h

De nieuwjaarsduik die niet doorging

2 januari 2011

De nieuwjaarsduik die niet doorging

Het Zeeuwse Actiecomité Borssele 2 Nee organiseerde op 1 januari een nieuwjaarsduik bij het Kaloot-strandje naast de kerncentrale.

Onder de naam “Ga voor een fris 2011!” vroeg het actiecomité aandacht voor het feit dat kernenergie helemaal niet schoon is, de delving van uranium zorgt wereldwijd voor gezondheidsproblemen en gemeten van bouw tot sloop stoot een kerncentrale ongeveer 65% CO2 uit vergeleken met een gascentrale. Daarbij zorgt de komst van nieuwe kerncentrales voor een verdere opwarming van de Westerschelde.

Met het koelwater van de huidige kerncentrale in Borssele kan een complete stadswijk verwarmd worden, maar wordt nu allemaal in de Westerschelde geloosd. Volgens een eerder verschenen rapport van de SP is het koelwater van de geplande tweede kerncentrale voldoende om ruim 4 miljoen huishoudens te verwarmen.

Het actiecomité maakt zich zorgen over de gevolgen en vroeg daarom aandacht voor deze, vaak onderbelichte, opwarming.

Ruim vijftig mensen kwamen op de oproep van het actiecomité af. Na een strijdlied gezongen door troubadour Tijl Damen zou het startschot gegeven worden, maar kort voor de zwemmers een duik konden nemen werd de actie echter afgeblazen: de aanwezige 'deskundige' gaf aan dat de temperatuur van het water al dusdanig verhoogd was dat er geen sprake meer kon zijn van een 'frisse duik'.

Teleurgesteld konden de duikers zich vervolgens warmen aan het kampvuur, met chocolademelk en oliebollen - ook voor de EPZ-medewerker die er op uit was gestuurd om toe te zien op het verloop van de actie.

 

U bent hier