h

College blundert door aangenomen besluit niet uit te voeren

12 mei 2016

College blundert door aangenomen besluit niet uit te voeren

Foto: SP

Ruim anderhalf jaar geleden heeft de gemeenteraad van Middelburg een amendement aangenomen, wat ingediend werd door de SP. In dit amendement werd het college opgedragen om een raadsvoorstel in te dienen vóór 1 mei 2016, dit is niet gebeurd.

“Ik vind dit echt een blunder van het college, vooral omdat ze in het coalitie-akkoord nog schreven dat ze de besluiten van de gemeenteraad loyaal zullen uitvoeren. Dat blijkt dus helemaal niet waar, ” reageert fractievoorzitter Jeroen van Dijen. “Wat ik nog veel erger vind, is dat ze in die 18 maanden ons één keer een briefje hebben gestuurd, dat was op 19 november 2014, daarna bleef het stil.”

De SP heeft nu via schriftelijke vragen aan het college om opheldering gevraagd. Zo willen de socialisten weten of deze breuk met het coalitie-akkoord betekent dat dit akkoord nu bij het grofvuil ligt en of de burgemeester en wethouders snappen dat raadsleden zich machteloos voelen als het college besluiten naast zich neer legt.

“Normaal hoort een college aangenomen besluiten gewoon uit te voeren, zonder dat politieke partijen zelf moeten controleren of dit wel gebeurt. Maar als een college dit weigert, dan rest eigenlijk alleen een motie van wantrouwen, maar die kan een wethouder ook naast zich neerleggen. Dus aan het eind van het verhaal sta je als raadslid volledig met lege handen. Dat lijkt me een heel magere invulling van de grondwet die terecht stelt dat de gemeenteraad het hoogste orgaan in de gemeente is.”

Reactie toevoegen

U bent hier