h

De Faam: Het woord aan raadslid Peter van Hekken

23 september 2009

De Faam: Het woord aan raadslid Peter van Hekken

Gebrek aan geld, gebrek aan visie, gebrek aan durf.

Vorige week is de herziene kadernota (de gemeentelijke meerjarenbegroting) bij de raadsleden in de bus gevallen. Herzien omdat de versie van eerder dit jaar door de veel lager uitvallende rijksbijdrage al heel snel achterhaald bleek.

Daar waar de SP hoopte op een visie met durf van het college zijn het bange hap-snap bezuinigingen geworden.

Bezuinigingen die vaak haaks staan op de in diezelfde kadernota verwoordde doelstellingen. De kadernota spreekt bijvoorbeeld over meer sfeer in de binnenstad en seizoensverlenging en nadat iedereen heeft mogen ervaren hoe evenementen als het Jazzweekend, Middelburg Volkoren en het Nazomerfestival hieraan bijdragen, komen die nu in gevaar door verlaging van het budget. Een aantal evenementen krijgt zelfs voortaan de rekening voor het opruimen
gepresenteerd.

Prachtige volzinnen over milieu en woonomgeving, maar wel bezuinigen op openbaar groen. Verder wordt de kaasschaafmethode toch weer toegepast: in plaats van in goed overleg met de ontvangers na te gaan waar eventueel nog bezuinigingen mogelijk zijn, worden simpelweg alle subsidies met 1 procent per jaar gekort.

Daar waar een aangepast budget een uitdaging kan zijn en vraagt om een scherpe visie, creativiteit en durf is deze kadernota wat dat betreft wederom een brevet van onvermogen.

De doelstelling “realisering van een nieuw theater aan het Molenwaterpark dat aanvullend en onderscheidend is ten opzichte van het overige podiumaanbod in Zeeland” is gehandhaafd, maar het is wel de bedoeling van het college het toch al (te) lage budget verder te verlagen. De eerder door coalitie en college geuite eisen, markant en onderscheidend, lijken ineens niet meer belangrijk.

Al wat nog van belang lijkt is het zo snel mogelijk (voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010) onherroepelijke beslissingen nemen voor wat betreft de locatiekeuze (het dondert niet wat we bouwen, maar we bouwen het op het Molenwater).

Een doelstelling die er wat de SP betreft positief uitspringt is “het vergroten van het draagvlak en de legitimatie voor besluiten”. Helaas is die niet uitgewerkt.

Wordt hier eigenlijk door het college gezegd dat een raadsmeerderheid misschien niet altijd voldoende is? Gaat het dan over luisteren naar en open en eerlijk overleggen met betrokken burgers? Dat zou dan de enige winst zijn van deze verder zo armetierige kadernota.

Tot slot wijs ik U graag op het politiek café dat de SP sinds kort maandelijks organiseert. Daar wordt geprobeerd met de hulp van een aantal deskundigen meer inzicht te krijgen in zaken die ons allemaal aangaan. Na “windenergie” en “bouwen op Walcheren” gaat het op woensdagavond 7 oktober over “een autovrije/autoluwe binnenstad” (19.30 uur, Ko d’oooooooor, Lange Noordstraat).

Interessant, gezellig, leerzaam en behulpzaam bij het ontwikkelen van een visie! Kijk voor meer info op de website of neem contact op.
Peter van Hekken
 

U bent hier