h

Veel onrust over keukentafelgesprekken

18 januari 2015

Veel onrust over keukentafelgesprekken

Foto: SP Middelburg / Actiefoto Start meldpunt Keukentafelgesprek

Afgelopen zaterdag gingen de fractieleden en  vrijwilligers van de SP op de Markt in Middelburg met het publiek in gesprek.

Raadslid Petroesjka Sterk: “We zullen komende weken veel op straat zijn om met mensen te spreken over de veranderingen in de zorg. Benadrukken dat mensen zich goed moeten voorbereiden op een keukentafel gesprek is belangrijk, niet alleen voor zorgvragers maar ook voor (toekomstige) zorgverleners."

De gemeente Middelburg gaat met iedereen die huishoudelijke hulp krijgt zogenoemde keukentafelgesprekken houden om te inventariseren wie er in 2015 nog steeds recht heeft op hulp.

De SP-fractie vindt het van groot belang dat die gesprekken zorgvuldig gebeuren en dat alle betrokkenen zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op die gesprekken en de gevolgen ervan. Er is immers veel minder geld dan voorheen, wat voor velen kan betekenen dat zij de huishoudelijke hulp zelf moeten gaan betalen.

Petroesjka: "Waar we ons als SP zorgen over maken is dat mensen zich schuldig voelen als ze aangeven hulp nodig te hebben. Het risico is groot dat men zich stoerder voordoet dan men is. Een groot aantal mensen die wij spraken wist nog niet dat Porthos het zorgloket is waar ze heen kunnen voor al hun vragen. Het was wel duidelijk dat er flink bezuinigd wordt, maar de klacht is dat de brieven van de gemeente hierover onduidelijk zijn. De wethouder zegt dat het maatwerk wordt, wij willen de vinger aan de pols houden of het niet een botte bezuiniging wordt, vandaar dat we ook een telefoonnummer en e-mail adres hebben uitgedeeld zodat we aan de hand van praktijkervaringen van inwoners kunnen toetsen hoe zorgvuldig het beloofde maatwerk is.”

Foto: SP Middelburg / Actie keukentafelgesprek

“Ik wil de buurman niet aan m’n lijf”

Fractievoorzitter Jeroen van Dijen sprak zaterdag heel wat ongeruste mensen. “Er wordt nogal makkelijk gedacht over het vragen van hulp aan je buren of kinderen”, weet van Dijen. “Ik kreeg van een oudere vrouw de reactie dat zij sinds kort steunkousen heeft. Ze heeft onvoldoende kracht in haar vingers om deze zelf aan te trekken. Toen de persoon die de steunkousen bij haar kwam aanmeten en zag dat mevrouw ze niet zelf aankreeg was de reactie: dan vraagt u het toch even aan uw kinderen of buurman. Mevrouw: Als je mijn buurman gezien hebt, dan moet je er niet aan denken dat die je komt helpen hoor. En mijn kinderen kunnen ook niet elke ochtend een uur te laat op het werk komen om mij te helpen met m’n kousen.” Naar Porthos om zorg aan te vragen doet mevrouw niet omdat ze meent dat ze daar toch niet geholpen wordt. “Ga maar aan iemand in je buurt vragen zeggen ze dan. Of ik moet volle bak gaan betalen. Dat geld heb ik niet. En als ze dan al komen dan komen ze wanneer zij tijd hebben, maar als ik net zoals vandaag de stad in moet, dan moet ik wel voor 9 uur m’n kousen aan hebben. Het gevolg is nu dat ik ze dus niet draag.”

Foto: SP Middelburg / Actie keukentafelgesprek

“Mantelzorg wordt onderschat”

Ook SP’er Anna de Weert hoorde tal van schrijnende verhalen. Zo sprak zij een vrouw wiens schoonmoeder geen hulp meer bij het douchen krijgt. Mevrouw had hier zelf voor getekend zo blijkt uit het logboek, maar ze kan helemaal niet alleen douchen. Het gevolg is dat ze nu niet meer onder de douche gaat uit angst om te vallen. Helaas bleef het niet bij deze verhalen. Door alle onzekerheid die er nog steeds is, groeit de angst voor de toekomst én de verontwaardiging. Ook onder de mensen die nu zelf nog geen zorg nodig hebben. De reacties spreken voor zich: “Schandalig zoals er nu met mensen die zorg nodig hebben wordt omgegaan, die moeten gaan vragen om hulp bij de buren, de mensen die dit bedacht hebben, hebben geen idee hoe het is om afhankelijk te zijn”. “Ik woon in een buurt waar veel ouderen wonen, wat als die allemaal hulp nodig hebben?” “Ik heb een handicap, maar wil absoluut mijn hand niet ophouden. Ik dop mijn eigen boontjes en ben in de gelukkige omstandigheden dat ik dat kan, maar het wordt voor veel mensen erg zwaar door een stapeling aan kosten. ” “Nee wij hebben nu geen mantelzorg meer te verlenen, maar we weten uit ervaring dat dat heel zwaar was. Je doet het uit liefde maar het wordt wel onderschat. ”

Heeft u ook ervaring met de keukentafelgesprekken of heeft u hier vragen over ga dan naar ons meldpunt op deze website en help de SP-fractie bij het toetsen van de zorgvuldigheid en duidelijkheid in deze gesprekken. Vanzelfsprekend blijven uw persoonlijke gegevens anoniem.

Reactie toevoegen

U bent hier