h

Informateurs komen er niet uit

26 maart 2014

Informateurs komen er niet uit

De coalitievorming in Middelburg heeft in de eerste week al een flinke deuk opgelopen. Vandaag gaven de informateurs van Lokale Partij Middelburg hun opdracht terug aan de gemeenteraad.

De grootste partij in Middelburg zou vrijdag met alle partijen spreken en maandag een voorkeur uitspreken zodat de formateur op 27 maart met deze partijen verder kon onderhandelen. Zover is het niet gekomen, de LPM laat in een brief weten dat zij tot en met woensdag verschillende opties onderzocht hebben waaronder ‘verdergaande gesprekken’ met CDA, SGP, VVD en D66.

“De LPM heeft daarmee op de stoel van de formateur gezeten”, oordeelt SP-fractievoorzitter Jeroen van Dijen. “Vooraf hebben alle politieke partijen afspraken gemaakt over het formatieproces na de verkiezingen, daarin werd duidelijk gesteld dat de informateur kijkt naar de wensen van de partijen en op basis daarvan een voorkeur uitspreekt. Over deze uitkomst zou 27 maart gesproken worden in een debat en daarna zou de formateur kijken of deze coalitie samen een goede basis heeft.”

Verder vindt de SP het opmerkelijk dat Piet Kraan, één van de informateurs, in de PZC zegt: “Maar het liep stuk toen we over personen gingen spreken". Van Dijen zegt daarover; “Deze uitspraak laat zien dat de onderhandelingen dus al in een ver stadium zaten, je gaat immers eerst een coalitie-akkoord uitwerken voordat je het over de personen gaat hebben. Ik was dan ook erg verrast toen ik dit las."

"Wij hadden vrijdag één kennismakend gesprek waarin we onze wensen hebben aangegeven, verder hebben we helemaal niets gehoord en moeten uit de krant vernemen dat de inhoudelijke verschillen met de SP te groot zijn. Ik ben erg benieuwd over welke verschillen de informateurs het dan hebben, want 3 van onze 5 wensen had de LPM notabene overgenomen uit ons verkiezingsprogramma.”

Reactie toevoegen

U bent hier