h

SP lijsttrekker in debat over Orionis

15 maart 2014

SP lijsttrekker in debat over Orionis

Vrijdag 14 maart organiseerde Omroep Zeeland een lijsttrekkersdebat in het oude stadhuis.

Er werd in drie blokken gesproken over de schulden van Middelburg, de komst van megastore Decathlon op het ZEP en de sociale dienst/sociale werkplaats Orionis. Over dit laatste onderwerp ging SP-lijsttrekker Jeroen van Dijen in debat met huidig wethouder en VVD-lijsttrekker Chris Simons.

De SP is van mening dat de fusie heeft gefaald en dat de gemeente Middelburg deze taken weer zelf moet uitvoeren. Van Dijen; "Nu zien we dat wethouders naar elkaar en de directeur wijzen als er problemen zijn, terwijl de mensen de dupe zijn."

"Als we de sociale dienst weer zelf uitvoeren dan hebben we een kleine organisatie waar we mensen kunnen begeleiden naar echte banen, zonder tegenprestatie of werkverdringing en stoppen we de enorme bureaucratie en topsalarissen."

Dat deze aanpak werkt is volgens de SP al zichtbaar in gemeenten waar de SP meeregeert. "Heerlen hield vorig jaar zelfs geld over op de betaling van de bijstand. Dat bewijst dat die begeleiding zichzelf terugbetaald."

De VVD was het daar niet mee eens. "We hebben Orionis opgericht omdat samen meer efficiënt kan gebeuren en het is gewoon een hele goede organisatie", aldus wethouder Simons.

"De afgelopen 3,5 jaar was het bedrijf bezig met een reorganisatie en heeft gewoon gefaald, recent nog met de beschikkingen voor de bijstand", reageerde Van Dijen. "Daarbij komt dat Orionis de afgelopen jaren telkens extra geld nodig had, dus goedkoper is het helemaal niet geworden."

Toch gaat het volgens de VVD nu al beter bij Orionis. "De menselijkheid moet wel weer bij Orionis terugkomen", gaf Simons toe.

Ook CDA en GroenLinks waren van mening dat Orionis moet blijven zoals het nu is. 

Reactie toevoegen

U bent hier