h

SP stelt vragen over aanpak uitkeringsfraude

5 juni 2015

SP stelt vragen over aanpak uitkeringsfraude

De fractie van SP Middelburg heeft vragen over de aanpak van uitkeringsfraude bij Orionis. Uit de beantwoording van onlangs gestelde technische vragen blijkt dat er niet gekeken wordt naar de effecten van boetes, maatregelen of terugvorderingen voor de inwoners.

Raadslid Petroesjka Sterk: "Natuurlijk moeten we fraude zoveel mogelijk voorkomen, en als iemand met opzet de boel belazert dan moet je die gewoon keihard aanpakken, het gaat immers om belastinggeld en dat moet eerlijk besteed worden."

Maar Orionis mag geen boete-fabriek worden waarbij iedereen genadeloos wordt gestraft, zelfs als er sprake is van een onbewuste overtreding. "De afgelopen jaren is de werkdruk bij Orionis enorm toegenomen, de wetten en regels zijn ook veranderd waardoor er makkelijk verwarring ontstaat bij een aanvraag of opgave," aldus Sterk.

De SP vraagt daarom aan het college van Burgemeester en Wethouders of Orionis ook inzet om fraude te voorkomen, door voorlichting te geven over rechten en plichten, ondersteuning te bieden bij het invullen van formulieren en een waarschuwing te geven voordat er een boete opgelegd wordt.

"Daarnaast moet Orionis ook goed kijken naar de effecten van een boete. Het gaat hier om een flink gedeelte van het inkomen van mensen en het mag nooit zo zijn dat hierdoor extra schulden ontstaan of het inkomen zo laag is dat schrijnende gevallen ontstaan. Daarom moet bij het opleggen van een maatregel ook goed gekeken worden of er andere voorzieningen zijn zoals het fonds Onderwijs, cultuur en sport," licht Sterk toe.

Strafkortingen

In de visie van de SP moet er zorgvuldig gekeken worden of er bewust of onbedoeld sprake is geweest van het aanleveren van onjuiste gegevens, of het niet tijdig verstrekken van informatie. Strafkortingen mogen nooit berusten op de afwegingen van een individuele ambtenaar en zouden daarom altijd getoetst moeten worden door een onafhankelijke commissie.

Uit het jaarverslag 2014  blijkt dat er 410 boeteprocessen afgewerkt zijn, een forse verhoging ten opzichte van 2013. Daarnaast is er sprake van een grote toename van het aantal problematische schulden.

Sterk: "Midden in een crisis allerlei zaken veranderen is niet handig. Er zijn zoveel mensen werkeloos geraakt dat dit extra werkdruk geeft in de uitvoering. We hopen dat de zorgvuldigheid daarmee niet in het gedrang komt, er altijd rekening gehouden wordt met de belastingvrije voet en er proactief ingezet wordt op ondersteuning om erger te voorkomen.".

Foto: jarmoluk (pixabay.com)

Reactie toevoegen

U bent hier