h

Gemeente gaat stug door met theater

19 januari 2010

Gemeente gaat stug door met theater

Ondanks de vele protesten van omwonenden en ruim 2500 handtekeningen blijft het college bij haar besluit om een theater te bouwen op het Molenwater.

Gisteravond dienden zij daar een eerste raadsvoorstel voor in, namelijk het beschikbaar stellen van krediet. Een bedrag van maar liefst een half miljoen moet vrij worden gemaakt voor het opstellen van een (voorlopig) ontwerp van het theater en het omringende “park”.

Een enorm bedrag, vooral omdat ook de gemeente Middelburg moet bezuinigen. Exacte cijfers hiervan kon wethouder Kool-Blokland gisteren niet geven, maar een rondvraag bij gemeenten van vergelijkbare grootte leverde een schatting op van 3 tot 9 miljoen euro per jaar.

Dat sommige raadsleden hier moeite mee hadden bleek uit het amendement van de ChristenUnie, dat eerst de exacte hoogte van de bezuiniging wil weten voordat er overgegaan wordt tot kredietverstrekking. Al snel werd duidelijk dat de coalitie-meerderheid in de gemeenteraad onvermurwbaar was. Het amendement werd dan ook afgewezen en het raadsvoorstel aangenomen. Enkel de SP, ChristenUnie en GroenLinks stemden tegen.

Peter van Hekken, raadslid SP;” Natuurlijk hoopten we aanvankelijk dat de coalitiepartijen dit keer bereid waren om naar de argumenten te luisteren, in plaats van blind de wethouder te volgen. Wat deze coalitiediscipline extra zuur maakt is de opmerking van wethouder De Vries vorig jaar bij de begrotingen. Elk jaar dat dit prestigeproject vooruit geschoven wordt zou een besparing opleveren van circa 1 miljoen euro en in tijden van crisis is dat bedrag natuurlijk extra welkom.” Over een goede besteding hoeft hij dan ook niet lang na te denken.”Dit bedrag hadden we goed kunnen gebruiken om iets extra’s voor de inwoners te doen, we geven al onnodig veel geld uit aan Koninginnedag en de Giro d'Italia."

U bent hier