h

SP en FNV halen handtekeningen op voor Red de Zorg

23 mei 2015

SP en FNV halen handtekeningen op voor Red de Zorg

Foto: SP Middelburg

De vakbonden FNV en CNV zijn op 1 mei een campagne gestart om 300.000 handtekeningen op te halen tegen de kaalslag in de zorg. Met deze volkspetitie 'Red de zorg' willen de vakbonden het kabinet oproepen om de afbraak van de zorg te stoppen.

Omdat de SP vierkant achter de vakbondsactie staat, helpen de socialisten bij het verzamelen van handtekeningen. Actiecoördinator Jeroen van Dijen: "De actie loopt als een trein, mensen staan zelfs in de rij om te tekenen! Overal waar we staan reageren mensen positief op de actie, sommigen vragen zelfs om een extra handtekeningenlijst om op het werk neer te leggen."

Sinds half mei verzamelen SP Middelburg en FNV Walcheren handtekeningen bij winkelcentra, festivals, wijktafels en zorginstellingen. De actie loopt nog tot 12 juni. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen hun handtekening zetten, zodat we een krachtig signaal kunnen afgeven aan de regering," zegt Van Dijen. "Elke handtekening telt!"

Foto: SP Middelburg

Dat de meest kwetsbare groepen in de maatschappij het hardst getroffen worden door de bezuinigingen, mag duidelijk zijn. Maar het zijn ook  geen echte bezuinigingen.

Het snoeien in de psychische zorg leidt er nu al toe dat de politie veel meer tijd en dus geld kwijt is aan het tijdelijk opvangen van verwarde mensen. Er zijn in sommige gemeenten zelfs aparte ruimtes voor tijdelijke opvang van deze mensen ingericht. Maar omdat de problemen van deze mensen niet worden opgelost, blijft dit een terugkerend probleem, waardoor de kosten uiteindelijk veel hoger zullen zijn dan de opbrengsten van de bezuinigingen.

Iets soortgelijks zal gaan spelen in de thuiszorg. Het is algemeen bekend dat veel mantelzorgers nu al zwaar overbelast zijn. Door nog meer taken van professionals af te wentelen op vrijwilligers dwing je deze mantelzorgers uiteindelijk om minder te gaan werken, met alle bijkomende negatieve effecten voor de economie. Dit terwijl thuiszorgmedewerkers thuis komen te zitten.

De petitie is ook online te tekenen: http://www.fnvvoorzorg.nl/forms/volkspetitie-red-de-zorg/

De verzamelde handtekeningen worden op 19 juni aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn in Den Haag.

Reactie toevoegen

U bent hier