h

Walcherse SP en Statenfractie ongerust over sluiten SEH Vlissingen

6 november 2014

Walcherse SP en Statenfractie ongerust over sluiten SEH Vlissingen

Vandaag is bekend geworden dat het ADRZ de Spoedeisende Hulp (SEH) in Vlissingen gaat sluiten. SP-raadslid Sjaak Rijkse uit Vlissingen noemt deze beslissing onverantwoord: "Gezien het aantal inwoners op Walcheren en de verdubbeling hiervan in het toeristenseizoen is deze keuze ongelukkig en risicovol. Spoedeisende hulp is niet voor niets spoed."

De SP-fracties op Walcheren en de Statenfractie vragen zich af hoe dit afschuiven van basistaken van een ziekenhuis in verhouding staat met de werkdruk van de huisartsen. Deze worden ook al intensiever betrokken bij de gedecentraliseerde taken in het sociale domein.

Rijkse: "Wie is de huisarts van een toerist, die hier niet alleen in de zomer, maar vrijwel het hele jaar door is? Waar moet die heen als hij of zij spoedeisende hulp nodig heeft?” Of stel, je collega heeft een flinke hoofdwond, dan moet je eerst gaan vragen waar zijn/haar huisarts zit, dan eventueel naar een ander dorp rijden om daar tot de ontdekking te komen dat de praktijk gesloten is of de huisarts op huisbezoek is. Of wat als een toerist in Zoutelande op het strand een hartinfarct krijgt? Een kind dat tijdens de gymles op school een gecompliceerde breuk oploopt?"

De argumentatie van het ADRZ dat er te weinig gebruik van de SEH in Vlissingen wordt gemaakt is volgens Rijkse een typisch kip-en- eiverhaal. “Eerst afbreken dan zeggen dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt. En je hebt geen zorg op topniveau nodig, je hebt snel, bereikbaar en adequate zorg nodig. Dat heb je in Vlissingen, iedereen op Walcheren weet waar je moet zijn. Verzekeraars en Rijksoverheid willen de basiszorg telkens verder uitkleden om kosten te besparen, ondertussen verschijnt de één na de andere kleine gloednieuwe kliniek. Dat spoedeisende zorg rendabel moet zijn is een hele vreemde redenering.”

Zie ook de schriftelijke vragen die de SP heeft gesteld.

Reactie toevoegen

U bent hier