h

Middelburg strooit met miljoenen voor schouwburg

27 januari 2015

Middelburg strooit met miljoenen voor schouwburg

Terwijl Middelburg een schuld heeft van ruim 100 miljoen, op alles moet bezuinigen en zelfs onder financieel toezicht staat, besloot de meerderheid van de gemeenteraad op 26 januari om opnieuw miljoenen uit te geven voor het opknappen van de schouwburg.

Coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA werden hierin gesteund door oppositie-partijen LPM en GroenLinks.

Fractievoorzitter Jeroen van Dijen: “Het schouwburg-dossier loopt al ruim 10 jaar en heeft de gemeente maar liefst 20 miljoen euro gekost, inclusief de bouwput waar ooit een A-theater moest komen. Een megalomaan prestigeproject van een inmiddels naar Den Haag vertrokken PvdA-wethouder. De bouwput werd de grootste blunder in de Middelburgse politiek en na jaren als een open wond in de binnenstad werd deze zomer eindelijk de bouwput gevuld met zand.”

Het college van burgemeester en wethouders wilde nog voor de zomer komen met een voorstel voor een theater in Middelburg. Hoewel een meerderheid van de politieke partijen de voorkeur had voor een theater in de binnenstad, merkte het college daarbij op dat het gebouw aan het Molenwater verouderd is en beperkingen heeft die met een verbouwing niet opgelost worden. Zo kunnen middelgrote theaterproducties de helft van hun decorstukken in de schouwburg niet gebruiken wegens te weinig ruimte. Daarnaast is er te weinig parkeerruimte in de buurt van de schouwburg.

“Uit de stukken van het college blijkt duidelijk dat de beste en goedkoopste oplossing is om het theater te verhuizen naar de Mortiere.”, aldus Van Dijen. “Dat wisten deze partijen dondersgoed, daarom wilden zij de uitkomst van het onderzoek niet verder afwachten. Door nu dit onderzoek te blokkeren en vast te houden aan de duurste optie, de schouwburg, hebben ze wat uit te leggen aan hun kiezers!”

“De SP beseft dat het ZEP nu niet echt dezelfde cultuurhistorische uitstraling heeft als de binnenstad. Maar bezoek je een theater om een voorstelling te zien, of om de binnenstad te bewonderen? Mij lijkt het eerste. En natuurlijk is het ZEP afgelegen, in vergelijking met de schouwburg. Met name voor de inwoners die niet per auto naar het theater gaan. Daar moeten we ook zeker een oplossing voor vinden, bijvoorbeeld met transferiumbusjes zoals Utrecht dat ook deed met het tijdelijke Vredenburg.”

“Dat theaters niet per sé meer in de binnenstad hoeven te staan blijkt ook uit bv het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Daarnaast zijn de voordelen van het ZEP bekend. Direct naast de A58, veel parkeerplaatsen, hotel op steenworp-afstand en vooral voldoende ruimte voor theater-producties. En het meest belangrijke argument: kiezen voor het ZEP zal vele malen goedkoper kunnen dan weer de schouwburg op te knappen. Een niet onbelangrijk argument in deze tijd van ombuigingen, heroriëntaties en kerntakendiscussies.”

Reactie toevoegen

U bent hier