Verkiezingsprogramma SP Middelburg: Het Sociale Alternatief
4. Buurten en kernen
De leefbaarheid in buurten en wijken wordt niet alleen bepaald door de huizen die er staan en de bewoners daarvan. Ook de bereikbaarheid van de buurt draagt hieraan bij. In een buurt waar geen bus meer rijdt, raken mensen die op het OV aangewezen zijn al snel in een sociaal isolement. Daarnaast bepaalt de staat van de openbare ruimte zoals de bestrating, sport- en speelvoorzieningen, het groen en buurthuizen of mensen zich fijn en veilig voelen in hun woonomgeving. Slecht onderhouden straten, perken en pleinen werken onverschilligheid en onveiligheid in de hand. Toch is er de laatste jaren volop bezuinigd op al deze zaken.
Het effect van die bezuinigingen is in veel wijken zicht- en tastbaar. Ouders laten hun kinderen niet buiten spelen als de speelvoorziening onveilig is, of te ver aan het zicht onttrokken ligt. Bewoners gaan minder vaak naar het wijkgebouw omdat ze de consumpties daar niet meer kunnen betalen. Buren verliezen het contact met elkaar omdat er onvoldoende ontmoetingsplaatsen zijn als gevolg van het sluiten van scholen, gymzalen en buurthuizen. Daarnaast nemen de onderlinge ergernissen toe omdat de buurt door het slechte onderhoud steeds verder verrommelt.
De SP kiest ervoor om meer te investeren in de leefbaarheid van de buurt. Voor ons is de buurt de schaal van de toekomst. Daarom worden sport- en spelvoorzieningen niet langer verwaarloosd of voor het gemak verwijderd of gesloten. Bewonersinitiatieven om voorzieningen in de buurt op te knappen, te behouden of te realiseren worden ondersteund door de gemeente. Groene zones worden niet volgebouwd met villa’s of bedrijven, maar blijven openbare ruimten waar men kan genieten van de rust en goed onderhouden natuur. Er komen meer gemengde wijken met een mix van duurdere en goedkopere woningen.
Dit is wat wij voorstellen: Buurten en kernen
Algemeen:
1. We investeren verder in het groen- en wegenonderhoud.
2. Buurt- en dorpshuizen blijven behouden. Ze worden servicepunten voor de inwoners.
3. In elke wijk en kern komt een gemeentelijk loket dat tevens dienst doet als spreekuur ruimte voor o.a. wijkverpleging en wijkagenten.
4. Woonoverlast pakt de gemeente aan via de ketenaanpak (huurdersvereniging, politie, zorgaanbieders) waarbij de achterliggende oorzaak ook wordt aangepakt.
5. Er worden geen nieuwe bedrijventerreinen ingericht.
6. We stoppen de concurrentie tussen gemeenten, met name waar het gaat om woningbouw en bedrijventerreinen.
7. Asbest wordt verwijderd, te beginnen met openbare gebouwen zoals scholen en asbest dat aan de buitenlucht is blootgesteld.
Specifiek:
8. De school in Sint-Laurens moet blijven bestaan met uitbreiding naar een brede school waar meerdere functies in samenkomen.
9. Het initiatief voor herstel van de molen in Sint-Laurens wordt ondersteund.
10. Het Julianabad in Arnemuiden blijft behouden.
11. De bedrijvigheid in de Arnemuidse Langstraat willen we verbeteren door ondersteuning van evenementen, minder leegstand en een aantrekkelijke winkelstraat.
12. De grond bij de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland wordt niet gebruikt als bedrijventerrein.
13. Het aantal grootschalige speciaalzaken op het ZEP en de Mortiereboulevard wordt niet meer uitgebreid.
14. Het winkelcentrum Dauwendaele blijft op de huidige locatie en wordt vernieuwd.
15. Aan de Zuidsingel (de bouwput en omliggende woningen) komen sociale huurwoningen.
16. Het Molenwaterpark wordt een volwaardig park zonder extra parkeerplaatsen.
17. De grond bij Cleene Hooge en Poppenroede wordt niet bebouwd of aan commerciële partijen verkocht.
18. Het Toorenvliedtpark blijft voetgangersgebied. Het P.C. Boutenspad (het fietspad ten zuiden van het Toorenvliedtpark) wordt verlicht.
19. Er komt weer een bus in de Olmenlaan, Berkenlaan en de Europalaan.
20. In Zuid pakken we in 2018 de parkeeroverlast bij het Winkelcentrum aan door uitbreiding van de parkeermogelijkheden.