h

‘SaBeWa hanteert absurde reactietermijn van 6 maanden!’

1 maart 2016

‘SaBeWa hanteert absurde reactietermijn van 6 maanden!’

De belastingsdienst SaBeWa, die namens de gemeente Middelburg verantwoordelijk is voor het beoordelen en toekennen van kwijtscheldingen,  hanteert een absurde reactietermijn van 6 maanden.  Dat constateert SP-raadslid Petroesjka Sterk in schriftelijke vragen aan het college.

De wettelijke termijn voor een reactie van SaBeWa op een kwijtscheldingsaanvraag is 8 weken, met een mogelijke verdaging, maar de SP ontvangt signalen dat inwoners direct een brief hebben ontvangen waarin staat dat er binnen 6 maanden een uitspraak gedaan wordt.

“Dit is niet te verantwoorden en absurd,” zegt Petroesjka Sterk. “Middelburg wil steeds meer zaken samen doen met andere organisaties omdat dat leidt tot efficiëntie, kennisbundeling en kostenbesparing maar we zien elke keer weer dat die nieuwe organisaties hun taken niet goed kunnen uitvoeren. Als SaBeWa blijkbaar niet binnen de 8 weken een beslissing kan nemen op een kwijtschelding dan wordt het tijd om te stoppen met SaBeWa en als gemeente Middelburg deze taak weer gewoon zelf uitvoeren!”

Vorig jaar verliep de afhandeling door SaBeWa ook al traag en moeizaam volgens de SP, die concludeert dat er geen sprake is van een incident. “De gevolgen voor onze inwoners zijn ook groot. Gezinnen die het al niet breed hebben zitten een half jaar met onzekerheid en stress. Inwoners zeggen hun vakantie af omdat ze niet zeker weten of ze hun vakantiegeld nodig hebben om na de zomervakantie alsnog de belastingaanslag te betalen. Voor kinderen in een gezin dat het al niet breed heeft is het extra zuur”, besluit Petroesjka.

Reactie toevoegen

U bent hier