h
Verkiezingsprogramma SP Middelburg: Het Sociale Alternatief

7. Werk en onderwijs

Werk hoort bij het leven, het zorgt voor een inkomen, ontplooiing, een gevoel van eigenwaarde en een sociaal leven. Het percentage Middelburgers dat noodgedwongen gebruik maakt van een bijstandsuitkering schommelt rond de 2,8%. Dat zijn 1300 inwoners. Het zou goed zijn om werk voor hen te vinden maar werken onder het minimumloon, wat voor Wajongers dreigt te gebeuren dankzij het nieuwe kabinet, of van flexcontract naar flexcontract gedwongen worden is asociaal.

Orionis begeleidt mensen naar werk en heeft gelukkig nog een sociale werkvoorziening weten te behouden. Toch hebben wij van meet af aan moeite gehad met het samenvoegen van de taken van de Kredietbank, Sociale Werkvoorziening en Sociale Dienst van de drie Walcherse gemeenten. Middelburg moet deze taken zelf uitvoeren zodat de gemeenteraad beter zicht en meer invloed heeft op de uitvoering van sociaal beleid. Maar vooral ook een andere keuze kan maken zonder van Vlissingen en Veere afhankelijk te zijn.

De gemeente moet ervoor kiezen om mensen in vaste dienst te nemen en houden (in plaats van diensten uitbesteden) en daarbij ook verantwoordelijkheid nemen voor mensen met een handicap. Ze kan in aanbestedingsopdrachten de voorkeur geven aan bedrijven die een sociale verantwoordelijkheid nemen (SROI). Bij vestigingsverzoeken kan er kritisch gekeken worden naar de daadwerkelijke werkgelegenheid die geboden wordt door zo’n bedrijf.

Steeds meer scholen sluiten noodgedwongen de deuren, terwijl fusiescholen keer op keer uit het gebouw groeien. Minder rendabele opleidingen zijn opgeheven en studierichtingen worden verplaatst naar de gemeente met het meeste geld. Ontwikkelingen waardoor er steeds minder keuzevrijheid ontstaat voor ouders en kinderen. De SP is een grote voorstander van toegankelijk en betaalbaar onderwijs voor iedereen. Onderwijskeuze en onderwijskwaliteit mogen niets te maken hebben met de portemonnee van ouders of studenten. De omvang van scholen moet overzichtelijk blijven zodat leerlingen, schoolpersoneel en ouders elkaar kennen.

Het zogenoemde passend onderwijs is volledig mislukt. Het vergt te veel inzet van docenten waardoor de ‘speciale’ en gewone leerlingen te weinig aandacht en daardoor geen goed onderwijs kunnen krijgen. Het speciaal onderwijs groeit hierdoor weer. Deze realiteit moet worden aanvaard en vraagt om echt passende maatregelen.

Dit is wat wij voorstellen: Werk en Onderwijs

Werk:

1. Bij eerlijk werk hoort ook een eerlijk loon, dus geen werk onder het minimumloon.
2. Mensen die in WW of bijstand zijn geraakt worden begeleid naar een vaste baan.
3. Een tegenprestatie is altijd op vrijwillige basis. Het gaat dan enkel om vrijwilligerswerk waarbij absoluut geen verdringing van banen mogelijk is. Denk hierbij aan koffie schenken bij de biljartclub, honden uitlaten bij het asiel en dergelijke.
4. De SP wil leerwerkbedrijven waar bijstandsgerechtigden om- of bijgeschoold worden. Dit moet altijd leiden tot betaald werk in een bij de persoon passende baan.
5. Middelburg gaat ruimhartig om met de sollicitatieplicht en levert maatwerk.
6. Het toepassen van strafkortingen op de bijstandsuitkeringen moet een uitzondering zijn. Strafkortingen mogen nooit berusten op de afwegingen van een individuele ambtenaar en worden daarom altijd getoetst door een onafhankelijke commissie.
7. De gemeenschappelijke regeling Orionis gaat Middelburg weer zelf uitvoeren. De zorg is daardoor dichterbij, de uitvoering voor de medewerkers en de controle van de raad is daardoor makkelijker.
8. WSW’ers worden alleen in het reguliere bedrijfsleven ingezet als er uitzicht is op een vast contract en zij krijgen daarbij voldoende begeleiding.
9. De gemeente hanteert bij het aannamebeleid dat mensen met een arbeidsbeperking voorrang hebben in de sollicitatieprocedure. Zij verdienen hetzelfde loon als hun collega’s.
10. Kleine ondernemers (MKB) krijgen een eerlijke kans bij overheidsopdrachten en aanbestedingen vanuit de gemeente.
11. Bij aanbestedingen krijgen bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben (social return of investment) voorrang.
12. Bedrijven dragen zelf hun ondernemersrisico. Middelburg mag daarom nooit, via een bankgarantie of anderszins, garant staan voor een ondernemer.
13. De SP wil maximaal twaalf koopzondagen per jaar zodat kleine ondernemers niet het onderspit delven omdat ze geen extra personeel kunnen betalen.

Onderwijs:

14. Middelburg spant zich tot het uiterste in om in zoveel mogelijk kernen en wijken openbaar basisonderwijs te behouden.
15. Het passend onderwijs is een punt van zorg, hiervan dient een goede evaluatie te komen. Passend onderwijs betekent niet dat kinderen met een leerbeperking in het regulier onderwijs worden geplaatst maar in een voor hen passende speciale leeromgeving.
16. De periodieke schoolartsonderzoeken worden uitgebreid. De schooltandarts komt terug in vernieuwde stijl, waarbij kinderen samen met hun ouders een bezoek aan de tandarts brengen.
17. Het schoolmaatschappelijk werk wordt blijvend ondersteund.
18. De verkeerslessen houden we in stand.
19. Middelburg gaat met Hogeschool Zeeland (HZ) en University College Roosevelt (UCR) in gesprek om te kijken op welke punten zij elkaar kunnen versterken. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoeken die zich focussen op onze gemeente en daardoor bruikbaar kunnen zijn voor Middelburg.
20. Middelburg stimuleert initiatieven die voor verbinding zorgen tussen studenten en inwoners. Eigen sportverenigingen voor studenten dragen niet bij aan verbinding en worden dus ook niet financieel ondersteund.

U bent hier