h

SP stelt vragen aan college over ontslagen Zorgstroom

12 september 2014

SP stelt vragen aan college over ontslagen Zorgstroom

Vorige week heeft Zorgstroom een ontslagronde aangekondigd voor 650 thuiszorgmedewerkers. Hen wordt de mogelijkheid geboden om via Zeeuws Schoon in een ZZP-constructie te gaan werken. Hiermee wordt Zorgstroom niet meer dan een ouderwetse koppelbaas.

De arbeidsvoorwaarden zijn zo slecht dat medewerkers geen volwaardig loon meer kunnen verdienen om zelfstandig rond te komen. De gemeente Middelburg beveelt haar inwoners ondertussen aan gebruik te maken van Zeeuws Schoon. Reden voor de SP- fractie om vragen te stellen.

Raadslid Petroesjka Sterk: “Zeeuws Schoon verdient geen schoonheidsprijs. Het riekt aan alle kanten.”

Medewerkers krijgen ongeveer 12 euro bruto per uur, maar bouwen geen pensioen op en zijn niet verzekerd van inkomen bij ziekte. De opzegtermijn voor zorgvragers is één week. Op die manier is men niet zeker van inkomen. Als de zorgvrager geen geld op de rekening heeft, gaat Zeeuws Schoon wel proberen achter het geld aan te gaan, maar ze betalen de werknemer geen voorschot voor de gewerkte uren. Dit kan in de praktijk betekenen dat je niet betaald wordt voor gewerkte uren.

“Voor medewerkers van Zorgstroom is dit een pure verslechtering: geen scholing, geen vertrouwensmedewerker, van zorgmedewerker ben je huishoudster geworden. Een gemiste kans voor de gemeente die wil dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen”, aldus Sterk. “In ons verkiezingsprogramma pleiten wij voor het oprichten van een gemeentelijke thuiszorgorganisatie die alle disciplines vertegenwoordigt: het WMO-loket, huishoudelijke, verzorgende en verpleegkundige hulp worden hierin gebundeld. Dat werkt effectief en bespaart op dure overhead. Middelburg blijft wat ons betreft een ontslagvrije zone voor de thuiszorg en thuiszorgmedewerkers worden fatsoenlijk betaald. Anders blijft er weinig van onze beschaving over.”

Reactie toevoegen

U bent hier