Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SP Middelburg

SP, Het sociale alternatief voor

  • Kies voor meer sociale, betaalbare huurwoningen
  • Kies voor betaalbare, duurzame energie voor iedereen
  • Kies voor het uitbannen van armoede, zodat geen kind aan de kant staat
  • Kies voor het behoud van het mooie landschap van Cleene Hooge en Trekdijk
  • Kies voor behoud van het Julianabad
  • Kies voor een zelfstandige gemeente Middelburg  

Kies voor het sociale alternatief, kies 21 maart SP!

Lijsttrekker: Petroesjka Sterk

Petroesjka Sterk zat de afgelopen 4 jaar voor de SP in de gemeenteraad en weet inmiddels als geen ander hoe weinig vertrouwen mensen nog in de politiek hebben. Desondanks is ze strijdlustiger dan ooit, zo blijkt uit haar uitspraak: “We begrijpen dat wantrouwen, want wat heb je aan economische vooruitgang als jij, jouw wijk of vereniging steeds buiten de boot valt. Juist voor die mensen doen wij er nog een stapje bij en gaan we er de komende vier jaar keihard tegenaan.”

Lees het volledige interview met Petroesjka.

1. Petroesjka Sterk

lijsttrekker

Meer informatie

2. Huib Ghijsen

Meer informatie

3. Geert van der Laan

Meer informatie

4. Inge Tupanwel

Meer informatie

5. Sylvia Tuinder

Meer informatie

6. Gülsen Köstek

7. Ingrid Bos

8. Ad Tienstra

9. Els Simons

10. Winant Halfwerk

11. Leo Ton

12. Andres Dirks

13. Jeroen van Dijen

Wij blijven strijden voor een sociaal minimabeleid dat armoede oplost en nog beter: voorkomt. Want dat is, ondanks alle mooie berichten in de media over de aantrekkende economie nog steeds hard nodig.

Er moet meer keuze komen voor mensen die moeten of willen huren. Nieuwbouw van luxekoopwoningen vindt alleen plaats als er ook goedkope, grondgebonden eengezinswoningen in de koop- en sociale huursector en ouderenwoningen in de sociale huursector gebouwd worden in de verhouding 25-25-25-25.

De SP kiest ervoor om meer te investeren in de leefbaarheid van de buurt. Voor ons is de buurt de schaal van de toekomst. Daarom worden sport- en spelvoorzieningen niet langer verwaarloosd of voor het gemak verwijderd of gesloten.

Bewonersinitiatieven om voorzieningen in de buurt op te knappen, te behouden of te realiseren worden ondersteund door de gemeente.

Groene zones worden niet volgebouwd met villa’s of bedrijven, maar blijven openbare ruimten waar men kan genieten van de rust en goed onderhouden natuur.

In de prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporaties willen we opgenomen zien dat woningcorporaties alle slecht geïsoleerdewoningen per direct gaan aanpakken zonder huurverhoging. Zodat hun huurders niet langermet absurd hoge gas- en energienota’s worden geconfronteerd.

Onze gemeente moet niet fuseren met Vlissingen en Veere. Wetenschappelijk is bewezen dat het samengaan van gemeenten niet efficiënter en niet goedkoper is. De afstand tussen raadsleden en inwoners wordt ook veel te groot. De SP vindt juist de menselijke maat van belang, raadsleden moet geworteld zijn in de samenleving.

Verkiezingsprogramma SP Middelburg: Het Sociale Alternatief

Dit is het verkiezingsprogramma van SP Middelburg voor de periode 2018-2022. Via de navigatie kunt u makkelijk hoofdstukken selecteren. Heeft u vragen over dit verkiezingsprogramma dan kunt u contact opnemen via middelburg@sp.nl.

1. Armoede aanpakken en voorkomen

Iedereen kan werkloos, ziek of gehandicapt raken. Gelukkig is er in Nederland een solidair uitkeringsstelsel. Dit is er gekomen om te voorkomen dat mensen moesten bedelen. Helaas is er onder Rutte echter voortdurend bezuinigd op alle uitkeringen. Het gevolg daarvan is dat veel mensen die afhankelijk zijn van een uitkering niet rond kunnen komen en alsnog veroordeeld zijn tot instanties als bijvoorbeeld een voedselbank. Een schandalige ontwikkeling waar onze Tweede Kamerfractie zich tegen blijft verzetten. Want bezuinigen op uitkeringen of tegemoetkomingen is ronduit asociaal. Kijk maar naar de gevolgen daarvan voor gepensioneerden met enkel een AOW of een klein pensioen. Zij zijn zwaar de klos door het verlagen van de ouderenkorting en stijging van zorgkosten. Of kijk naar de mensen die door het verhogen van de pensioenleeftijd in een financieel gat vallen. Zoals brandweerlieden en andere beroepsgroepen die door de zwaarte van hun beroep voorheen eerder met pensioen konden.

Gemeenten mogen niet aan inkomenspolitiek doen, dus de gemeente mag en kan zelf geen uitkeringen verhogen. Als raadsfractie hebben wij op de hoogte van de uitkering dan ook geen invloed. Wat wij wel kunnen en ook consequent doen is strijden voor een sociaal minimabeleid dat armoede oplost en nog beter: voorkomt. Want dat is, ondanks alle mooie berichten in de media over de aantrekkende economie nog steeds hard nodig. Voor een grote groep inwoners van onze gemeente is de crisis namelijk nog lang niet voorbij. Zij hebben geen zicht op vast betaald werk, nu niet en ook in de nabije toekomst niet.

Daarnaast zien we ook steeds meer mensen die wel een baan hebben in de problemen komen. Door huurverhogingen, bezuinigingen op de huurtoeslag en het afschaffen van tegemoetkomingen raken ook deze mensen in de schulden. De groep die het moeilijk heeft wordt niet kleiner, maar groter. Wij horen het dagelijks op straat en in de buurten. Mensen die moeten kiezen tussen medicijnen of brood. Onderwijzers die ons vertellen dat er kinderen in de klas zitten die zelden ontbijten, omdat het geld er gewoon niet is. ZZP’ers die nergens terecht kunnen als ze niet genoeg omzet hebben. Daar zijn structurele fatsoenlijke oplossingen voor nodig in de vorm van ruimhartige aanvullingen op het inkomen en respectvolle adequate ondersteuning van mensen die door een te laag inkomen, hoge schulden, stress, ziekte of oververmoeidheid de grip op hun bestaan verliezen. De voedselbank zien wij niet als een structurele oplossing.

Mensen in geldnood hebben financiële ondersteuning nodig en moeten een beroep kunnen doen op professionele en respectvolle hulp door mensen die hiervoor opgeleid zijn. Vrijwilligers kunnen aanvullende ondersteuning bieden.

Dit is wat wij voorstellen: Armoede aanpakken en voorkomen 

Preventie in de wijk en aanpak schulden:
1. In elke wijk komt een laagdrempelig spreekuur waar mensen terecht kunnen met financiële vragen. Hier krijgen zij van deskundige professionals duidelijke antwoorden en hulp bij het invullen van (digitale) formulieren.
2. Voor mensen die moeite hebben met het voeren van gesprekken en het verwerken van alle informatie komen er onafhankelijke cliëntondersteuners. Deze onafhankelijke cliëntondersteuners begeleiden mensen tijdens en na gesprekken met instanties.
3. Professionele schuldhulpverlening wordt sneller en mensvriendelijker ingezet. Er wordt gezorgd voor voldoende capaciteit en kennis.
4. De gemeente steunt ouderen die financieel in de knel komen door de verhoging van de AOW leeftijd en de vermindering van de ouderenkorting.
5. Eigen bijdragen voor rechtsbijstandskosten en het eigen risico voor de ziektekostenverzekering worden volledig gecompenseerd als mensen onder 130% van het minimuminkomen zitten.
6. Organisaties die zich bezighouden met hulp aan mensen die in armoede leven, zoals Humanitas, krijgen volledige steun van de gemeente.
7. Kinderarmoede wordt bestreden en voorkomen door snel handelen van Orionis. Signalen van vrijwilligers en professionals worden in het kader van preventie serieus opgepakt.
8. Projecten zoals City Seeds die mensen verbinden en daarmee perspectief bieden om uit de negatieve spiraal van armoede te komen, ondersteunen we.
9. Mensen met een uitkering die aan sociale activiteiten deelnemen, zoals vrijwilligerswerk, worden niet belast of gekort op hun uitkering.

Sociale Dienst:
10. Mensen krijgen actief hulp bij het aanleveren van de juiste gegevens voor het aanvragen van een bijstandsuitkering en in urgente gevallen wordt direct een voorschot verstrekt.
11. Mensen in de bijstand mogen tot aan € 300,- bijverdienen.
12. Middelburg schrapt de termijn van 3 jaar om in aanmerking te komen voor de vervanging van duurzame gebruiksgoederen (bijvoorbeeld koelkast of wasmachine). Iedereen moet een aanvraag voor bijzondere bijstand kunnen doen, ook als je net in de bijstand zit.
13. De collectieve ziektekostenverzekering blijft gehandhaafd.
14. Middelburg voert een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid voor huishoudens met een inkomen tot aan 130% van het bijstandsniveau. Ondernemers krijgen ook toegang tot deze regeling en onroerende goederen of auto worden niet langer meegenomen in de beoordeling voor toelating.
15. De gemeente hanteert de beslagvrije voet op de juiste manier.
16. Gemeentelijke tarieven, eigen bijdragen en eigen risico in onder andere zorg- en rechtsbijstand worden voor lage inkomens verminderd en/of gecompenseerd.
17. Op het armoedebeleid wordt niet bezuinigd, er wordt actief gewezen op regelingen waar inwoners recht op hebben.
18. Het toepassen van strafkortingen op de bijstandsuitkeringen moet een uitzondering zijn. Strafkortingen mogen nooit berusten op de afwegingen van een individuele ambtenaar en worden daarom altijd getoetst door een onafhankelijke commissie.

2. Betaalbare energiezuinige woningen voor iedereen 

Wie het kan betalen heeft in de gemeente Middelburg volop keuze. Bouwplannen die jarenlang (gedeeltelijk) stil lagen worden in rap tempo hervat en het college schuwt geen enkel middel om van iedere lap grond geld te maken. De crisis is voorbij roepen kabinet, CPBen projectontwikkelaars. Verheugd werd het eerste loonstrookje van 2018 aangekondigd;we zouden erop vooruit gaan. Al snel bleek dat niet ‘we’, maar slechts een deel van de bevolking iets vooruit is gegaan. De laagste inkomens zijn evenals voorgaande jaren weer achteruit gegaan.

De groep mensen die door hun karige inkomen aangewezen is op een sociale huurwoning zal de komende jaren dus alleen maar groeien. Het kabinet Rutte III toont daarmee geen enkele compassie. De verhuurderheffing die doorgerekend wordt aan de huurder blijft gehandhaafd en op de huurtoeslag wordt flink gekort. Uit het laatste onderzoek van de Huurdersvereniging Middelburg (2013) bleek al dat een kwart van de huurders op of onder de armoedegrens leeft.

Het nieuwe kabinet heeft ook nog eens een verhoging van de energiebelasting doorgevoerd. De SP maakt van voldoende betaalbare en goed geïsoleerde huurwoningen dan ook niet voor niets een speerpunt. In de prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporaties willen we opgenomen zien dat woningcorporaties alle slecht geïsoleerdewoningen per direct gaan aanpakken zonder huurverhoging. Zodat hun huurders niet langermet absurd hoge gas- en energienota’s worden geconfronteerd.

Er moet meer keuze komen voor mensen die moeten of willen huren. Nieuwbouw van luxekoopwoningen vindt alleen plaats als er ook goedkope, grondgebonden eengezinswoningen in de koop- en sociale huursector en ouderenwoningen in de sociale huursector gebouwd worden in de verhouding 25-25-25-25.

In de sociale huursector ontbreekt het aan kleinere seniorenwoningen onder de € 500,-. Zowel de corporaties als de gemeente nemen hierin hun verantwoordelijkheid, ook al leveren sociale huurwoningen minder op voor de gemeente dan dure vrijstaande woningen.

Inwoners mogen niet de dupe worden van het feit dat de gemeente jarenlang dure grond heeft aangekocht waarvoor geen bestemming was. Middelburg respecteert de woningbouwafspraken met buurgemeenten.

Dit is wat wij voorstellen: Betaalbare, energiezuinige woningen voor iedereen 

Bouwen:
1. We zorgen ervoor dat er over vier jaar minimaal 1000 huurwoningen zijn onder de 500 euro per maand.​ ​ Daarbij geven we waar mogelijk de voorkeur aan laagbouw. Nieuwbouw van sociale huurwoningen vindt bij voorkeur plaats in buurten waar het aandeel sociale woningbouw momenteel niet hoog is.
2. We staan kritisch tegenover grootschalige bouwplannen. Natuurlijke uitbreiding staan we wel toe.
3. Bij herinrichting en lopende projecten wordt ingezet op een gezonde mix van koop- en huurwoningen met goedkope en dure huizen.
4. Middelburg neemt het voortouw voor de ontwikkeling van sociale huurwoningen in eigen beheer en eigendom als Woongoed niet wil of kan bouwen.
5. Op de Zuidsingel wordt ook sociale woningbouw gepland.
6. We stoppen de concurrentie tussen gemeenten, met name waar het gaat om woningbouw en bedrijventerreinen. De provincie moet regierol pakken, gemeenten zullen gronden moeten afwaarderen. Beiden moeten geven en nemen en daarover afspraken maken.
7. Langdurig leegstaande panden (bijv. scholen en kantoren) worden aangepast voor huisvesting.

Huren:
8. Mensen moeten in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Aanpassing van woningen dient daarom vóór te gaan op gedwongen verhuizing. Daarnaast komen er voldoende levensloopbestendige woningen zodat ouderen gemakkelijk binnen de buurt kunnen verhuizen.
9. Middelburg controleert de afspraken rond sociale woningbouw kritisch en scherpt deze zo nodig aan.
10. De jaarlijkse huurverhoging mag niet hoger zijn dan de inflatie.
11. Renovatie van een wijk mag niet automatisch tot huurverhoging leiden.
12. Woningcorporaties mogen huren in de ene wijk niet meer verhogen dan in de andere wijk. Dit kan leiden tot achterstandswijken.
13. In schrijnende situaties (medisch en sociaal) helpen de woningcorporaties snel met een passende woning.
14. De totale woonlast (netto huur + gas, water en energie) zou nooit hoger mogen zijn dan 30 procent van het besteedbaar inkomen. Wanneer dit toch het geval is, zoekt de gemeente in overleg met woningcorporaties en andere instanties naar (maatwerk)oplossingen.

Energiezuinig beleid en milieumaatregelen:
15. Middelburg stimuleert het plaatsen van zonnepanelen en plaatst zonnepanelen op alle daken van gemeentelijke gebouwen.
16. Met woningbouwcorporaties worden concrete afspraken gemaakt over het energiezuinig maken woningen en het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen.
17. Voor iedereen die zelf geen zonnepanelen kan aanschaffen richten we een energiecoöperatie op.
18. Middelburg bouwt zo duurzaam, energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk. Alle manieren om dit te bereiken (crisis- en herstelwet, gaswet etc.) worden ingezet.
19. Bij nieuwbouw komt een gescheiden afvoersysteem voor regenwater en afvalwater.
20. Het tegengaan van verstening wordt gestimuleerd door inwoners ondersteuning te bieden bij het verwijderen van tegels en andere verharding uit tuinen.

3. Toegankelijke zorg

De gemeente Middelburg is sinds 2015 niet alleen verantwoordelijk voor de Wmo, maar ook voor de Jeugdzorg, dagbesteding voor ouderen en de Participatiewet. Dat sluit goed aan bij de SP-visie dat zorg dicht bij de mensen georganiseerd moet worden. Tegelijkertijd is er echter flink bezuinigd. Tegenwoordig moet iemand al erg dement of rolstoelgebonden zijn eer hij/zij in een verzorgingshuis terecht kan. Dit legt veel druk op familie en mantelzorgers en verergert de tweedeling. Wie genoeg geld heeft kan naar een comfortabele aangepaste woning verhuizen en koopt daar eventueel extra zorg bij in. Die keuze hebben mensen met een laag of middeninkomen niet. Na het sluiten van de verzorgingshuizen wonen mensen langer thuis. Ook als dat niet eigenlijk meer gaat, als ze eenzaam zijn of ze zich niet veilig voelen. Daarom juichen wij het voorstel van de landelijke SP voor Het Zorgbuurthuis van harte toe. Kleinschalige en menswaardige zorg in de eigen buurt voor ouderen die het thuis niet meer redden.

De marktwerking in de zorg blijven we bestrijden. Werknemers in de zorg verdienen respect, vaste contracten en een goede cao! Daarvoor hebben we keer op keer gestreden en dat zullen we blijven doen. Marktwerking in de zorg- en welzijnssector draagt nog meer bij aan de tweedeling. Het huidige zorgstelsel met een eigen risico veroorzaakt hogere ziektekosten, juist voor ouderen en chronisch zieken. De landelijke SP strijdt voor één solidaire ziektekostenverzekering zonder eigen risico. SP Middelburg strijdt hier ook lokaal voor, want het eigen risico is gewoon een asociale boete op ziek zijn.

In Middelburg kennen we zorgloket Porthos. Hier kunnen WMO-hulpmiddelen, WMO-thuiszorg en dagbesteding aangevraagd worden. Regelmatig waren Porthosmedewerkers en zorgverleners het met elkaar oneens over de vraag welke zorg iemand nodig zou hebben. Met onbetaalde zorgrekeningen als gevolg. Ook duurde het verwerken van aanvragen of het afgeven van indicaties te lang. Het aanvankelijke idee van één loket waar mensen met vragen op het gebied zorg en ondersteuning snel en goed geholpen zouden worden, kwam niet uit de verf. In plaats van dichterbij en laagdrempelig zagen we een bureaucratische organisatie ontstaan. De SP wil minder bureaucratie en meer vertrouwen in de mensen op de werkvloer. Geld voor zorg moet naar zorg. We dienden veel voorstellen in, die de zorg aan onze inwoners verbeterden en die een meerderheid in de raad haalden. Daarmee hebben we bereikt dat de focus weer op snelle en laagdrempelige zorg in de buurt ligt, waarmee voorkomen wordt dat (gezondheids)situaties onnodig verslechteren.

Ongeveer 15% van de Middelburgse inwoners is verminderd zelfredzaam, chronisch ziek of heeft een beperking. Deze mensen vormen veelal een kwetsbare groep. Juist voor hen is van het van belang dat zij steun krijgen bij het deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en het leiden van een zo zelfstandig mogelijk leven. De SP is blij dat Nederland het VN-verdrag voor de gehandicapte mens heeft ondertekend. Dat betekent dat alle gemeentelijke instellingen de taak hebben om o.a. websites, gebouwen, folders en infrastructuur voor iedereen toegankelijk te maken. Onze fractie maakt zich hier voortdurend sterk voor. Jong en oud, samen maken we Middelburg tot wat het is. De gemeente kan en moet bijdragen aan een positieve en gezonde samenleving door te zorgen voor buurthuizen, welzijnswerk, een servicebus en behoud van servicezones.

Dit is wat wij voorstellen: Toegankelijke zorg

Toegang tot zorg:

1. Porthos verwijst en geeft de uiteindelijke indicatie af. De zorgverleners schrijven samen met degene die een zorgvraag heeft en/of familie het ondersteuningsplan.
2. Er wordt onafhankelijke cliëntondersteuning geboden.
3. In elke buurt komt een laagdrempelig spreekuur waar iedereen terecht kan met vragen over de zorg. Hierdoor kan snel gehandeld worden.
4. Zorgverleners voeren het keukentafelgesprek en stellen samen met de zorgvrager een zorgplan op. Omdat zorgverleners iemand dagelijks zien kunnen zij snel melden dat er minder of juist extra zorg nodig is.
5. In kleine buurtgebonden teams werken verpleegkundigen en huishoudelijke hulpen samen voor ‘hun’ cliënten. Deze teams zijn zelfstandig en hebben samen met de cliënt de vrije hand in het opzetten van de best passende zorg en de organisatie ervan per cliënt.
6. De medewerkers in de Jeugdzorg zijn de professionals, zij komen in het gezin thuis en kunnen dus het beste beoordelen welke zorg nodig is. De SP vindt dat de gemeente een zorgvraag vanuit de professional niet kan negeren of weigeren. Samen met cliënten hebben zij de regie over de zorg voor de cliënten als het gaat om de aanvraag van uitbreiding van indicaties. De jeugdzorgmedewerker krijgt ruim baan om het nodige werk voor de allerzwaksten in onze samenleving naar behoren uit te voeren.
7. Alle klachten, ook bezwaarprocedures tegen beschikkingen, moeten naast schriftelijk ook mondeling kunnen worden ingediend.

Toegankelijkheid:

8. Het VN-verdrag voor de gehandicapte mens is en blijft de norm. Algemene voorzieningen moeten toegankelijk worden voor iedereen. Bij informatievoorziening (gemeentelijke websites) moet rekening gehouden worden met diverse beperkingen. Voorkomen moet worden dat mensen geen of te weinig informatie krijgen waardoor zij hun aanvragen niet goed kunnen opstellen of indienen.
9. Openbare gebouwen, scholen, theaters, zorginstellingen, sportcomplexen etc. moeten toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn, ouders met kinderwagens, mensen in een rolstoel of scootmobiel en blinden en slechtzienden.
10. Er moeten meer openbare toiletten komen, die toegankelijk moeten zijn voor gehandicapten.
11. Met de (her)inrichting van elke buurt wordt rekening gehouden met voetgangers, het gebruik van rollators en scootmobiels en er wordt gezorgd voor voldoende bankjes.

