h

SP in gesprek over keukentafelgesprek

1 maart 2015

SP in gesprek over keukentafelgesprek

Foto: SP Middelburg

Zaterdag 28 februari stond SP Middelburg in het winkelcentrum Dauwendaele om buurtbewoners te spreken over het keukentafelgesprek.

Raadslid Petroesjka Sterk: "We waren net bezig met het ophangen van het spandoek of passanten kwamen al om advies vragen. Een meneer en mevrouw maakt zich zorgen om hun moeder die nu nog thuiszorg krijgt. Ze vertelden dat ze eraan twijfelen of ze wel mondig genoeg zijn. Wij hebben hen erop gewezen dat ze ons altijd mogen bellen. "

"Normaliter wijzen wij zorgvragers erop dat het belangrijk is dat er altijd een zoon, dochter of iemand anders die ze vertrouwen aanwezig is, maar als je zelf de zoon en dochter bent dan kan je ook onzeker zijn. We gaan ervan uit dat medewerkers van Porthos genoeg inzicht hebben om een goede inschatting te maken van de situatie, maar het blijft een momentopname. Zo hoorden wij over een dame die tegen iedereen heel overtuigend zegt dat ze nog kan fietsen en autorijden, maar dat door haar dementie helemaal niet meer kan."

Een hoogbejaarde dame vertelde met tranen in haar ogen dat ze erg tegen het gesprek op zag, haar dochter woont 20 kilometer verder en heeft het druk met haar eigen gezin maar kampt bovendien met een depressie. Sterk: "We benadrukken dat het belangrijk is dat mensen echt alles vertellen, de situatie niet mooier maakt dan deze werkelijk is. De medewerkers van Porthos die straks in gesprek gaan hebben soms wel een dossier omdat er eerder een aanvraag is gedaan, maar dat is niet altijd actueel."

Foto: SP Middelburg

Een meneer vertelde dat het niet eerlijk is dat mensen die nog best hun boterham zelf kunnen smeren dat nog steeds laten doen terwijl anderen gewoon geen enkele vorm van zorg krijgen. Sterk: "Natuurlijk moet daar naar gekeken worden, maar het is daarbij belangrijk om te beseffen dat juist dat kleine stukje persoonlijke aandacht maakt dat iemand zelfstandig kan blijven wonen. Er zijn nog twee redenen om hier waarde aan te hechten. Ten eerste is het voor het personeel plezierig om niet non-stop fysiek zwaar werk te moeten doen, zoals bedden verschonen, stofzuigen en dweilen. Ten tweede zijn dit juist de momenten dat je even met iemand kan spreken (dat gaat zo lastig als je staat te stofzuigen) om te vragen hoe het gaat. Op die manier kan je merken of iemand geestelijk hard achteruit gaat."

Nog niet iedereen heeft een keukentafelgesprek gehad. De SP afdeling wil graag ervaringen horen uit de praktijk. Als volksvertegenwoordigers hebben we een controlerende rol, die nemen we zeer serieus door niet alleen in de raadszaal te luisteren en stukken te lezen, maar zelf kritische vragen te stellen en de praktijk te toetsen.

Sterk: "Daarbij zijn we uiteraard afhankelijk van informatie van inwoners. Ook als we in gesprek zijn met zorgpersoneel benadrukken we dat we niets kunnen veranderen als we niets horen. We zullen daarom de komende weken regelmatig op straat staan om mensen te wijzen op ons meldpunt."

Er zijn ook mensen die verontschuldigend zeggen dat er geen geld meer zou zijn voor de zorg. Sterk is daar kort over: "Dat is wat de regering ons vertelt, die wil bezuinigen maar helpt daarmee werkgelegenheid naar de knoppen. Men wist bovendien al jaren dat de grijze golf eraan kwam en had daarop beter voorbereid moeten zijn. Bovendien is er geld genoeg, bij de zorgverzekeraars bijvoorbeeld. En wat te denken van de belastingontduikende multinationals die elk jaar 1000 miljard euro wegsluizen uit Europa, het geld wordt dus niet eerlijk verdeeld. We kunnen ouderen niet in de kou laten staan. Dat is de uitverkoop van Nederland."

Ga hier naar het meldpunt keukentafelgesprek

Reactie toevoegen

U bent hier