h

College kijkt eindelijk naar uitbreiding nachtopvang

28 mei 2015

College kijkt eindelijk naar uitbreiding nachtopvang

Het Middelburgs college wil de opvang van daklozen evalueren en zonodig het aantal plekken uitbreiden. Die toezegging deed wethouder Szarafinski in antwoord op vragen van de SP in de raadscommissie.

In februari 2014 trok de SP al aan de bel, na een bezoek aan het Witte Huis in Vlissingen dat nachtopvang biedt aan maximaal 10 daklozen. Vooral in de winter zorgde dit voor problemen omdat er dan extra bedden moesten komen als het te koud werd om buiten te slapen. Helaas bleef deze brief onbeantwoord tot 11 september 2014 en werd de reactie vervolgens niet verstuurd.

Fractie-voorzitter Jeroen van Dijen: "Op 12 mei 2015 ontvingen we dan eindelijk een reactie op onze brief, maar die was erg teleurstellend. Het college komt daarin niet verder dan een feitelijke opsomming die wij ook al in onze brief noemen en stelt dat de Zeeuwse gemeenten een voorstel krijgen over de maatschappelijke opvang. Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder waarin de capaciteitsproblemen voor daklozen niet zijn opgelost."

Wethouder Szarafinski verdedigde zich door te stellen dat de afgelopen maanden wel is geïnvesteerd om dakloosheid te voorkomen. Door vroeg problemen te signaleren en huisuitzetting tegen te gaan hoopt zij dat minder mensen gebruik hoeven te maken van de nachtopvang in het Witte Huis."Dat klinkt heel mooi en het zou me een lief ding waard zijn als het lukt om alle huisuitzettingen te voorkomen," reageert Van Dijen, "maar de opvang wordt ook gebruikt door mensen die niet in Zeeland hebben gewoond. Die mensen hebben dus niets aan de preventieve maatregelen maar moeten wel recht hebben op een plek in de opvang. Daarom moet het aantal plaatsen in de opvang gewoon voldoende zijn." Daarop zegde de wethouder toe dat zij het beleid zou evalueren en als het aantal bedden nog steeds ontoereikend blijkt, een voorstel in te dienen om dit aantal te verhogen.

Een tweede punt waar de SP al in 2014 over aan de bel trok was de lange doorlooptijd voor een uitkering. "Mensen die in de opvang terechtkomen moeten weer vanaf nul beginnen." licht Van Dijen toe.  "Zij krijgen een adres in Vlissingen zodat zij een bijstandsuitkering kunnen aanvragen en een bron van inkomsten hebben, waarmee ze op zoek kunnen naar een woning. Het is dan ook frustrerend om te zien dat deze doorlooptijd kan oplopen tot 13 weken, vooral omdat de Sociale Dienst hier wel gewoon rekening mee hield en deze aanvragen met spoed behandelde."

Wethouder Simons had hier wel begrip voor, maar benadrukte dat er een mogelijkheid bestond voor een voorschot of broodnood-procedure zodat de termijn verkort werd. "Dat is symptoombestrijding, het gaat er om dat een uitkering zo snel mogelijk verstrekt wordt, elke dag dat mensen hierop moeten wachten, blijven ze afhankelijk van de nachtopvang en dat legt weer een extra druk op deze voorziening!" aldus Van Dijen.

Reactie toevoegen

U bent hier