Thuiszorg:

12. Voor WMO-zorg en -hulpmiddelen wordt een bijdrage gevraagd afhankelijk van inkomen en vermogen. Er wordt rekening gehouden met een mogelijke stapeling van kosten. Het mag niet zo zijn dat mensen moeten kiezen tussen zorg of voedsel (of andere vaste lasten).
13. (Thuiszorg-)medewerkers werken in vaste dienst en worden volgens de CAO betaald.
14. Geld voor zorg moet naar zorg. Salarissen van directie en managers van Thuiszorgorganisaties horen niet hoger te zijn dan het hoogste loon in de CAO VVT van € 55,62 per uur. Waar mogelijk worden WMO-hulpmiddelen hergebruikt.

Jeugdzorg en jongeren:

15. Bij de uitvoering van de Jeugdzorg blijven de budgetten geoormerkt. Als dit ontoereikend blijkt voor een goede zorgverlening wordt het budget door Middelburg verhoogd.
16. Het VN verdrag voor de rechten van het kind wordt nageleefd.De jongerencentra blijven open en waar mogelijk worden de openingstijden uitgebreid.
17. Mosquito’s (kleine piepkastjes om jongeren te verjagen) worden verboden.
18. Bij overlast door jongeren gaan wijkagenten met hen in gesprek om te zoeken naar een structurele oplossing.
19. Middelburg blijft jongeren bewust maken van effecten van tabak, alcohol en drugs en blijft ouders erbij betrekken. Daarnaast komen er projecten om alcohol- tabaks- en/of drugsverslaving tegen te gaan.

Ouderenzorg:

20. De preventieve zorg voor ouderen wordt uitgebreid via professionele wijkaanpak.
21. Via de zorg in de buurt komt er een spreekuur voor ouderen.
22. We zorgen ervoor dat mensen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen, ongeacht hun leeftijd of beperkingen.
23. De gemeente zorgt dat de faciliteiten in de woonservicecentra behouden blijven.
24. Er wordt onderzoek gedaan naar de behoefte aan kleinschalige “zorgbuurthuizen”. Nu grote bejaardenhuizen gesloten worden is de stap naar een verzorgingshuis pas in een stadium van intensieve zorg mogelijk. In een zorgbuurthuis kunnen ouderen die meer zorg nodig hebben, samen met hun eventuele partner, in hun eigen buurt blijven wonen.
25. Er komt extra geld voor uitbreiding van de servicebus.

Daklozenopvang:

26. Middelburg staat er garant voor dat er voldoende plekken aanwezig zijn in de bestaande dak- en thuislozenopvang en doet al het mogelijke om dakloosheid te voorkomen.

4. Buurten en kernen

De leefbaarheid in buurten en wijken wordt niet alleen bepaald door de huizen die er staan en de bewoners daarvan. Ook de bereikbaarheid van de buurt draagt hieraan bij. In een buurt waar geen bus meer rijdt, raken mensen die op het OV aangewezen zijn al snel in een sociaal isolement. Daarnaast bepaalt de staat van de openbare ruimte zoals de bestrating, sport- en speelvoorzieningen, het groen en buurthuizen of mensen zich fijn en veilig voelen in hun woonomgeving. Slecht onderhouden straten, perken en pleinen werken onverschilligheid en onveiligheid in de hand. Toch is er de laatste jaren volop bezuinigd op al deze zaken.

Het effect van die bezuinigingen is in veel wijken zicht- en tastbaar. Ouders laten hun kinderen niet buiten spelen als de speelvoorziening onveilig is, of te ver aan het zicht onttrokken ligt. Bewoners gaan minder vaak naar het wijkgebouw omdat ze de consumpties daar niet meer kunnen betalen. Buren verliezen het contact met elkaar omdat er onvoldoende ontmoetingsplaatsen zijn als gevolg van het sluiten van scholen, gymzalen en buurthuizen. Daarnaast nemen de onderlinge ergernissen toe omdat de buurt door het slechte onderhoud steeds verder verrommelt.

De SP kiest ervoor om meer te investeren in de leefbaarheid van de buurt. Voor ons is de buurt de schaal van de toekomst. Daarom worden sport- en spelvoorzieningen niet langer verwaarloosd of voor het gemak verwijderd of gesloten. Bewonersinitiatieven om voorzieningen in de buurt op te knappen, te behouden of te realiseren worden ondersteund door de gemeente. Groene zones worden niet volgebouwd met villa’s of bedrijven, maar blijven openbare ruimten waar men kan genieten van de rust en goed onderhouden natuur. Er komen meer gemengde wijken met een mix van duurdere en goedkopere woningen.

Dit is wat wij voorstellen: Buurten en kernen

Algemeen:

1. We investeren verder in het groen- en wegenonderhoud.
2. Buurt- en dorpshuizen blijven behouden. Ze worden servicepunten voor de inwoners.
3. In elke wijk en kern komt een gemeentelijk loket dat tevens dienst doet als spreekuur ruimte voor o.a. wijkverpleging en wijkagenten.
4. Woonoverlast pakt de gemeente aan via de ketenaanpak (huurdersvereniging, politie, zorgaanbieders) waarbij de achterliggende oorzaak ook wordt aangepakt.
5. Er worden geen nieuwe bedrijventerreinen ingericht.
6. We stoppen de concurrentie tussen gemeenten, met name waar het gaat om woningbouw en bedrijventerreinen.
7. Asbest wordt verwijderd, te beginnen met openbare gebouwen zoals scholen en asbest dat aan de buitenlucht is blootgesteld.

Specifiek:

8. De school in Sint-Laurens moet blijven bestaan met uitbreiding naar een brede school waar meerdere functies in samenkomen.
9. Het initiatief voor herstel van de molen in Sint-Laurens wordt ondersteund.
10. Het Julianabad in Arnemuiden blijft behouden.
11. De bedrijvigheid in de Arnemuidse Langstraat willen we verbeteren door ondersteuning van evenementen, minder leegstand en een aantrekkelijke winkelstraat.
12. De grond bij de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland wordt niet gebruikt als bedrijventerrein.
13. Het aantal grootschalige speciaalzaken op het ZEP en de Mortiereboulevard wordt niet meer uitgebreid.
14. Het winkelcentrum Dauwendaele blijft op de huidige locatie en wordt vernieuwd.
15. Aan de Zuidsingel (de bouwput en omliggende woningen) komen sociale huurwoningen.
16. Het Molenwaterpark wordt een volwaardig park zonder extra parkeerplaatsen.
17. De grond bij Cleene Hooge en Poppenroede wordt niet bebouwd of aan commerciële partijen verkocht.
18. Het Toorenvliedtpark blijft voetgangersgebied. Het P.C. Boutenspad (het fietspad ten zuiden van het Toorenvliedtpark) wordt verlicht.
19. Er komt weer een bus in de Olmenlaan, Berkenlaan en de Europalaan.
20. In Zuid pakken we in 2018 de parkeeroverlast bij het Winkelcentrum aan door uitbreiding van de parkeermogelijkheden.

5. Bewoners en bestuur

Het bestuur van een gemeente hoort er voor de bewoners te zijn, in plaats van andersom. Wij vinden het belangrijk dat inwoners betrokken worden voordat er raadsvoorstellen liggen. Wij kiezen voor echte inspraak en democratie die verder gaat dan eens per vier jaar stemmen. Daar hoort ook een toegankelijke en professionele klachtenprocedure bij.

Vrijwilligers moet je koesteren niet uitbuiten of teleurstellen omdat er geen duidelijke kaders zijn. Breed gedragen en goed onderbouwde bewonersinitiatieven moeten ondersteund worden, maar dit mag niet betekenen dat alles maar op het bord van bewoners gelegd wordt.

Onze gemeente moet niet fuseren met Vlissingen en Veere. Wetenschappelijk is bewezen dat het samengaan van gemeenten niet efficiënter en niet goedkoper is. De afstand tussen raadsleden en inwoners wordt ook veel te groot. De SP vindt juist de menselijke maat van belang, raadsleden moet geworteld zijn in de samenleving.

Bewoners hebben recht op verantwoording van het bestuur. Namens de bewoners controleren de raadsleden het werk van het college. Bij gemeenschappelijke regelingen zoals Porthos en Orionis is die controle veel lastiger uitvoerbaar en blijken er grote verschillen van inzicht tussen de drie Walcherse gemeenten. De Sociale Dienst, Kredietbank, Sociale Werkvoorziening en de aanvraag van zorg zijn voor veel mensen van groot belang. Deze voorzieningen werken niet efficiënter sinds de samenvoeging en ook niet sneller of goedkoper. Door de samenwerking is de uitvoering juist veel te ingewikkeld geworden. Voor raadsleden is er sprake van vertragingen en oncontroleerbaar beleid. De SP wil deze diensten daarom weer uit laten voeren door onze eigen gemeente onder directe verantwoordelijkheid van onze eigen wethouders zodat zij daar op kunnen worden aangesproken.

Lid zijn van een gemeenteraad is een dankbare taak. Maar het lidmaatschap mag nooit voortkomen uit financiële motieven. De vergoeding voor raadsleden bedraagt in Middelburg ruim 1200 euro bruto per maand, terwijl het raadslidmaatschap een bijbaan is. Daarom kiest de SP voor een verlaging van deze bedragen met 20 %.

Drie wethouders is meer dan voldoende voor een gemeente van deze omvang. Als er een college wordt gevormd met meer wethouders dan stellen we een maximum van 3 Fte.

Dit is wat wij voorstellen; Bewoners en bestuur

Dienstbare Gemeente:

1. In elke wijk en kern komt een gemeentelijk loket dat tevens dienst doet als spreekuur-ruimte voor o.a. wijkverpleging en wijkagenten.
2. Vrijwilligers worden gekoesterd en niet extra belast met verplichte tegenprestaties voor het gebruik van een accommodatie (bijv. schoonmaakwerk omdat er gebruik mag worden gemaakt van een zaaltje).
3. De SP ondersteunt het eigen initiatief van de inwoners, maar dit mag nooit leiden tot een gemeente die haar taken afschuift uit bezuinigingsdrift.
4. Om teleurstellingen te voorkomen en de gemeente aan haar afspraken te houden stellen we heldere kaders op voor bewonersinitiatieven.

Goed bestuur:

5. Een referendum krijgt een duidelijke JA/NEE-vraag en wij zien de uitslag als bindend.
6. Gemeentelijke taken of diensten worden niet verder afgestoten of overgelaten aan bedrijven.

Zelfstandigheid:

7. Samenwerking met andere gemeenten toetst de SP kritisch. De samenwerking mag er nooit toe leiden dat Middelburg de democratische controle niet kan uitoefenen.
8. Orionis en Porthos gaan we als gemeente weer zelf uitvoeren.
9. Klachten en bezwaren worden altijd behandeld door een onafhankelijke commissie, ook voor organisaties die namens Middelburg besluiten nemen, zoals SaBeWa en Orionis.
10. De gemeente Middelburg blijft zelfstandig, we gaan niet fuseren

Financiële betrouwbaarheid:

11. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders bestaat uit maximaal 3 Fte wethouders.
12. De raadsvergoeding wordt met 20% verlaagd.
13. Tegemoetkomingen voor raadsleden, zoals een tablet, worden afgeschaft, die kan immers worden betaald met de raadsvergoeding.
14. De Roemernorm van maximaal 10% externe inhuur wordt gehanteerd, daarnaast komt er altijd een melding aan de gemeenteraad met het bedrag, het doel, de periode en de reden van de inhuur.
15. Opstappende of weggestuurde topambtenaren moeten het stellen zonder ‘gouden handdruk’. In voorkomende gevallen moet Middelburg de ambtenarenrechter laten beslissen over de ontslagvergoeding. Dat is zuiverder dan het maken van minnelijke afspraken.
16. De topinkomens in de (semi)-publieke sector rijzen de pan uit. In de ideale situatie verdienen mensen in de semipublieke sector niet meer dan een wethouderssalaris. Bij subsidies en contracten die Middelburg aangaat wordt hier rekening mee gehouden. Middelburg moet verder terughoudend zijn met het verstrekken van buitengewone beloningen (bonussen).
17. De nieuwjaarsreceptie en andere hapje-drankje-recepties worden beperkt tot een drankje per persoon. De overige consumpties zijn voor rekening van de deelnemers.
18. Middelburg laat gemeentelijke heffingen en tarieven niet of slechts gematigd stijgen.

6. Milieuvriendelijk Middelburg

De overschakeling op schone energie zet grote groepen inwoners buiten spel. SP Middelburg wil een andere aanpak: Schone energie die lokaal wordt opgewekt, door coöperaties waar alle inwoners aan deel kunnen nemen, ook mensen die geen (spaar)geld hebben.

De huidige aanpak veroorzaakt een tweedeling die vermogenden rijker maakt en minder vermogenden armer. Wie het geld heeft om te investeren in schone energie en besparingsmaatregelen profiteert van energiesubsidies en energierendement. Wie dat geld niet heeft betaald het gelag. Die draait op voor de belastingen en heffingen op (vuile) energie en ziet de waarde van de woning verminderen.

Als dorpen, wijken of andere groepen mensen samen een goed doordacht idee hebben om collectief een windmolen, zonnepanelen of andere duurzame energie te exploiteren, moet het gemeentebestuur dit financieel en organisatorisch ondersteunen. Datzelfde geldt voor energiebesparingsprojecten. De voorwaarden van ondersteuning is: geen financiële drempel voor deelname en zeggenschap bij de deelnemers.

De SP bepleit de vorming van een Zeeuws Schone Energie Fonds, zo’n fonds kan op verschillende manieren worden gevoed, uiteenlopend van middelen uit de gemeentebegroting, bijdragen van andere overheden en middelen uit externe fondsen of bronnen. Daarbij kan ook worden gedacht aan het Zeeuws Klimaatfonds en de 5 x 2 miljoen die via Stedin beschikbaar kwam bij de verkoop van het Zeeuws netwerkbedrijf.

We willen dat de gemeente Middelburg ook meewerkt aan de oprichting van een onafhankelijke Energiewerkplaats. Hier kan iedere Zeeuw terecht voor onafhankelijke informatie over schone energie en hoe je dit coöperatief organiseert. Ook biedt de Energiewerkplaats technische ondersteuning bij de uitvoering van lokale initiatieven.

De gemeente moet voorop lopen als het gaat om energiebesparing en het tegengaan van verbruik van fossiele brandstoffen. De kerncentrale moet zo snel mogelijk gesloten worden omdat de centrale al over de levensduur is en mede daardoor een onaanvaardbaar risico is op een ramp die een enorme impact op onze provincie zal hebben.

Het gebruik van gif bij onkruidbestrijding is niet alleen schadelijk voor bijen en andere insecten maar ook voor mensen. We hebben een zorgplicht voor de dieren en mensen die nu leven en in de toekomst.

Een groene omgeving, rustig en donker is goed voor het welzijn van onze inwoners. Ook historische landschappen verdienen ons respect. Natuureducatie en dierenwelzijn vinden we belangrijk onderdelen van een sociale samenleving.

