h

Over de schutting, zonder budget

4 maart 2014

Over de schutting, zonder budget

Gemeenten krijgen er volgend jaar meer taken bij. Over jeugdzorg, bijstand, de sociale werkvoorziening, de zorg voor ouderen en gehandicapten wordt straks beslist door de gemeenteraad.

Op zich is het goed om deze zorg dicht bij de mensen uit te voeren, maar deze decentralisaties komen neer op een keiharde bezuinigingsronde die de regering 4,5 miljard euro op moet leveren. Dat zijn de kosten van de crisis, die op het bordje komen van mensen die de crisis niet veroorzaakt hebben.

Naast de miljardenbezuiniging heeft de SP nog een punt van kritiek. De gemeente moet in 2015 samen met de zorgverzekeraars zorg in gaan kopen. Dat is veel te snel, door gebrek aan kennis, geld en menskracht dreigen er straks cliënten tussen wal en schip te vallen. Met als gevolg de afbraak van de ouderenzorg en de sociale werkvoorziening.
Zorgpersoneel zal worden ontslagen waardoor de werkdruk toeneemt en de kwaliteit achteruitgaat.

Verschillende organisaties in Middelburg die zorg dragen voor onze ouderen, gehandicapten, mensen met een psychiatrische aandoening en kinderen die extra opvoedingsondersteuning nodig hebben houden al hun hart vast en kunnen straks de zorg niet meer bieden die mensen nodig hebben.

In de praktijk wordt straks 25% bezuinigd op de thuiszorg, terwijl we mensen wel langer thuis laten wonen. Het recht op zorg vervalt, voor een plek in een verzorgingshuis moeten mensen zwaar dementerend of gehandicapt zijn. Ook op de dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking en begeleiding van ouderen met dementie wordt zo zwaar bezuinigd dat mensen achter de geraniums komen te zitten.

De SP staat voor goede zorg, werkgelegenheid en fatsoenlijk loon. Geen marktwerking, maar samenwerking op wijkniveau en buurtgerichte zorg met gemeentelijke regie. Daarvoor is een raad nodig die initiatief toont en terugbijt naar de landelijke overheid als het beleid niet 100% sociaal is.

Deze column verscheen in verkorte vorm op 26 februari in De Faam

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier