h

'Onbegrijpelijk dat SP als grootste winnaar buitenspel is gezet'

4 april 2014

'Onbegrijpelijk dat SP als grootste winnaar buitenspel is gezet'

Tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering vandaag zijn de grootste partij (LPM) en de winnaar van de verkiezingen (SP) volledig buitenspel gezet door de traditionele bestuurspartijen in Middelburg.

"Dit is echt totaal onbegrijpelijk", reageert fractievoorzitter Jeroen van Dijen teleurgesteld. "De regentenpartijen PvdA, CDA en VVD die Middelburg al 60 jaar besturen hebben allemaal zwaar verloren, behalve SGP, die won met een schamele 0,74% wat neerkomt op 190 stemmen. Toch willen ze allemaal op de bestaande voet verder met een vijfde partij als vulmiddel."

De SP was de grootste stijger van de gemeenteraadsverkiezingen met +3,41%. PVDA, CDA, en VVD verloren allemaal, maar spraken in de informatiegesprekken toch de voorkeur voor elkaar uit.

"We krijgen dus een coalitie van verliezers, aangevuld met ChristenUnie of D66. Dat waren de twee eerste opties die informateur Smitskamp voorstelde. Dat is erg jammer, want voor het werk van de informateur hebben we niets dan lof. Ze heeft haar taak eerlijk en integer uitgevoerd, maar op het eind moest ze de voorkeuren optellen en dan helpt het niet als de regentenpartijen blijven vasthouden aan elkaar."

In het eindverslag van de informateur stelt zij vast dat alle inhoudelijke verschillen overbrugbaar lijken. Dat zou betekenen dat elke coalitie mogelijk is. Toch bleek de meerderheid er niets voor te voelen om een combinatie van SP, LPM, PvdA, D66 en ChristenUnie of GroenLinks te onderzoeken, een motie van D66 daartoe haalde 11 van de 26 stemmen. De raadsleden van PvdA, CDA, VVD, SGP en CU waren tegen.

"Precies de partijen die nu als eerste aan bod komen blokkeren de optie om recht te doen aan de verkiezingsuitslag", zegt Van Dijen. "De regentenpartijen hebben lak aan de kiezers die met hun stem een ander Middelburg wilden en hebben van deze informatieronde een ritueel dansje voor de bühne gemaakt. En dan vragen deze politici zich nog af waarom het vertrouwen in de politiek en het opkomstpercentage steeds verder zakt? Ze zouden eens in de spiegel moeten kijken!"

Reactie toevoegen

U bent hier