h

Brood en spelen, maar vooral brood

1 juni 2010

Brood en spelen, maar vooral brood

In een gedicht van de Romeinse dichter Decimus Iunius Iuvenalis, geschreven rond het jaar 100, wordt gesproken over “brood en spelen”.

Hiermee bedoelt deze dichter, vrij vertaald, enerzijds de politiek van de overheid om de bevolking rustig te houden door het bieden van goedkope voeding en entertainment, en anderzijds de oppervlakkigheid van de bevolking zelf, omdat zij hier genoegen mee neemt.

Nu hebben we in Middelburg de laatste jaren voldoende entertainment gehad: We hebben Sinterklaas, de Koningin en de Giro voorbij zien rijden en schrijden. Toch kan de politiek er niet van beticht worden puur te zorgen voor voeding en entertainment.

Voor dat eerste blijven namelijk veel mensen afhankelijk van de Voedselbank. Natuurlijk gaat politiek om meer dan om brood en spelen. Het is echter gemakkelijker om hierover na te denken met een volle maag.

Daarom heeft de SP op zaterdag 29 mei een voedselinzamelingsactie gehouden voor de Voedselbank. Bij winkels in de Stromenwijk, Dauwendaele en de binnenstad werd aan de mensen gevraagd iets extra’s te kopen.

Zo hebben we uiteindelijk 22 kratten verzameld, die medewerkers van de Voedselbank na afloop zijn komen ophalen.

Terwijl we er stonden vertelde iemand ons dat hij een boer kende die twee ton aardappels had die hij niet kon verkopen omdat er plekjes in zaten, maar die wel  gewoon voor consumptie geschikt waren.

Na tussenkomst van onze vrijwilliger Ton Paardekooper heeft de boer besloten deze aardappelen aan de Voedselbank te schenken, waar ze uiteraard zeer blij mee waren.

U bent hier