h

SP en Abvakabo voeren actie voor behoud thuiszorg

4 februari 2013

SP en Abvakabo voeren actie voor behoud thuiszorg

Donderdag 31 januari voerden Abvakabo Walcheren en SP Middelburg samen actie voor het behoud van fatsoenlijke thuiszorg. Gemeente Middelburg krijgt 3,3 miljoen euro minder van het Rijk. Dat betekent een bezuiniging van 75 % op het budget voor huishoudelijke zorg.

Alleen mensen met een inkomen onder het bijstandsniveau krijgen nog zorg in natura. Mensen met een sociaal minimum en iedereen die daar boven zit moeten hun zorg zelf regelen. Er kleven drie nadelen aan dit nieuwe systeem: mensen die tus-sen de 600 en 1600 euro per maand verdienen hebben echt geen vetpot. Met het verhogen van het eigen risico van de zorg-verzekering, het verdwijnen van aftrekposten voor bijzondere ziektekosten en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en het veranderen van de AWBZ, zullen mensen geen reserves meer op kunnen bouwen, voor zover die er al waren. Mensen die het wel kunnen betalen, zullen de zorg privaat in gaan kopen, het zwarte geld circuit zal daardoor vermoedelijk toenemen. Ten slotte wachten er voor de thuiszorgmedewerkers ontslagen. In heel Nederland gaat het om 58.000 banen!

Reden genoeg om een oproep te doen aan bewoners om hun solidariteit te betuigen en de regering op te roepen om deze maatregel te stoppen. Jorika Doeleman: “De mensen die wij om een handtekening vroegen zeiden vaak meteen “Ja natuurlijk, het is echt schandalig wat er gebeurt!”. Allemaal ervaringsdeskundigen die zeiden dat mantelzorg prachtig is maar soms echt te zwaar. Niet iedereen heeft kinderen in de buurt wonen en niet alle buren hebben de capaciteit om te zorgen, het is een vak dat onderschat wordt. Bovendien heeft de overheid gestimuleerd dat vrouwen gingen werken. Hartstikke goed, maar in combinatie met gezin en ouders die zorg nodig hebben, is het straks kiezen, en dan weet ik wel waar het op uitdraait...”

Werknemers en werkgevers in de Thuiszorg werden enkele jaren geleden al geconfronteerd met de nadelige effecten van marktwerking. Men is tegen elkaar op gaan bieden met als gevolg dat goed opgeleide thuiszorgmedewerkers werden vervangen door mensen uit de schoonmaakbranche die geen enkele kennis of affiniteit hadden met hulp aan ouderen of mensen met een handicap. De SP spreekt niet voor niets over Thuiszorg. Vaste krachten kregen te horen dat ze ontslagen werden en terug konden komen als alphahulp. Met minder loon, geen pensioenopbouw en geen doorbetaling bij ziekte. Als je de gevolgen optelt is dit een asociale maatregel die enorme effecten heeft.

Wilt u uw ervaring (als medewerker of klant) met de thuiszorg vertellen, neem dan contact op met middelburg@sp.nl

U bent hier