het eigen risico is gewoon een asociale boete op ziek zijn.

In Middelburg kennen we zorgloket Porthos. Hier kunnen WMO-hulpmiddelen, WMO-thuiszorg en dagbesteding aangevraagd worden. Regelmatig waren Porthosmedewerkers en zorgverleners het met elkaar oneens over de vraag welke zorg iemand nodig zou hebben. Met onbetaalde zorgrekeningen als gevolg. Ook duurde het verwerken van aanvragen of het afgeven van indicaties te lang. Het aanvankelijke idee van één loket waar mensen met vragen op het gebied zorg en ondersteuning snel en goed geholpen zouden worden, kwam niet uit de verf. In plaats van dichterbij en laagdrempelig zagen we een bureaucratische organisatie ontstaan. De SP wil minder bureaucratie en meer vertrouwen in de mensen op de werkvloer. Geld voor zorg moet naar zorg. We dienden veel voorstellen in, die de zorg aan onze inwoners verbeterden en die een meerderheid in de raad haalden. Daarmee hebben we bereikt dat de focus weer op snelle en laagdrempelige zorg in de buurt ligt, waarmee voorkomen wordt dat (gezondheids)situaties onnodig verslechteren.

Ongeveer 15% van de Middelburgse inwoners is verminderd zelfredzaam, chronisch ziek of heeft een beperking. Deze mensen vormen veelal een kwetsbare groep. Juist voor hen is van het van belang dat zij steun krijgen bij het deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en het leiden van een zo zelfstandig mogelijk leven. De SP is blij dat Nederland het VN-verdrag voor de gehandicapte mens heeft ondertekend. Dat betekent dat alle gemeentelijke instellingen de taak hebben om o.a. websites, gebouwen, folders en infrastructuur voor iedereen toegankelijk te maken. Onze fractie maakt zich hier voortdurend sterk voor. Jong en oud, samen maken we Middelburg tot wat het is. De gemeente kan en moet bijdragen aan een positieve en gezonde samenleving door te zorgen voor buurthuizen, welzijnswerk, een servicebus en behoud van servicezones.

Dit is wat wij voorstellen: Toegankelijke zorg

Toegang tot zorg:

1. Porthos verwijst en geeft de uiteindelijke indicatie af. De zorgverleners schrijven samen met degene die een zorgvraag heeft en/of familie het ondersteuningsplan.
2. Er wordt onafhankelijke cliëntondersteuning geboden.
3. In elke buurt komt een laagdrempelig spreekuur waar iedereen terecht kan met vragen over de zorg. Hierdoor kan snel gehandeld worden.
4. Zorgverleners voeren het keukentafelgesprek en stellen samen met de zorgvrager een zorgplan op. Omdat zorgverleners iemand dagelijks zien kunnen zij snel melden dat er minder of juist extra zorg nodig is.
5. In kleine buurtgebonden teams werken verpleegkundigen en huishoudelijke hulpen samen voor ‘hun’ cliënten. Deze teams zijn zelfstandig en hebben samen met de cliënt de vrije hand in het opzetten van de best passende zorg en de organisatie ervan per cliënt.
6. De medewerkers in de Jeugdzorg zijn de professionals, zij komen in het gezin thuis en kunnen dus het beste beoordelen welke zorg nodig is. De SP vindt dat de gemeente een zorgvraag vanuit de professional niet kan negeren of weigeren. Samen met cliënten hebben zij de regie over de zorg voor de cliënten als het gaat om de aanvraag van uitbreiding van indicaties. De jeugdzorgmedewerker krijgt ruim baan om het nodige werk voor de allerzwaksten in onze samenleving naar behoren uit te voeren.
7. Alle klachten, ook bezwaarprocedures tegen beschikkingen, moeten naast schriftelijk ook mondeling kunnen worden ingediend.

Toegankelijkheid:

8. Het VN-verdrag voor de gehandicapte mens is en blijft de norm. Algemene voorzieningen moeten toegankelijk worden voor iedereen. Bij informatievoorziening (gemeentelijke websites) moet rekening gehouden worden met diverse beperkingen. Voorkomen moet worden dat mensen geen of te weinig informatie krijgen waardoor zij hun aanvragen niet goed kunnen opstellen of indienen.
9. Openbare gebouwen, scholen, theaters, zorginstellingen, sportcomplexen etc. moeten toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn, ouders met kinderwagens, mensen in een rolstoel of scootmobiel en blinden en slechtzienden.
10. Er moeten meer openbare toiletten komen, die toegankelijk moeten zijn voor gehandicapten.
11. Met de (her)inrichting van elke buurt wordt rekening gehouden met voetgangers, het gebruik van rollators en scootmobiels en er wordt gezorgd voor voldoende bankjes.

Thuiszorg:

12. Voor WMO-zorg en -hulpmiddelen wordt een bijdrage gevraagd afhankelijk van inkomen en vermogen. Er wordt rekening gehouden met een mogelijke stapeling van kosten. Het mag niet zo zijn dat mensen moeten kiezen tussen zorg of voedsel (of andere vaste lasten).
13. (Thuiszorg-)medewerkers werken in vaste dienst en worden volgens de CAO betaald.
14. Geld voor zorg moet naar zorg. Salarissen van directie en managers van Thuiszorgorganisaties horen niet hoger te zijn dan het hoogste loon in de CAO VVT van € 55,62 per uur. Waar mogelijk worden WMO-hulpmiddelen hergebruikt.

Jeugdzorg en jongeren:

15. Bij de uitvoering van de Jeugdzorg blijven de budgetten geoormerkt. Als dit ontoereikend blijkt voor een goede zorgverlening wordt het budget door Middelburg verhoogd.
16. Het VN verdrag voor de rechten van het kind wordt nageleefd.De jongerencentra blijven open en waar mogelijk worden de openingstijden uitgebreid.
17. Mosquito’s (kleine piepkastjes om jongeren te verjagen) worden verboden.
18. Bij overlast door jongeren gaan wijkagenten met hen in gesprek om te zoeken naar een structurele oplossing.
19. Middelburg blijft jongeren bewust maken van effecten van tabak, alcohol en drugs en blijft ouders erbij betrekken. Daarnaast komen er projecten om alcohol- tabaks- en/of drugsverslaving tegen te gaan.

Ouderenzorg:

20. De preventieve zorg voor ouderen wordt uitgebreid via professionele wijkaanpak.
21. Via de zorg in de buurt komt er een spreekuur voor ouderen.
22. We zorgen ervoor dat mensen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen, ongeacht hun leeftijd of beperkingen.
23. De gemeente zorgt dat de faciliteiten in de woonservicecentra behouden blijven.
24. Er wordt onderzoek gedaan naar de behoefte aan kleinschalige “zorgbuurthuizen”. Nu grote bejaardenhuizen gesloten worden is de stap naar een verzorgingshuis pas in een stadium van intensieve zorg mogelijk. In een zorgbuurthuis kunnen ouderen die meer zorg nodig hebben, samen met hun eventuele partner, in hun eigen buurt blijven wonen.
25. Er komt extra geld voor uitbreiding van de servicebus.

Daklozenopvang:

26. Middelburg staat er garant voor dat er voldoende plekken aanwezig zijn in de bestaande dak- en thuislozenopvang en doet al het mogelijke om dakloosheid te voorkomen.

U bent hier