h

Jeroen van Dijen

06-30962949

In 1983 werd Jeroen van Dijen geboren in het ziekenhuis van Vlissingen en groeide op in Nieuw-Middelburg. Later verhuisde het gezin naar Amersfoort en daarna weer terug naar Vlissingen waar hij zijn MAVO-diploma haalde op Scheldemond en een informatie- en communicatietechnologie opleiding volgde op MBO-niveau.

“In die periode was ik meer bezig met werk dan met school. Ik had toen al een paar jaar in de horeca gewerkt en vanaf mijn 18e werkte ik in de haven van Vlissingen.”

Na enkele jaren door Europa te hebben getrokken waar hij seizoenswerkzaamheden afwisselde met reizen, kwam Jeroen in 2005 terug in Middelburg te wonen, toevallig op enkele meters van het huis waarin hij opgroeide. In deze periode werd hij lid van de SP en in 2009 ook actief lid. “Ik ontving een brief met een uitnodiging van de Middelburgse SP, ze overwogen om niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze te weinig actieve leden konden vinden. Daar schrok ik van, ik stem al sinds m'n 18e bij elke verkiezing op de SP en dat zou nu dus niet meer kunnen omdat te weinig leden, zoals ikzelf, actief wilden meehelpen.”

Foto: SP

Sindsdien werkt Jeroen mee aan campagnes en acties, met name door het maken van persberichten, film, drukwerk en beheert hij de sociale media. "Als je samen met inwoners in actie komt om verbetering af te dwingen, zie je dat mensen niet accepteren dat ze machteloos langs de kant staan. Dat spreekt me zo aan in de SP, het besef dat een solidaire samenleving mensen geen slachtoffer laat zijn van de omstandigheden, maar deze omstandigheden zelf maakt.”

Tussen 2011 en 2015 was hij Provinciaal Statenlid voor de SP en voerde het woord op onderwerpen als natuur, ruimte, water en milieu. "Zeeland is een schitterende provincie. Toeristen komen graag naar hier voor de rust, ruimte en natuur. Maar de bescherming van de natuur staat onder druk, Het netwerk van natuurgebieden is een versnippering geworden, waarbij dieren en planten moeten overleven op een postzegel en geen kant opkunnen. Boeren planten calorierijk gras, dan heb je overlast van ganzen maar wordt de vos, de natuurlijke vijand van de gans, afgeschoten. De mens moet veel meer in harmonie leven met de natuur om zich heen in plaats van alles te willen managen."

Tussen 2014 en 2018 was Jeroen van Dijen fractie-voorzitter in de gemeenteraad van Middelburg: “De gemeentepolitiek staat heel dicht bij de mensen en daarom is het ook belangrijk dat de mening van de inwoners gehoord wordt in de politiek. De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben veel inwoners getroffen, maar tegelijkertijd konden pret-projecten gewoon doorgaan. De SP heeft er altijd voor gepleit om de basis op orde te krijgen, geen onnodige uitgaven maar eerst de zorg en maatschappelijke voorzieningen voldoende steunen!"

Sinds 2018 coacht Jeroen actieve socialisten en leidt diverse campagnes, samen met inwoners.

U bent hier