Dit is wat wij voorstellen: Milieuvriendelijk Middelburg

Energie:

1. Duurzame energie moet toegankelijk worden voor iedereen.
2. Verduurzaming van huurwoningen krijgt de eerste prioriteit.
3. De gemeente helpt mee om een Zeeuws Schone Energie Fonds op te richten dat lokale coöperaties financieel ondersteunt.
4. Middelburg bevordert initiatieven voor het lokaal opwekken van duurzame energie en geeft zelf het goede voorbeeld. Met de opwekking van duurzame energie zorgen we voor meer werkgelegenheid.
5. Samen met bedrijven maakt Middelburg warmteplannen waarin restwarmte, bodemenergie en opslag van warmte optimaal benut worden.
6. Alle straatverlichting ouder dan 15 jaar wordt vervangen door energiezuinige dimbare verlichting.
7. Het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen wordt de komende 4 jaar teruggebracht met gemiddeld 3% per jaar.
8. Voor alle voertuigen van de gemeente wordt bij vervanging overgeschakeld op de meest energiezuinige en schone techniek die op dat moment algemeen beschikbaar is.
9. We dringen er bij het Rijk op aan dat de kerncentrale Borssele, uit oogpunt van duurzaamheid en hoge kosten zo snel mogelijk sluit.

Openbare Ruimte:

10. Braakliggende terreinen worden sport-, speel- en leerterreintjes in samenwerking met scholen en natuurorganisaties.
11. Bij (her)inrichtingsplannen wordt ten minste 10% van het totaaloppervlak gereserveerd voor groen en speelruimte.
12. Het groen wordt volledig milieuvriendelijk en ecologisch beheerd (zonder gif).
13. Waardevolle gebieden met ‘restgroen’ (stukjes die nooit bestemd zijn als groengebied, maar inmiddels wel die functie gekregen hebben) worden beschermd.
14. Bij grondontwikkeling kijkt Middelburg niet alleen naar de mogelijke financiële winst maar ook naar de gevolgen voor natuur en landschap, zoals bij Cleene Hooge.
15. Grond waarvoor nu nog geen exacte bestemming is gevonden, wordt verkocht onder de voorwaarde dat er niet op wordt gebouwd.
16. Verdere bebouwing aan het Veerse Meer wordt verboden.
17. Er wordt extra aandacht geschonken aan het behouden of terug laten keren van stilte en duisternis in natuur en groene ruimte.
18. We dringen er bij de provincie op aan dat het aantal helicoptervluchten van en naar vliegveld Midden-Zeeland, al dan niet ten behoeve van windmolenparken, niet zal toenemen. Daar helikopters een kleine start - en landingsoppervlakte nodig hebben moet het niet moeilijk zijn daarvoor een locatie dicht aan de kust te vinden.

Landbouw en groenbeheer:

19. De SP kiest voor een natuurgericht beheer van het openbaar groen, waardoor dit een geschikt leefgebied wordt voor veel planten en dieren. Schade door wild wordt in principe op natuurlijke en zo diervriendelijk mogelijke wijze tegengegaan.
20. Bij het genieten van natuur hoort ook het leren van natuur, daarom vinden we natuureducatie belangrijk.

Dierenwelzijn:

21. De gemeente ondersteunt boeren die zo diervriendelijk mogelijk werken op diverse terreinen en neemt belemmeringen bij omschakeling naar een diervriendelijker veehouderij weg.
22. Het Walcherse dierenasiel en vogelopvang De Mikke moeten volledig ondersteund blijven.
23. Om overlast te voorkomen komen er in elke wijk omheinde hondenuitlaatplaatsen waar de honden los kunnen lopen. Langs veelgebruikte hondenuitlaatroutes komen voldoende afvalbakken. De hondenbelasting wordt hiervoor geoormerkt.
24. Werkzaamheden die dieren kunnen verstoren, zoals het kappen van bomen, het maaien van bermen en grasland, of het uitbaggeren van sloten, vinden niet plaats in het voorjaar en in het broedseizoen.

7. Werk en onderwijs

Werk hoort bij het leven, het zorgt voor een inkomen, ontplooiing, een gevoel van eigenwaarde en een sociaal leven. Het percentage Middelburgers dat noodgedwongen gebruik maakt van een bijstandsuitkering schommelt rond de 2,8%. Dat zijn 1300 inwoners. Het zou goed zijn om werk voor hen te vinden maar werken onder het minimumloon, wat voor Wajongers dreigt te gebeuren dankzij het nieuwe kabinet, of van flexcontract naar flexcontract gedwongen worden is asociaal.

Orionis begeleidt mensen naar werk en heeft gelukkig nog een sociale werkvoorziening weten te behouden. Toch hebben wij van meet af aan moeite gehad met het samenvoegen van de taken van de Kredietbank, Sociale Werkvoorziening en Sociale Dienst van de drie Walcherse gemeenten. Middelburg moet deze taken zelf uitvoeren zodat de gemeenteraad beter zicht en meer invloed heeft op de uitvoering van sociaal beleid. Maar vooral ook een andere keuze kan maken zonder van Vlissingen en Veere afhankelijk te zijn.

De gemeente moet ervoor kiezen om mensen in vaste dienst te nemen en houden (in plaats van diensten uitbesteden) en daarbij ook verantwoordelijkheid nemen voor mensen met een handicap. Ze kan in aanbestedingsopdrachten de voorkeur geven aan bedrijven die een sociale verantwoordelijkheid nemen (SROI). Bij vestigingsverzoeken kan er kritisch gekeken worden naar de daadwerkelijke werkgelegenheid die geboden wordt door zo’n bedrijf.

Steeds meer scholen sluiten noodgedwongen de deuren, terwijl fusiescholen keer op keer uit het gebouw groeien. Minder rendabele opleidingen zijn opgeheven en studierichtingen worden verplaatst naar de gemeente met het meeste geld. Ontwikkelingen waardoor er steeds minder keuzevrijheid ontstaat voor ouders en kinderen. De SP is een grote voorstander van toegankelijk en betaalbaar onderwijs voor iedereen. Onderwijskeuze en onderwijskwaliteit mogen niets te maken hebben met de portemonnee van ouders of studenten. De omvang van scholen moet overzichtelijk blijven zodat leerlingen, schoolpersoneel en ouders elkaar kennen.

Het zogenoemde passend onderwijs is volledig mislukt. Het vergt te veel inzet van docenten waardoor de ‘speciale’ en gewone leerlingen te weinig aandacht en daardoor geen goed onderwijs kunnen krijgen. Het speciaal onderwijs groeit hierdoor weer. Deze realiteit moet worden aanvaard en vraagt om echt passende maatregelen.

