h

Woongoed erkent problemen Edelstenenbuurt

27 juni 2012

Woongoed erkent problemen Edelstenenbuurt

Woningbouwcorporatie Woongoed erkent de problemen die worden geschetst in het SP-rapport "Edelstenenbuurt, een juweel zonder glans". Dat bleek vanavond tijdens een bewonersbijeenkomst waar de SP het rapport presenteerde.

Edith Vervuren, teammanager Buurten bij Woongoed; 'We wisten dat er bepaalde klachten in deze wijk waren maar we zijn echt geschrokken van de omvang. We gaan nu verder onderzoek doen naar de genoemde klachten in het rapport en na de zomervakantie willen we die resultaten bespreken met de bewoners.'

De klachten die de SP in de periode van februari tot aan mei verzamelde, laten een schokkend beeld zien: zwart uitgeslagen en beschimmelde muren, verrotte kozijnen en gescheurde asbestplaten. Één van de aanwezige bewoners, die al dertig jaar in de buurt woont, gaf aan dat de klachten met vocht en schimmel al twintig jaar bekend zijn. Daarnaast hoorde de SP al veel klachten over slechte isolatie en tocht, met torenhoge energiekosten als gevolg.

 

Ook plaatst de SP in het rapport zeer kritische opmerkingen over de klachtenafhandeling van Woongoed. Afdelingsvoorzitter Petroesjka Sterk: 'Van de 31 bewoners die een klacht hebben ingediend, gaven slechts 6 personen aan dat de klachten ook zijn opgelost, soms zelfs na het dreigen met het stoppen van de huurbetaling. De oplossingen die Woongoed biedt aan de bewoners zijn zeer divers, duidelijk beleid kan je dit gewoon niet noemen.'

'Zo werden voor de schimmel klachten maar liefst 4 verschillende oplossingen geboden: Bewoners moesten maar een antischimmelproduct kopen, soms werd het door Woongoed aangeboden. Had dit geen resultaat dan moesten bewoners zelf voor betere ventilatie zorgen, maar in sommige gevallen werd een ventilator geplaatst op kosten van Woongoed. Dat is pure willekeur.'

Woongoed erkende dat de klachtafhandeling en communicatie verbeterd moest worden, zo zijn de bewoners ongerust over de asbestplaten en de gezondheidsrisico's maar wil de woningbouwcorporatie mensen pas informeren op het moment dat zij daadwerkelijk wat aan de situatie in hun buurt gaat veranderen.

'Een verkeerde zaak,' oordeelde de SP. 'Jullie geven wel een overzicht uit van onderhoud, waarop mensen kunnen zien wanneer hun buurt aangepakt wordt. Waarom maken jullie niet een aanvalsplan asbest waar elke wijk ingepland wordt? Ze weten dan in ieder geval dat jullie niet stilzitten.' Woongoed noemde dit een goede suggestie die ze zeker zouden meenemen.

De aanwezige bewoners hadden veel kritische opmerkingen naar Woongoed, velen waren blij dat er nu eindelijk actie ondernomen werd maar ook was er de vrees dat deze klachten op de lange baan geschoven werden.

'Waarom heeft Woongoed nooit zelf rondgelopen in de buurt om vragen te stellen, jullie hebben toch ook een overzicht van de ingediende klachten? Als de SP er niet was geweest dan hadden jullie de komende jaren nog niks aangepakt.' vroeg een bewoner aan Woongoed. Daarop moest Edith Vervuren beamen dat de klachten inderdaad langer waren blijven liggen.

'Dus eigenlijk heeft de SP jullie werk gedaan, hoe gaat dat dan straks in de klankbordgroep, moeten wij dan ook jullie werk doen? Ik heb een auto maar als die het niet doet bel ik de ANWB, want ik weet niets van auto's. Waarom zou ik dan wel een expert zijn over de aanpak van mijn woning? Ik weet toch ook niet wat de beste oplossing is?'

Een andere bewoner vatte de kritiek op Woongoed goed samen, "Woongoed heeft de afgelopen jaren het vertrouwen van de inwoners volledig verloren, de echte vraag vanavond is: hoe gaat Woongoed dat vertrouwen terugwinnen?"

Die kans liet Edith Vervuren niet liggen. 'We gaan serieus kijken naar dit rapport, direct na de zomervakantie wil ik jullie allemaal uitnodigen voor een bijeenkomst om zo de expertise van het onderzoeksbureau te koppelen aan de ervaringen van de bewoners. Samen kunnen we dan aan de slag.'

De SP zal de ontwikkelingen in de Edelstenenbuurt nauwgezet blijven volgen. Bewoners die al 20 jaar klachten hebben schuif je niet af op een langetermijnproject, daarom moet er zo snel mogelijk actie ondernomen worden, liefst dit jaar nog!

 

 

pdfRapport: Edelstenenbuurt, Een juweel zonder glans ( 2,63 MB )

 

U bent hier