h

De Bode: SP en Tuin van Zeeland voeren actie voor nieuw stadspark

14 mei 2008

De Bode: SP en Tuin van Zeeland voeren actie voor nieuw stadspark

'Onze monumentenstad is flink op weg een lelijk mensenpakhuis te worden'.

MIDDELBURG - SP Middelburg en Tuin van Zeeland willen de gemeente ervan overtuigen de leegte die Miniatuur Walcheren bij haar vertrek achterlaat om te toveren in een groen stadspark. Zij hopen daarbij op steun van de Middelburgers en die kunnen de inwoners betuigen door raamposters op te hangen.

Door Britta Janssen

Binnenkort gaan de actievoerders in de buurt rondom het Molenwater langs de deur om de posters en folders te verspreiden. Deze zijn ook verkrijgbaar via de website van SP Middelburg.

"Het is een mooie open plek in de binnenstad en we willen dat het college tot inkeer komt dat daar niet gebouwd moet worden", legt SP-gemeenteraadslid Peter van Hekken uit. "De groei in het aantal inwoners is eruit, dus dan moet je je afvragen of we nog wel woningen willen bouwen." Die boodschap is luid en duideiijk te lezen in het actiemateriaal: 'Onze monumentenstad is flink op weg een lelijk mensenpakhuis te worden, met nauwelijks ruimte voor groen en rust.' Van Hekken denkt dat het nog niet te laat is om de gemeente te overtuigen. "Het ligt aan de bevolking. Met veel mensen kunnen we veel bereiken."

Activiteiten
Miniatuur Walcheren verhuist naar het nieuwe Middelburgse Vrijetijdspark ZEP (Zeeuws Evenementen Podium), dat in het voorjaar haar deuren opent. De gemeente wil de vrijkomende plek wellicht gaan gebruiken voor de bouw van een theater of appartementen, maar de twee organisaties zien liever dat de ruimte wordt toegevoegd aan het groen dat er al is om zo een stadspark te realiseren dat voor iedereen gratis toegankelijk is. "Wandelpaden met bankjes en een mooie waterpartij." De twee organisaties zien al voor zich dat bankjes met afdakjes gaan fungeren als een 'praathuus' voor ouderen, zodat zij ook een 'hangplek' hebben. De muziektent op het terrein van het miniaturenpark zou bewaard kunnen blijven om allerlei culturele activiteiten in te organiseren, zoals een muzikaal optreden. In die behoefte wordt nog niet voorzien in de binnenstad, aldus Van Hekken "Op de bolwerken kun je wel wandelen, maar daar wordt niets georganiseerd. Daarbij zou dit nieuwe stadspark een mooi begin- en eindpunt zijn voor een wandeling over het bolwerk"

Montmartre
Aangezien Tuin van Zeeland inzet voor de ontwikkeling en breiding van het Walcherse natuurschoon, is deze actie de stichting op het lijf geschreven. "We steunen het, orndat het park groen moet blijven", vat stichtingsvoorzitter Jikkie van der Giessen kort en bondig samen. "We vermoeden dat de gemeente de ruimte voor woningbouw wil gaan benutten. Maar Middelburg is al erg versteend en uit onderzoek blijkt juist dat door groen het welbevinden van mensen toeneemt." De stichting vindt daarnaast dat de locatie vanwege de centrale ligging prachtig is voor een stadspark. "Met nu en dan een romantisch festivalletje...", mijmert Van der Giessen. Ook Van Hekken weet tot de verbeelding te spreken. "Het wordt het Montmartre van Middelburg."

Actie
Via de websites www.middelburg.sp.nl en www.tuinvanzeeland.nl zijn de posters verkrijgbaar.

U bent hier