Dit is wat wij voorstellen: Werk en Onderwijs

Werk:

1. Bij eerlijk werk hoort ook een eerlijk loon, dus geen werk onder het minimumloon.
2. Mensen die in WW of bijstand zijn geraakt worden begeleid naar een vaste baan.
3. Een tegenprestatie is altijd op vrijwillige basis. Het gaat dan enkel om vrijwilligerswerk waarbij absoluut geen verdringing van banen mogelijk is. Denk hierbij aan koffie schenken bij de biljartclub, honden uitlaten bij het asiel en dergelijke.
4. De SP wil leerwerkbedrijven waar bijstandsgerechtigden om- of bijgeschoold worden. Dit moet altijd leiden tot betaald werk in een bij de persoon passende baan.
5. Middelburg gaat ruimhartig om met de sollicitatieplicht en levert maatwerk.
6. Het toepassen van strafkortingen op de bijstandsuitkeringen moet een uitzondering zijn. Strafkortingen mogen nooit berusten op de afwegingen van een individuele ambtenaar en worden daarom altijd getoetst door een onafhankelijke commissie.
7. De gemeenschappelijke regeling Orionis gaat Middelburg weer zelf uitvoeren. De zorg is daardoor dichterbij, de uitvoering voor de medewerkers en de controle van de raad is daardoor makkelijker.
8. WSW’ers worden alleen in het reguliere bedrijfsleven ingezet als er uitzicht is op een vast contract en zij krijgen daarbij voldoende begeleiding.
9. De gemeente hanteert bij het aannamebeleid dat mensen met een arbeidsbeperking voorrang hebben in de sollicitatieprocedure. Zij verdienen hetzelfde loon als hun collega’s.
10. Kleine ondernemers (MKB) krijgen een eerlijke kans bij overheidsopdrachten en aanbestedingen vanuit de gemeente.
11. Bij aanbestedingen krijgen bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben (social return of investment) voorrang.
12. Bedrijven dragen zelf hun ondernemersrisico. Middelburg mag daarom nooit, via een bankgarantie of anderszins, garant staan voor een ondernemer.
13. De SP wil maximaal twaalf koopzondagen per jaar zodat kleine ondernemers niet het onderspit delven omdat ze geen extra personeel kunnen betalen.

Onderwijs:

14. Middelburg spant zich tot het uiterste in om in zoveel mogelijk kernen en wijken openbaar basisonderwijs te behouden.
15. Het passend onderwijs is een punt van zorg, hiervan dient een goede evaluatie te komen. Passend onderwijs betekent niet dat kinderen met een leerbeperking in het regulier onderwijs worden geplaatst maar in een voor hen passende speciale leeromgeving.
16. De periodieke schoolartsonderzoeken worden uitgebreid. De schooltandarts komt terug in vernieuwde stijl, waarbij kinderen samen met hun ouders een bezoek aan de tandarts brengen.
17. Het schoolmaatschappelijk werk wordt blijvend ondersteund.
18. De verkeerslessen houden we in stand.
19. Middelburg gaat met Hogeschool Zeeland (HZ) en University College Roosevelt (UCR) in gesprek om te kijken op welke punten zij elkaar kunnen versterken. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoeken die zich focussen op onze gemeente en daardoor bruikbaar kunnen zijn voor Middelburg.
20. Middelburg stimuleert initiatieven die voor verbinding zorgen tussen studenten en inwoners. Eigen sportverenigingen voor studenten dragen niet bij aan verbinding en worden dus ook niet financieel ondersteund.

8. Verkeer en veiligheid

Om fietsers en voetgangers te beschermen en de ruimte te bieden is het van belang dat de binnenstad zo snel mogelijk autoluw wordt. Het zoekverkeer dat een parkeerplaats in het centrum zoekt is niet alleen heel hinderlijk voor binnenstadbewoners, maar zorgt ook voor onveilige verkeerssituaties. Daarom pleit de SP ervoor dat parkeren in de binnenstad alleen wordt toegestaan aan vergunninghouders en mensen met een invalidenparkeerkaart. De parkeergarages en PR-plaatsen aan de randen van de stad bieden bezoekers en toeristen voldoende ruimte. De praktijk leert dat de parkeergarages nu vaak grotendeels leeg staan.

Ook in buurten en kernen staat voetganger- en fietsveiligheid voorop. In de woonwijken binnen de bebouwde kom moeten zo snel mogelijk 30 kilometerzones worden ingericht.

We zijn blij met de uitbreiding van fietsparkeerplaatsen bij het station en in het centrum, maar daarmee is Middelburg nog lang geen ‘Bike Friendly City’. Nog steeds zijn er tal van levensgevaarlijke kruisingen en slecht verlichte fietsroutes en plaatsen waar fietsers geen idee hebben waar ze hun fiets zouden kunnen parkeren/stallen. Het fietsgebruik van bewoners en bezoekers stimuleren wij door de aanleg van een logisch netwerk van goede (vrij liggende) fietspaden, duidelijke bewegwijzering, ruime groenlichtfases bij stoplichten en voldoende fietsenstallingen. Bij verbeteringen in de straten en de buurt worden de omliggende bewoners en organisaties als de fietsersbond, SWGW en PCG betrokken, zij kennen de situatie en knelpunten en gelden daarom als experts.

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk of wenselijk om gebruik te maken van de fiets. Daarom pleiten wij voor goed openbaar vervoer. Hoewel de gemeente niet over de buslijnen gaat kunnen we er wel bij de Provincie op aandringen dat het voor iedereen mogelijk blijft om gebruik te maken van de bus. Zeker daar waar veel ouderen en/of scholieren wonen is goed openbaar vervoer noodzakelijk. Vrachtverkeer in de binnenstad beperken we door het oprichten van een gemeentelijk distributiecentrum.

Agenten horen niet op kantoor, maar in de wijken en buurten, dit werkt preventief en geeft bewoners een gevoel van veiligheid. Bewoners moeten een beroep op de wijkagent kunnen doen. Daarom pleit de landelijke SP al jaar en dag voor meer wijkagenten.

Dit is wat wij voorstellen: Verkeer en Veiligheid

Verkeer:

1. Routes naar scholen en speelplekken worden kindvriendelijk.
2. We zorgen voor goede en veilige fietspaden met voldoende verlichting.
3. Verkeerslichten worden aangepast zodat fietsers minder lang hoeven te wachten.
4. Stapsgewijs krijgen alle 50-kilometer wegen binnen de bebouwde kom vrij liggende fietspaden.
5. Alle wegen binnen de wijken worden 30 km zones en ook zo ingericht.
6. Middelburg pakt verkeerssituaties met een groot risico op ongevallen aan. Met name het fietsverkeer moet veiliger.
7. De SP wil dat in de binnenstad zo min mogelijk auto’s rijden, daarom stimuleren we het gebruik van de parkeergarages aan de randen van de stad en komt er een beperking van het verkeer binnen de vesten.
8. We breiden het aantal elektrische oplaadpunten voor auto’s verder uit.
9. Er komt weer een bus in de Olmenlaan, Berkenlaan en de Europalaan.

Veiligheid:

10. De wijkagent is vaker in de wijk en houdt regelmatig spreekuur.
11. Middelburg zet camerabewaking alleen in noodgevallen in. Noodverordeningen worden zoals het woord al zegt alleen in uitzonderingen uitgevaardigd. Om de duur waarbinnen deze verordening van kracht is zo kort mogelijk te houden is bij het ingaan ervan duidelijk wanneer of onder welke omstandigheden deze moet worden opgeheven.
12. Preventief fouilleren als veiligheidsmaatregel dient niet ingevoerd te worden. Het schept slechts schijnveiligheid en werkt discriminatie in de hand.
13. Middelburg pakt huiselijk geweld aan, blijft zorgen voor opvangplekken en werkt aan preventie.
14. Middelburg blijft organisaties steunen die ex-gedetineerden begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij.

9. Samen wonen en leven

Het is belangrijk om te investeren in een samenleving. Verschillen zijn er zeker maar er is ook een gedeelde toekomst. Door goed te zorgen voor elke Middelburger voorkomen we tweedeling en afgunst. We kunnen er voor zorgen dat iedereen een diploma haalt en iedereen een vaste, cao-betaalde baan heeft. Rutte III geeft aandeelhouders en dikbetaalde directeuren die ervoor zorgen dat winst boven mensen gaat en er telkens minder vaste banen zijn, echter ruim baan. Door die onzekerheid gaan telkens meer mensen zich afzetten tegen een menselijk vluchtelingenbeleid.

