h

Postbodes zijn de klos

26 augustus 2010

Postbodes zijn de klos

Petroesjka SterkPostbodes dreigen massaal ontslagen te worden, het gaat om 15.000 mensen! De TNT voert aan dat er minder post wordt verzonden. Tegelijkertijd neemt ze nieuwe postbodes aan via een dochtermaatschappij tegen lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden n draaide TNT afgelopen jaren een winst van 6 tot 8 miljoen euro, terwijl de werknemers daar niets van gemerkt hebben.

Onbegrijpelijk! De SP strijd al jaren voor het behoud van de postbode. Sinds de PTT is geprivatiseerd is de sfeer en de betaling er flink op achteruit gegaan. Nieuwe postbodes kregen toen al contracten met veel slechtere arbeidsvoorwaarden dan de oude garde. Flexibiliteit was het toverwoord. Vaak betekende dat: minder uren, geen vaste wijken meer en postbezorging door parttimers die de postbezorging als bijbaan hadden.

Gevolgen van de privatisering: De post wordt vaker verkeerd bezorgd. Er is bijna elke dag een andere postbezorger. De postkantoren worden opgedoekt en vervangen door poststeunpunten in supermarkten. De postbodes die we in Middelburg gesproken hebben voelen zich opgejaagd, moeten targets halen en worden vaker geconfronteerd met niet goed op volgorde gesorteerde post omdat ze hun eigen wijk niet meer sorteren. En het ergste is dat je als postbezorger met een gezin financieel niet meer rond kan komen!

En van onze leden heeft deze zomervakantie bij meer dan 400 adressen in de gemeente Middelburg aangebeld met de vraag of mensen een sticker op hun brievenbus willen plakken om de postbodes een hart onder de riem te steken. De tekst luidt: "JA Red de postbode, NEE Geen massaontslag". De reacties van de mensen zijn zo positief dat we nog eens 500 stickers hebben besteld.

De postmedewerkers die we spraken op het sorteercentrum hebben geen vertrouwen meer in de TNT als werkgever. "Ik zie mijn toekomst echt met angst tegemoet, zelfs de vakbond knokt niet hard genoeg meer voor ons beroep" vertelde n van hen. Gelukkig zijn er nog een aantal mensen met genoeg moed om op te komen voor het onrecht wat hier plaats vindt. Hopelijk komen zij naar de landelijke demonstratie Red de Postbode op 12 september in Rotterdam.

Het is ook van de gekke dat, juist nu de overheid heeft besloten om bij de concurrenten het stukloon te verbieden en betere arbeidsvoorwaarden te eisen, de TNT over wil gaan tot massa ontslag en in dienst name via het stukloon!

De postbodes merkten bij het uitdelen van onze folder op blij te zijn met het feit dat de SP het voor hen op neemt. "Jullie zijn de enige politieke partij die ons steunt werd ons verteld. Laten we onze postbodes niet in de kou staan, als zij door weer en wind onze post komen bezorgen, maar met elkaar knokken tegen deze doorgedraaide privatisering waar alleen de aandeelhouders beter van worden.

Een vurige wens van de postbodes was dan ook dat de privatisering wordt geschrapt.De TNT moet gewoon weer Tante Post worden, terug nationaliseren dus." En gelijk hebben ze, de post zal altijd blijven bestaan dus laten we de postbodes weer een fatsoenlijk bestaan geven! Als u mee wil doen met acties om de postbode te steunen, kom dan naar de demonstratie op 12 september in Rotterdam, kijk op www.reddepostbode.nl of mail naar middelburg@sp.nl

U bent hier