h

PZC: "Ik heb al zoveel muntjes in die put gegooid."

27 februari 2006

PZC: "Ik heb al zoveel muntjes in die put gegooid."

MIDDELBURG - Belachelijk, om achteraf een theaterreferendum te houden. Als het aan de SP had gelegen, was Middelburgers al veel eerder naar hun mening gevraagd. Maar ja, die partij heeft achteraf óók makkelijk praten. Zij zit immers niet in de gemeenteraad. Nóg niet!

PZC (27-02-2006), door Wendy van den Hurk

Want Jurgen Vos doet zijn best om de raadszetels de komende periode door rooie billen te laten bezetten. Daarom voer je je campagne niet tussen alle anderen op de Markt, heeft de voorzitter gedacht. Nee, daarvoor moet je maar op één plek zijn en dat is bij de bouwput.

De hekken die het stadszwembad omarmen, waren zaterdagochtend behangen met witte wensbriefjes. Met een rood lintje vastgemaakt aan het ijzer. „We laten de mensen hun wens opschrijven“, verklaart Vos de actie. „Daarna krijgen ze een muntje van een eurocent, en die mogen ze dan in de put gooien.“ Achterover natuurlijk, zoals dat hoort bij een fontein.

De socialisten hoeven geen moeite te doen om mensen aan te houden. Onherroepelijk zetten dames hun fiets aan de kant. En zelfs die meneer stopt zijn Jaguar uit nieuwsgierigheid.

Ze hebben het hart op hun tong liggen, blijkt uit de geschreven noodkreten. ’Stadspark op de plaats van Miniatuur Walcheren - Schouwburg naar Vlissingen’, is een wens. ’Genoeg geld zodat ik niet meer naar de voedselbank hoef’, is een andere. Mensen zijn poëtisch: ’Een nieuw theater, een nieuw geluid en de oude garde de wereld uit’. En mensen zijn het zat: ’Ik hoop dat het geld dat IN de put zit, er ooit nog eens UIT komt’.

Niet alle wensen komen overeen met die van de SP. Maar dat maakt niet uit, benadrukt Vos. Hij belooft alle briefjes in zijn achterzak te steken, als zijn partij eenmaal in de raad zit. „Dan zullen wij kenbaar maken dat het theatergeld anders besteed moet worden. Knap het filmhuis op, bouw voor een poppodium en zorg dat die voedselbank niet meer nodig is. Maar alsjeblieft, stop dat prestigeproject.“

Helemaal wat die meneer denkt. Hij woont drie huizen bij de put vandaan. Op zijn briefje staat dat de put snel moet worden gedempt. „Het ligt al een jaar stil en in dat jaar rolt de hele politiek over elkaar heen, maar dan gebeurt er nog niks! Zo’n actie als deze heeft mijn steun. Alles wat tegen die put ageert, daar sta ik achter. Hoezo, een muntje in het water gooien? Ik heb al meer dan genoeg muntjes in die put gegooid!“

U bent hier