Socialisten kijken verder dan een grens, als je weggejaagd wordt uit je land door oorlogsgeweld of uitsluiting dan moet er opvang zijn. Dat integratie daarbij een voorwaarde is staat buiten kijf. Die integratie bestaat uit het goed leren van Nederlands en kennis hebben van de essentie van wet- en regelgeving en gebruiken. Dit kan niet uitbesteed worden aan commerciële bureaus.

Uit onderzoek van de GGD Zeeland blijkt dat één op de tien volwassenen in Zeeland discriminatie en sociale uitsluiting ervaren heeft. Wat de SP betreft heeft iedereen gelijke rechten en plichten. We staan niet toe dat iemand wordt achtergesteld en treden altijd op tegen discriminatie. We zorgen voor goede voorwaarden voor scholing, wonen en werk. We pakken segregatie aan, door veel meer in te zetten op gemengde buurten en gemengde scholen. Wij willen dat kinderen samen naar school gaan en niet apart.

Discriminatie en achterstelling van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender- en intersekse personen (LHBTI) tolereren we nooit. Dat betekent ook dat het weigeren of hinderen van leraren en leerlingen vanwege seksuele geaardheid of identiteit absoluut niet kan. Weigerambtenaren staan we niet toe.  

De marktwerking in kunst en cultuur leidt tot te dure toegangskaartjes voor veel mensen. De SP pleit voor een breed en toegankelijk cultuuraanbod waarin ook vernieuwing belangrijk is. We stoppen met bezuinigen op cultuur maar er kan op dit moment geen extra geld naar toe.

De gemeente hoort te waken over ons cultureel erfgoed, actieve en passieve deelname aan kunst en cultuur te bevorderen en mensen de kans te geven nieuwe, niet-vermoede zaken te ontdekken. Kunst en cultuur zorgen niet alleen voor ontspanning, ze bieden de mens ook mogelijkheden om de eigen creativiteit te vergroten. Daarom moet cultuur voor iedereen bereikbaar en betaalbaar zijn. Cultuurdeelname door jong en oud verdient een stimulans.

Dit is wat wij voorstellen: Samen wonen en leven

Asiel en discriminatie:

1. Middelburg moet zich inzetten voor een zo goed mogelijke opvang en integratie van erkende vluchtelingen. Het financieel steunen van Stichting Vluchtelingenwerk, dat hier op lokaal niveau veel werk van maakt en beschikt over ruime expertise en loyale en goed opgeleide vrijwilligers, is van groot belang.
2. Binnen de gemeentegrenzen zullen illegalen niet worden vervolgd voor hun illegaliteit. De gemeente zet zich actief in voor het begeleiden en steunen van illegale vluchtelingen tegen dreigende uitbuiting of afglijden naar criminaliteit.
3. Asielzoekers worden niet meer in grootschalige AZC’s opgevangen maar in kleinschalige opvang waar mensen voldoende woonruimte hebben. Inburgering vindt vanaf dag 1 plaats en er wordt zinvolle dagbesteding geboden. De opvang wordt gevestigd in de sociaal-economisch betere wijken.
4. Middelburg voert een actief beleid tegen het uitsluiten en discrimineren van groepen mensen of individuen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van fair play in de sportclub en een discriminatievrij deurbeleid in de horeca.

Cultuur:

5. Middelburg behoudt podia voor beginnende artiesten.
6. Door de marktconforme huren zijn diverse verenigingen/clubs in de problemen gekomen. Voor die clubs waarvan het maatschappelijk belang groot is omdat ze bijvoorbeeld vereenzaming tegen gaan of jongeren een eigen plek bieden, moet een oplossing gevonden worden in de vorm van een subsidie.
7. Cultureel erfgoed, de huidige musea en de bibliotheek ondersteunen we.
8. Middelburg handhaaft de bijdrage aan kunsteducatie.
9. Alle leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs moeten de kans krijgen om twee keer per jaar gratis een theater- of muziekvoorstelling te bezoeken.
10. Gemeentelijke financiële middelen voor cultuur worden niet in prestigeprojecten maar vooral in een goede en toegankelijke programmering en projecten voor jongeren en beginnende kunstenaars gestoken.
11. We zetten in op kleinschalige, vrij toegankelijke culturele evenementen.

Sport:

12. Sporten moet zoveel mogelijk in de eigen wijk kunnen. In elke wijk moeten daarom, bij voorkeur in samenwerking met de brede school, goede sportvoorzieningen aanwezig zijn.
13. Zeeland is een waterrijke provincie, daarom moet elk kind kunnen zwemmen. Zwemles wordt vergoed voor mensen met een laag inkomen.
14. Middelburg gaat actief op zoek naar plekken die als trapveldje of voetbalkooi kunnen worden ingericht. Die terreintjes moeten worden omheind om te voorkomen dat er honden uitgelaten worden.
15. Sportkantines moeten vooraf, tijdens en na afloop van de wedstrijd een gezellige thuishaven bieden voor de sporters van beide partijen, vrienden en vaak ook de ouders van jonge spelers en supporters.

Wat heeft de SP de afgelopen vier jaar zoal bereikt? Een kleine selectie:

  • Zorg komt weer in de buurt, met de focus op preventie. Ook krijgen de zorgverleners het vertrouwen om zorgplannen te schrijven. Tot slot wordt de bureaucratie verminderd zodat zorgvragers sneller hulp krijgen. Dit dankzij ons initiatiefvoorstel om gesprekken over de zorg te voeren tussen gemeenteraad, zorgvragers en zorgverleners.
  • Dankzij een motie van de SP wordt toegankelijkheid dé norm. Dit beperkt zich niet tot gebouwen en buitenruimte. Het omvat alle gebieden van mens en samenleving. Het gaat bij toegankelijkheid om het wegnemen van zichtbare én onzichtbare drempels.
  • Dankzij een motie van de SP wordt gezocht naar een oplossing voor het verminderen van de administratieve lastendruk van kleine zorgverleners.
  • De gemeente Middelburg moet voortaan echte groene stroom inkopen. Onze fractie stelde eerst kritische schriftelijke vragen over het “groen wassen”  van fossiele stroom en vond daarna steun voor een motie tegen deze sjoemelstroom. Drie partijen besloten de motie mee in te dienen en een meerderheid was het uiteindelijk met de SP-fractie eens: Middelburg moet stoppen met vervuilende energie uit fossiele bronnen.
  • Met onze Hulpdienst hebben we afgelopen jaar bewezen van toegevoegde waarde te zijn. We hebben een huisuitzetting weten te voorkomen en vervolgens gezorgd voor goede (schuld-)hulpverlening. We hebben geholpen met de toewijzing van een betaalbare sociale huurwoning aan iemand die door de hoge particuliere huur sterk vermagerd raakte omdat ze geen geld meer had voor eten. We helpen gezinnen die zorg nodig hebben met raad en daad zodat ze zich gehoord voelen en geholpen worden.

Doe mee

Tijdens de verkiezingscampagne zijn tientallen vrijwilligers van de SP actief. Op straat en online helpen zij mee. Draagt u de SP ook een warm hart toe? Vul hieronder uw gegevens in en we nemen contact met u op.


Meld je aan

Terug naar boven
Doe mee Word lid Contact Normale website