h

Verminkt SP-voorstel tegen kinderarmoede aangenomen

28 januari 2013

Verminkt SP-voorstel tegen kinderarmoede aangenomen

Tijdens de vergadering van de Middelburgse gemeenteraad is maandagavond een burgerinitiatief van de SP aangenomen nadat coalitiepartijen CDA, PvdA en LPM hier grove wijzigingen in hadden aangebracht. Doel van het burgerinitiatief was te komen tot een stevig beleid waarmee armoede onder kinderen in Middelburg wordt uitgebannen.

Afdelingsvoorzitter van de SP, Petroesjka Sterk: "De SP herkent haar initiatief absoluut niet meer in het uiteindelijke voorstel. Nu het college geen opdracht heeft gekregen om armoede onder kinderen aan te pakken en daar extra geld voor te reserveren is het denkbaar dat deze aanpak juist ten koste gaat van andere regelingen als het jeugdsportfonds. Dat zou betekenen dat er uiteindelijk geen cent extra besteed wordt, terwijl dat wel nodig is om de stijgende aantallen te bestrijden. Het huidige minimabeleid heeft immers niet geleid tot het terugdringen van armoede onder kinderen"

 

Op 4 december 2012 heeft de Middelburgse SP-afdeling een burgerinitiatief ingediend om de gemeente op te roepen tot beleid dat voorkomt dat kinderen opgroeien in armoede. Volgens cijfers van het CBS en Scoop groeien ruim 1200 Middelburgse kinderen op in armoede. Aandacht voor deze kinderen is extra nodig omdat uit wetenschappelijk onderzoek bekend is dat kinderen die opgroeien in armoede een grotere kans hebben als volwassene ook in armoede te moeten leven. Het is de eerste keer dat in Middelburg een burgerinitiatief werd ingediend.

Petroesjka Sterk: "Door dit burgerinitiatief te amenderen gaan de coalitiepartijen CDA, PvdA en LPM wel erg grof om met de mening van de Middelburgse inwoners. Ruim 150 inwoners hebben dit voorstel getekend, maar door dit te amenderen hebben zij het initiatief totaal verminkt. Het lijkt mij dat deze partijen meer bezorgd zijn over hoe hun standpunt in de pers overkomt dan dat zij zich bekommeren om de kinderen die elke dag in armoede moeten opgroeien."

Alhoewel de gemeente Middelburg binnenkort weer opnieuw moet gaan spreken over miljoenen aan bezuinigingen, is het volgens de socialisten een politieke keuze om de inwoners met de laagste inkomens te ontzien. "Bij de vorige bezuiniging in 2011 had de gemeenteraad afgesproken dat de bezuiniging niet ten koste mocht gaan van het minimabeleid, nu hebben zij ervoor gekozen om ook dit beleid bij de bezuiniging te betrekken. Als ik zie wat voor gevolgen de aanhoudende economische crisis samen met de al rampzalige bezuinigingen van de landelijke overheid als gevolg heeft, dan kunnen deze extra bezuinigingen van de gemeente de nekslag zijn voor vele gezinnen, met of zonder kinderen!"

U bent hier