h

Dag van de duurzaamheid: Denk verder dan kernenergie

15 november 2011

Dag van de duurzaamheid: Denk verder dan kernenergie

Vrijdagochtend 11 november heeft de kerngroep van Middelburg samen met de werkgroep van Schouwen-Duiveland actie gevoerd in het kader van "de Dag van de Duurzaamheid". In de ochtendspits deelden zij flyers uit aan reizigers.

Op de flyer stond de kop: "Denk verder dan kernenergie". We weten dat een flyer papier, inkt en energie kost, we weten ook dat er op gebied van ons zorgstelsel verschrikkelijke bezuinigingen op het spel staan. Waarom dan toch energie steken in een protest tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale? Omdat de tijd dringt!

Als we nu geen actie voeren om te laten zien dat de Zeeuwen geen kerncentrale willen, hangt er straks een blok aan ons been voor de komende 70 jaar, hebben we een 4 keer zo groot risico op een kernramp en 4 keer meer afval, dat niemand wil hebben. En dat terwijl de energie naar het buitenland gaat, nu al exporteert Nederland zoveel meer energie dan dat we importeren.

 

Wij willen dat Delta investeert in echte duurzame energie: zon-, wind-, getijden- en warmtekracht en afziet van vieze kerncentrales. Het enige duurzame aan kernenergie is het afval, er zijn na ruim 50 jaar nog steeds geen definitieve locaties gevonden waar het afval opgeborgen kan worden.

Terwijl de techniek van kerncentrales niet verandert of veiliger is geworden, gaat de ontwikkeling van duurzame energie razendsnel, zowel de prijs als de opwekking. Daarnaast valt er ook veel te besparen op energieverspilling door innovatie, efficiëntie, isolatie en zelf als bedrijf of burger nadenken over je energierekening.

Toch houdt Delta vast aan een tweede & derde kernreactor, samen met EDF en RWE. Door deze opzet is nog maar de vraag hoeveel invloed Delta straks heeft op 'haar' kerncentrale. Want alleen voor de huidige kerncentrale is het wettelijk geregeld dat een meerendeel van de aandelen in overheidshanden moet blijven. Aan een kerncentrale kleven altijd risico's als veiligheid van personeel en omwonenden, onderhoud en risicoanalyses.

Het Franse EDF heeft wat betreft veiligheid en onderhoud geen goede naam. Ook RWE gaat alleen maar voor het geld, en dat dit risico´s oplevert bewijst het Japanse TEPCO dat willens en wetens, vanuit economische belangen, een rapport over zware aardbevingsrisico´s in een la gegooid heeft: nu kan de belastingbetaler niet alleen de portemonnee trekken maar is ook een hele regio ontruimd. De kans op een ramp is klein maar de gevolgen zijn onnoemelijk groot.

De mega-investering van minimaal 5 miljard euro die het kost om een kerncentrale te bouwen blokkeert duurzame initiatieven. Kerncentrales zijn 3 keer zo duur en het rendement ligt 2 keer zo laag vergeleken met moderne gascentrales van gelijke capaciteit. Daarnaast leveren ze nauwelijks werkgelegenheid op voor Zeeland, zeker niet als je het vergelijkt met kleinschalige duurzame energievoorzieningen. Daarom kiest de SP liever voor een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening.

 

Website Borssele 2 Nee

 

U bent hier