h

PZC: 'Een plaats om natte voeten te kunnen krijgen'

25 juni 2008

PZC: 'Een plaats om natte voeten te kunnen krijgen'

MIDDELBURG - Harry de Visser is tuinontwerper. Hij maakte eerder al een alternatief plan voor de bouwput, met een drijvend open luchttheater. Vorige week won hij een ontwerpprijs van het tijdschrift Tuin en Landschap voor een tuin bij een zorgboerderij in Zuid Holland. De SP presenteert het plan van Harry de Visser vanavond bij de speciale commissievergadering over het theater aan het Molenwater.

door Nadia Berkelder, PZC 25 juni 2008

De plannen zijn te zien op www.stadsparkmolenwater.nl Zo kan het ook: een groot stadspark met voor elk wat wils. Water, groen, ontspanning en natuur. Tuinontwerper Harry de Visser heeft zo zijn eigen ideeën over het Molenwater. Hij maakte een plan voor een park. "De SP heeft mij benaderd, maar ik heb het wel gratis gedaan omdat ik een groot voorstander ben van groen in Middelburg. Je hebt natuurlijk de bolwerken, maar dat is alleen een groen lint rond de stad. Een plek waar mensen uit Middelburg en daarbuiten samen kunnen komen, ontbreekt."

De historische situatie op het Molenwater was het beginpunt voor zijn plan. "Dit hele stuk is vroeger water geweest, dat heb ik als uitgangspunt genomen." De cirkelvormige paden en de ronde vijver verwijzen naar de getijdenmolen die eeuwen geleden bij de Dam en de Spuistraat stond. "Ook de poeltjes met natuurlijke waarden verwijzen naar de situatie toen er nog water was. Nee, ze zijn niet speciaal bedoeld voor de rugstreeppad, toen ik het plan maakte, wist ik nog niet dat die daar zat."

Het park van De Visser is ingedeeld in een aantal zones: er is een stuk waar kleinere kinderen kunnen spelen op speeltoestellen; vlak daarnaast liggen de jeu-de-boulesbaan, een basketbal- en een voetbalveld. Helemaal aan de andere kant van het park is een natuurlijke speelplaats. "Waar je aan touwen kunt slingeren. Hier is een watertje met stapstenen, zodat kinderen naar de overkant kunnen lopen. Een plek waar je natte voeten kunt krijgen."

Opvallend is de vijver, met een amfitheater en de muziektent. Pal naast de bestaande muziektent staan kopieën van de muziektent in staal, voor een kiosk of een theehuis. Het pad door de vijver biedt zicht op de Koepoort. "Die staat nu behoorlijk verloren." Dit is de centrale plaats in het park, waar theatervoorstellingen gehouden kunnen worden, of waar mensen op de trappen van het theater zomaar wat kunnen zitten.

Wat blijft? De meeste bomen. "Als het aan mij ligt, moet je niet zoveel weghalen, alleen wat heesterbeplanting, het is belangrijk om openheid te hebben. Hoe meer obstakels je houdt, hoe meer hangplekken je creëert." En het Kastanjelaantje? "Natuurlijk, ik zag dat de gemeente dat in hun plan al voor de helft gesloopt had. Dat is een ongelofelijke aantasting."

"De padenstructuur heb ik summier gehouden, ik heb er veel minder dan de gemeente. Ik vind dat je over het gras moet kunnen lopen, dat je er moet kunnen zitten. Skaters? Natuurlijk gaan die er overheen. Dat mag van mij best. Alles is trouwens al aangepast aan rolstoelgebruik." Over de kosten van zijn plan, kan hij niets zeggen. "Dat heeft geen enkele zin, dat is afhankelijk van een heleboel dingen, van het grondwerk, van het rooiwerk. Met wat nu allemaal in de bouwput is verdwenen, zou je een aardig opzetje hebben."

U bent hier