h

Slapeloze nachten

18 november 2014

Slapeloze nachten

Mijn vader was ondernemer in hart en ziel. Hij gaf me een wijze les uit het familiebedrijf mee: Als je investeert, doe het dan verstandig, goedkoop is vaak duurkoop. Toen ik op mijzelf ging wonen gaf hij mij een pannenset waar ik mijn hele leven mee zou kunnen doen, dat vond hij een goede investering en hij had gelijk, onverwoestbaar.

Nu zit ik voor de SP in de raad en moet mee besluiten wat er met uw belastinggeld gebeurt. Ik kan u vertellen dat ik daar regelmatig wakker van lig, heb ik de stukken goed gelezen, niets over het hoofd gezien, de juiste afweging gemaakt?

Vanuit financieel oogpunt kan iets een slimme bezuiniging lijken, maar hoe pakt iets uit in de praktijk en wat voor gevolgen heeft het voor de toekomst? Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn voor onze fractie het morele kompas.

We hebben een prachtig zorgstelsel. Dat vergt investeringen. Door de economische crisis zegt de regering dat we hierop moeten bezuinigen. De rampzalige gevolgen zijn voor de korte termijn al 25.000 ontslagen en dat worden er ongetwijfeld nog veel meer. Maar door deze ontslagen zorgt het kabinet juist voor extra kosten: ontslagen thuiszorgmedewerkers betalen geen inkomstenbelasting meer en moeten een uitkering aanvragen. Daarnaast is er een enorm risico: minder professionele zorg voor de cliënten.

Ik voorspel u; goedkoop is duurkoop. Verwaarlozing, medische complicaties en meer burn-outs. Politie, mantelzorgers en zorgpersoneel hebben allemaal al aan de bel getrokken. Als je ergens bezuinigt op zorg, komt er ergens anders weer een extra kostenpost bij.

Van diegene die nog niets met ziekte, handicap of mantelzorg te maken heeft gehad en die niet getroffen is door de economische crisis, hoop ik op solidariteit. Dat maakt onze samenleving tot een beschaving. Daarvoor op te komen is mij de slapeloze nachten meer dan waard.

Deze column verscheen op 18 september in De Faam

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier