h

Verslag: Symposium over Zorg

14 oktober 2014

Verslag: Symposium over Zorg

Vrijdag 10 oktober was SP-raadslid Petroesjka Sterk één van de sprekers op het symposium dat Groen Links had georganiseerd over de veranderingen in de zorg. Over 2 maanden krijgen de gemeenten in Zeeland namelijk veel meer taken op hun bord: de thuiszorg, de dagbesteding en de jeugdzorg vallen vanaf 1 januari onder de gemeenten.

"2015 wordt waarschijnlijk het jaar van de chaos"

Met haar ervaring als jeugdwelzijnswerker verwoordde zij de knelpunten in de jeugdzorgtaken die nu naar de gemeente toe komen. Toen de Goese wethouder Jo-annes De Bat beweerde dat alle zorg in 2015 gegarandeerd was en er in dat opzicht niets was om nu al zorgen over te hebben wees Sterk hem fijntjes op het feit dat de werkdruk in de jeugdzorg door toedoen van de decentralisaties behoorlijk is gestegen wat de kwaliteit niet ten goede komt en maakt dat veel medewerkers op hun tenen lopen.

Daarnaast heeft de aangekondigde ontslaggolf ervoor gezorgd dat een aantal medewerkers ervoor heeft gekozen uit te kijken naar een andere baan. Andere medewerkers zijn ingezet om in gebiedsteams te gaan werken, hierdoor kregen een groot aantal jeugdigen een andere begeleider. Dit is een punt van zorg omdat met elke overdracht van dossiers, met name in de drang en dwangzorg gemiddeld een achterstand in de behandeling van 7 maanden oplevert.

Vaak is hier sprake van complexe hulpvragen in gezinnen die geen hulp aanvaarden en elke vorm van hulpverlening wantrouwen waardoor het lang duurt voor er een vertrouwensband is opgebouwd.

Foto: Carel Bruring

Sterk riep dan ook op om de zorg voor de jeugd op 1 te zetten, en te zorgen dat er continuïteit is voor de jongeren, en ze niet keer op keer hun soms zeer traumatische verhaal hoeven te doen.   

Ook over de toeleiding naar de zorg zijn wat haar betreft nog vragen. Of Porthos bij hulpvragers voldoende bekend is bijvoorbeeld en hoe je mensen bereikt die geen computer hebben of moeite hebben met lezen. Wat doe je met zorgmijders als scholen en huisartsen betrokken worden in de signalering, gaan mensen dan niet helemaal geïsoleerd raken en voelen zij zich nog veilig of bij voorbaat bekeken en beoordeeld...

En wordt Porthos straks wel bemenst door mensen die voldoende kennis hebben? Waarom worden daar geen professionals (boventalligen van BJZ of Juvent bijvoorbeeld) neergezet maar ambtenaren van Orionis die getraind worden in het voeren van keukentafelgesprekken maar geen specialistische kennis hebben?

Beseft de gemeente überhaupt wel dat je naast generalisten in je gebiedsteam nog steeds specialisten nodig hebt? Sterk is zelf Jeugdwelzijnswerker en heeft gewerkt in de crisisopvang, begeleid kamerbewoning, en (meervoudig) gehandicaptenzorg, "Maar zet mij niet neer in de reclassering of psychiatrisch zorg want dat vergt een hele andere werkwijze, dat geldt ook voor een werknemer die werkt op een medisch kleuter dagverblijf, die zet je ook niet zomaar in de crisisopvang voor 15 tot 18 jarigen. Vaak heb je te maken met affiniteit met de doelgroep die maakt dat je goed werk levert."

Er wordt door de overheid ook onvoldoende beseft dat mensen intens onzeker zijn over wie betaalt en bepaald, ouders die de zorg van hun autistische of meervoudig gehandicapte kind nu via een PGB regelen weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Afgelopen maanden waren hectisch voor de gemeenten, 2015 wordt volgens wethouder Sarafinsky het jaar van de praktijk. De SP is niet tegen de decentralisatie want zorg hoort zo dicht mogelijk bij de mensen georganiseerd te worden maar het is treurig dat de vereniging Nederlandse Gemeenten zo stonden te popelen dat de hele decentralisatie haastwerk wordt en de regering en neppositie bovendien hebben gekozen voor een flinke korting op het budget.

"2015 wordt waarschijnlijk het jaar van de chaos"

Reactie toevoegen

U bent hier