h

Samen in actie voor betaalbare zorg

25 mei 2016

Samen in actie voor betaalbare zorg

Hoewel de zorgverzekeringswet niet tot de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van de lokale overheid behoort, blijven de gevolgen van de tien jaar geleden ingevoerde nieuwe zorgverzekeringswet in Middelburg niet onzichtbaar.

Het zou allemaal beter worden: marktwerking zou de zorg betaalbaar en toegankelijk maken. Inmiddels zien we dat ook in onze stad steeds meer mensen zorg mijden omdat ze - ondanks zorgtoeslag, die vaak ontoereikend is - het eigen risico niet kunnen betalen. Dat dit tot ongelijkheid leidt behoeft geen uitleg.

Gezondheid is niet te koop wordt vaak gezegd: maar uit ons huidige zorgstelsel blijkt het tegenovergestelde. Wie genoeg geld heeft, houdt een sterk gebit of kan de fysiotherapeut betalen. Wie de rekening niet kan betalen hoopt dat de gezondheidsklachten overgaan, wordt chronisch ziek, arbeidsongeschikt of uiteindelijk doodziek.

Zorgverzekeraars bepalen welke zorg er geboden wordt en tegen welk tarief. Tarieven die zelfs de behandelend artsen niet kunnen doorgronden of legitimeren. De SP pleit voor een eerlijker systeem dat gebaseerd is op solidariteit. Een zorgverzekering waarbij het eigen risico wordt afgeschaft en de premie inkomensafhankelijk wordt.

Voor een miljonair is 385 euro niets, maar voor een bijstandsgerechtigde een niet op te brengen bedrag. Toch betalen zij dezelfde premie en eigen risico.

In de raadzaal kunnen we hier niet over discussiëren, want hoe groot de impact op de inwoners ook is, hier gaat de raad niet over. Dat impliceert voor ons echter niet dat we als raadsleden dan maar naar Den Haag moeten wijzen.

Onze fractie en afdelingsvrijwilligers gaan komende maanden met de inwoners van Middelburgers in gesprek over een eerlijk en solidair alternatief voor de volledig uit de hand gelopen macht van de zorgverzekeraars en geneesmiddelenindustrie. Samen kunnen we dit veranderen.

Inge Tupanwel - Adriaansen

Lees meer op: nationaalzorgfonds.nl

Deze column verscheen op 25 mei in De Faam

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier