h

Hoe bestrijd je IS..

23 oktober 2014

Hoe bestrijd je IS..

Het geweld van IS is te gruwelijk voor woorden. De IS handelt, met zijn executies en onderwerping van burgers aan een ondemocratische en religieusfundamentalistische staat, absoluut tegen alles waar de SP voor staat. Wij maken ons hier ook als SP Middelburg grote zorgen over.

Waarom militair ingrijpen geen oplossing biedt De kans dat IS verslagen kan worden is zeer klein. Luchtaanvallen zullen ertoe leiden dat IS zich meer onder de bevolking mengt, waardoor het onmogelijk wordt IS vanuit de lucht aan te vallen zonder burgerslachtoffers te maken. In dat geval zou een grondoffensief gestart moeten worden. Dit zal vele burgerslachtoffers vergen en als je kijkt naar de huidige situatie in Afghanistan is het sterk de vraag of deze gewonnen kan worden.

Laten we ervan uitgaan dat, tegen alle waarschijnlijkheid in, het lukt om IS te verslaan. Irak heeft een zeer gemengde bevolking; sjiieten, soennieten, Koerden en allerlei andere groeperingen leven op gespannen voet met elkaar. Wanneer IS verslagen is zal het niet lang duren voordat er een andere groepering opstaat, met welke achtergrond dan ook, die op dezelfde manier terreur zaait. Aan wapens geen gebrek: door het militaire ingrijpen zal de hoeveelheid wapens in Irak, nu al enorm, alleen maar toenemen. Nu al vecht IS hoofdzakelijk met Amerikaanse (op het Iraakse leger buitgemaakte) wapens.
In Syrie zal het verslaan van IS ook niet zorgen voor een oplossing van de problemen, voordat er ook maar iemand van ISIS gehoord had was daar sprake van enorme gruweldaden van zowel Assad als Al Quaida-achtige groeperingen.

Wat dan? De SP pleit voor een diplomatieke oplossing voor het probleem. Dit klinkt misschien een beetje als ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’, maar het feit is nou eenmaal dat er geen gemakkelijke oplossing voor dit probleem bestaat. Irak is instabiel en naast IS maken het leger en sjiitische milities zich op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden.

De oplossingen waar de SP daarom naar streeft zijn:
• Politieke en economische hervormingen in Irak.
• De regering in Bagdad zou gedwongen moeten worden om samen te werken met soennieten maar ook met de Koerden
• Inzetten op humanitaire hulp voor de slachtoffers
• Sluiting van de Turkse grens voor buitenlandse strijders
• Afsnijding financiering IS, en dus ook meer druk zetten op landen als Saudi-Arabie, die financieel en ideologisch dergelijke groeperingen steunen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier