h

Schrijf je in en ontvang 1100 euro per maand met gratis iPad

17 maart 2014

Schrijf je in en ontvang 1100 euro per maand met gratis iPad

Je ziet het regelmatig voorbij komen in advertenties voor een opleiding of abonnement: gratis iPad bij inschrijving.

Maar de gemeente Middelburg gaat nog een stapje verder, niet alleen een iPad maar ook nog eens 1172,56 euro bruto per maand. Dat is de vergoeding die een raadslid in onze gemeente ontvangt. Daarnaast is er nog een onkostenvergoeding tussen 142,09 euro en 296,02 euro per maand*.

Het wordt wel vaker gezegd: gemeenteraadslid zijn is het best betaalde vrijwilligerswerk van Nederland. Waar vind je nog een contract voor 4 jaar met een zeer kleine kans dat je tussendoor ontslagen wordt en ook nog eens een beloning krijgt die meer is dan een bijstandsuitkering voor een alleenstaande**?

De hoogte van de vergoeding is veel te hoog en niet meer te verantwoorden in een tijd waarin we op alles moeten bezuinigen. Als we van onze inwoners vragen om in te leveren en bijvoorbeeld zelf de bomen en struiken te snoeien dan moet de gemeenteraad ook deze vergoeding voor vrijwilligerswerk kritisch bekijken.

Want vrijwilligerswerk is het, een raadslid is gemiddeld 15 uur per week bezig met het lezen van stukken, voorbereiden van vergaderingen, onderzoek en het meest belangrijke: spreken met inwoners. Zelfs minister Plasterk benadrukt dat raadsleden niet fulltime met hun raadswerk bezig moeten zijn, door een reguliere baan naast het raadslidmaatschap houden de raadleden ook
contact met de samenleving en kunnen zij signalen eerder oppikken.

Daarnaast moeten raadsleden gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor de inwoners van hun gemeente, de financiële beloning zou eigenlijk kostendekkend moeten zijn en geen cent meer! Want raadslid word je niet voor het geld maar omdat je betrokken bent bij de samenleving en die wil verbeteren voor de inwoners. Daarom dragen SP-raadsleden driekwart van hun vergoeding af aan hun partij voor scholing, acties en ondersteuning.

Ik zou het oneerlijk vinden als ik meer zou krijgen dan andere actieve leden in de partij, die kosteloos soms veel meer uren per week bezig zijn met het organiseren van bewoners, acties opzetten of elke dag klaar staan met een hulpdienst voor mensen die in de problemen zijn gekomen.

Ook de iPads kunnen best van deze vergoeding betaald worden. Natuurlijk is het al een eerste stap als de gemeente bespaart op de stapels papierwerk en besluit om papierloos te vergaderen. Ook is de vergoeding voor
internetkosten (alsof er iemand speciaal internet moest aanleggen voor het raadslidmaatschap, maar bon)  geschrapt. Hartstikke mooi en daar hoor je mij ook niet over. Maar moet je als gemeente naast die ruime vergoeding ook nog eens een gratis iPad beschikbaar stellen? De kosten voor dit papierloos vergaderen komt neer op 35.500 euro. Maar omdat de belastingdienst  inschat dat deze tablets ook privé gebruikt worden, heffen zij nog eens een ferme belasting over deze gratis verstrekking van 15.000 euro.

Dus kost het papierloos vergaderen minimaal 50.000 euro voor de belastingbetaler. Dit is nog steeds een bezuiniging van 6.000 euro ten opzichte van de oude situatie, maar laten we wel eerlijk zijn: elke euro die Middelburg kan besparen is meer dan welkom. Als we  nou besluiten om de vergoeding te verlagen met 20% (het maximaal haalbare volgens de wet) en de kosten van de tablets (liefst open source) in mindering brengen op de vergoeding, dan bespaart de gemeente Middelburg in één klap 19.300 euro per jaar.

De SP zal daarom op de eerste raadsvergadering van de nieuwe raad moties indienen om deze bezuinging te realiseren. Wie zegt er nu nog dat socialisten niet  kunnen bezuinigen?

* Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0006536/geldigheidsdatum_16-03-2014#TabelI en http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Middelburg/86489/86489_1.html

** Bijstand alleenstaande: 661,77 netto met belastingtarief van 36,25% = 902 bruto

Zie ook: Blog SP Middelburg: Raadsleden bezuinigen op alles, behalve zichzelf

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier