h

Meld uw ervaringen in de zorg!

9 oktober 2015

Meld uw ervaringen in de zorg!

Afgelopen maanden is er veel veranderd in de zorg. Als SP­-afdeling maken we ons daar zorgen over. De veranderingen zijn veel te snel ingevoerd zodat de gemeente en zorgverleners soms niet weten waar ze aan toe zijn. Maar nog belangrijker: mensen die zorg nodig hebben weten vaak ook niet waar ze aan toe zijn of krijgen minder zorg dan voorheen door bezuinigingen.

Nu krijgen onze raadsleden allemaal prachtige maar vaak nietszeggende rapporten. Het gaat dan vaak over aantallen. “Ik las in een rapport dat we 800 telefoontjes kregen en 300 mails hebben beantwoord, maar dat zegt niets over of vragen ook goed, netjes en op tijd werden beantwoord of dat de zorg aansluit bij wat er nodig is”, vindt raadslid Petroesjka Sterk.

“Alleen met verhalen uit de praktijk wordt duidelijk wat er verbeterd moet worden. Als ik hoor dat er tijdens een keukentafelgesprek niet wordt gevraagd aan een dame die zich alleen met een rollator door het huis kan bewegen of ze zelf de boodschappen kan doen, dan is dat kwalijk. Ik heb regelmatig gesproken met mensen die moeite hebben met aangeven wat ze wel of niet kunnen omdat ze geen overzicht hebben.”

Maar ook andere schrijnende situaties: “Mensen met een hersenbeschadiging worden geacht zelf de verlenging van hun indicatie te regelen terwijl ze moeite hebben met data onthouden. Begeleiders die alleen uren mogen declareren die ze met de cliënt hebben doorgebracht, terwijl ze daarbuiten nog van alles moeten regelen.

Gesteggel over het betalen van de kosten van dagop-
vang van gehandicapte kinderen door de gemeente of door de WLZ. Het zijn een paar zaken die onze fractie heeft gehoord of aangekaart maar volgens mij is het slechts een tipje van de ijsberg.”

Pas als we weten wat er speelt kunnen we zaken aan de kaak stellen en verbeteren. Ons verzoek is dus: Heeft u ervaringen als zorgverlener, zorgvrager of mantelzorger? Of kent u mensen in de zorg of mensen die zorg nodig hebben en die hier met ons op anonieme basis willen praten? Neem dan contact op met Petroesjka Sterk, tel. 0118­217720 om een afspraak te maken.

Reactie toevoegen

U bent hier