h
Verkiezingsprogramma SP Middelburg: Het Sociale Alternatief

6. Milieuvriendelijk Middelburg

De overschakeling op schone energie zet grote groepen inwoners buiten spel. SP Middelburg wil een andere aanpak: Schone energie die lokaal wordt opgewekt, door coöperaties waar alle inwoners aan deel kunnen nemen, ook mensen die geen (spaar)geld hebben.

De huidige aanpak veroorzaakt een tweedeling die vermogenden rijker maakt en minder vermogenden armer. Wie het geld heeft om te investeren in schone energie en besparingsmaatregelen profiteert van energiesubsidies en energierendement. Wie dat geld niet heeft betaald het gelag. Die draait op voor de belastingen en heffingen op (vuile) energie en ziet de waarde van de woning verminderen.

Als dorpen, wijken of andere groepen mensen samen een goed doordacht idee hebben om collectief een windmolen, zonnepanelen of andere duurzame energie te exploiteren, moet het gemeentebestuur dit financieel en organisatorisch ondersteunen. Datzelfde geldt voor energiebesparingsprojecten. De voorwaarden van ondersteuning is: geen financiële drempel voor deelname en zeggenschap bij de deelnemers.

De SP bepleit de vorming van een Zeeuws Schone Energie Fonds, zo’n fonds kan op verschillende manieren worden gevoed, uiteenlopend van middelen uit de gemeentebegroting, bijdragen van andere overheden en middelen uit externe fondsen of bronnen. Daarbij kan ook worden gedacht aan het Zeeuws Klimaatfonds en de 5 x 2 miljoen die via Stedin beschikbaar kwam bij de verkoop van het Zeeuws netwerkbedrijf.

We willen dat de gemeente Middelburg ook meewerkt aan de oprichting van een onafhankelijke Energiewerkplaats. Hier kan iedere Zeeuw terecht voor onafhankelijke informatie over schone energie en hoe je dit coöperatief organiseert. Ook biedt de Energiewerkplaats technische ondersteuning bij de uitvoering van lokale initiatieven.

De gemeente moet voorop lopen als het gaat om energiebesparing en het tegengaan van verbruik van fossiele brandstoffen. De kerncentrale moet zo snel mogelijk gesloten worden omdat de centrale al over de levensduur is en mede daardoor een onaanvaardbaar risico is op een ramp die een enorme impact op onze provincie zal hebben.

Het gebruik van gif bij onkruidbestrijding is niet alleen schadelijk voor bijen en andere insecten maar ook voor mensen. We hebben een zorgplicht voor de dieren en mensen die nu leven en in de toekomst.

Een groene omgeving, rustig en donker is goed voor het welzijn van onze inwoners. Ook historische landschappen verdienen ons respect. Natuureducatie en dierenwelzijn vinden we belangrijk onderdelen van een sociale samenleving.

Dit is wat wij voorstellen: Milieuvriendelijk Middelburg

Energie:

1. Duurzame energie moet toegankelijk worden voor iedereen.
2. Verduurzaming van huurwoningen krijgt de eerste prioriteit.
3. De gemeente helpt mee om een Zeeuws Schone Energie Fonds op te richten dat lokale coöperaties financieel ondersteunt.
4. Middelburg bevordert initiatieven voor het lokaal opwekken van duurzame energie en geeft zelf het goede voorbeeld. Met de opwekking van duurzame energie zorgen we voor meer werkgelegenheid.
5. Samen met bedrijven maakt Middelburg warmteplannen waarin restwarmte, bodemenergie en opslag van warmte optimaal benut worden.
6. Alle straatverlichting ouder dan 15 jaar wordt vervangen door energiezuinige dimbare verlichting.
7. Het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen wordt de komende 4 jaar teruggebracht met gemiddeld 3% per jaar.
8. Voor alle voertuigen van de gemeente wordt bij vervanging overgeschakeld op de meest energiezuinige en schone techniek die op dat moment algemeen beschikbaar is.
9. We dringen er bij het Rijk op aan dat de kerncentrale Borssele, uit oogpunt van duurzaamheid en hoge kosten zo snel mogelijk sluit.

Openbare Ruimte:

10. Braakliggende terreinen worden sport-, speel- en leerterreintjes in samenwerking met scholen en natuurorganisaties.
11. Bij (her)inrichtingsplannen wordt ten minste 10% van het totaaloppervlak gereserveerd voor groen en speelruimte.
12. Het groen wordt volledig milieuvriendelijk en ecologisch beheerd (zonder gif).
13. Waardevolle gebieden met ‘restgroen’ (stukjes die nooit bestemd zijn als groengebied, maar inmiddels wel die functie gekregen hebben) worden beschermd.
14. Bij grondontwikkeling kijkt Middelburg niet alleen naar de mogelijke financiële winst maar ook naar de gevolgen voor natuur en landschap, zoals bij Cleene Hooge.
15. Grond waarvoor nu nog geen exacte bestemming is gevonden, wordt verkocht onder de voorwaarde dat er niet op wordt gebouwd.
16. Verdere bebouwing aan het Veerse Meer wordt verboden.
17. Er wordt extra aandacht geschonken aan het behouden of terug laten keren van stilte en duisternis in natuur en groene ruimte.
18. We dringen er bij de provincie op aan dat het aantal helicoptervluchten van en naar vliegveld Midden-Zeeland, al dan niet ten behoeve van windmolenparken, niet zal toenemen. Daar helikopters een kleine start - en landingsoppervlakte nodig hebben moet het niet moeilijk zijn daarvoor een locatie dicht aan de kust te vinden.

Landbouw en groenbeheer:

19. De SP kiest voor een natuurgericht beheer van het openbaar groen, waardoor dit een geschikt leefgebied wordt voor veel planten en dieren. Schade door wild wordt in principe op natuurlijke en zo diervriendelijk mogelijke wijze tegengegaan.
20. Bij het genieten van natuur hoort ook het leren van natuur, daarom vinden we natuureducatie belangrijk.

Dierenwelzijn:

21. De gemeente ondersteunt boeren die zo diervriendelijk mogelijk werken op diverse terreinen en neemt belemmeringen bij omschakeling naar een diervriendelijker veehouderij weg.
22. Het Walcherse dierenasiel en vogelopvang De Mikke moeten volledig ondersteund blijven.
23. Om overlast te voorkomen komen er in elke wijk omheinde hondenuitlaatplaatsen waar de honden los kunnen lopen. Langs veelgebruikte hondenuitlaatroutes komen voldoende afvalbakken. De hondenbelasting wordt hiervoor geoormerkt.
24. Werkzaamheden die dieren kunnen verstoren, zoals het kappen van bomen, het maaien van bermen en grasland, of het uitbaggeren van sloten, vinden niet plaats in het voorjaar en in het broedseizoen.

U bent hier