h

Petroesjka Sterk

0118-217720

Petroesjka Sterk werd geboren in 1971 in Alkmaar. In het dorp Bergen rondde zij haar middelbare school af op HAVO-niveau. Op haar zeventiende woonde zij een jaar in Noorwegen. “Ik wilde heel graag Noors leren en omdat ik nog twijfelde tussen de kunstacademie of Jeugdwelzijnswerk heb ik een jaar voor een gehandicapt jongetje gezorgd. Na dat jaar wist ik dat ik goed zou kunnen werken in de zorgsector, daar moet je, net als voor de kunstacademie talent, voor hebben”.

Petroesjka is getrouwd met een Zeeuw en kwam zo in Middelburg terecht. Ze had toen haar HBO-J diploma op zak en een jaar Medische Antropologie gevolgd aan de UvA. “Ik heb in Zeeland gewerkt bij AZZ (nu Juvent) in de begeleide kamerbewoning en de crisisopvang, daarna bij de kinderopvang in Arnemuiden op ´t Vierschip en Polderpret. Daar kon ik al mijn creativiteit kwijt. Maar uiteindelijk vond ik mijn droombaan: ik mocht lesgeven op een Kinderdagcentrum voor gehandicapte kinderen in Noord-Holland. We hebben vijf jaar in een dorpje in de polder gewoond. Heel leuk maar nu we weer terug zijn in Middelburg geniet ik van de vele culturele voorzieningen.”

Na 17 jaar werken in de zorg was het tijd voor iets anders. "In 2008 las ik in de krant over Stadspark Molenwater, ik heb me diezelfde dag nog aangemeld bij de SP om te helpen handtekeningen te verzamelen. Dat sprak me aan, in je eigen omgeving proberen zaken concreet te verbeteren. Ik begon me te realiseren dat, ook ik, kon helpen door samen met inwoners actie te voeren voor verbetering."

In 2009 werd Petroesjka voorzitter van de lokale SP-afdeling en trok het voortouw in verschillende acties. "Of we nou actie voerden tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, tegen de komst van een tweede kerncentrale (met Borssele 2 Nee), voor behoud van de banen van de thuiszorgmedewerkers, de postbodes en de cliënten van de sociale werkvoorziening of voor verbetering van de huurwoningen in de Edelstenenbuurt, overal kwamen we enthousiaste mensen tegen die niet bij de pakken neerzaten maar opstonden en verbetering afdwongen. Samen lukte het ons om bezuinigingen te stoppen, woningen werden opgeknapt en die tweede kerncentrale kwam er niet!"

In 2014 werd Petroesjka gekozen in de gemeenteraad van Middelburg. "Het is een hele verantwoordelijkheid. Mensen hebben hun vertrouwen in jou en jouw partij uitgesproken, dus dan moet je je ook met hart en ziel inzetten."

Dat is dan ook gelukt, dankzij de inzet van de SP werd Porthos kritisch tegen het licht gehouden. De organisatie die keukentafelgesprekken organiseert met mensen en zorg toekent, had geen idee hoe mensen de zorg in Middelburg ervaren, dus besloot de gemeenteraad op advies van de SP om zelf met mensen en zorgverleners te praten.

"De uitkomst was schokkend. Grootste probleem was het enorme georganiseerde wantrouwen en bureaucratische processen. Hierdoor zijn veel gemotiveerde zorgverleners afgehaakt en opgebrand. Het wordt heel moeilijk om dit op te lossen. De komende jaren gaan we daarom inzetten op meer preventieve zorg, dicht bij inwoners in de buurt en wat ons betreft met meer tijd en aandacht en veel minder bureaucratie.”

U bent hier