h

De WMO komt eraan

20 oktober 2006

De WMO komt eraan

De WMO (Wet Maatschappelijke ondersteuning) treed op 1 januari 2007 in werking. Een aantal zaken zijn echter nog niet duidelijk of duidelijk genoeg.

Jeannette en Aukje (gemeenteraadslid en fractiemedewerker sociale zaken) kijken met argusogen of de regeling geen achteruitgang is voor de mensen die op hulp zijn aangewezen.

Jeannette: "Doel van de WMO is om de zorg dichter bij de mensen te brengen. Klinkt mooi, maar het is vooral een verkapte en onverstandige bezuinigingsoperatie."

"Mijn aandacht voor de WMO gaat ook naar de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers die actief zijn in welzijnswerk of zorg."

"Mantelzorger, daar kies je niet voor, dat krijg je op je bordje. Soms gaat het stap voor stap, in andere gevallen plotseling. Door mijn werk kom ik veel met mantelzorgers in aanraking. Deze mensen hebben het zwaar, vaak zelfs heel zwaar, Meestal realiseren deze mensen dit zelf niet: "Het is toch heel normaal dat je voor je geliefden zorgt".

"Bijna veertig jaar geleden koos ik voor een beroep in de zorg. In die tijd leerde je dat als je niet voor jezelf zorgde je ook niet voor een ander kon zorgen. Dat hield in, dat je moest zorgen voor voldoende slaap, goede voeding, genoeg ontspanning er lichaamsbeweging.
De gemiddelde mantelzorger scoort op deze vier punten slecht, of u moet de televisie als ontspanning aanmerken en het op het neer hollen van de trap als lichaamsbeweging."

"Waar bijvoorbeeld de vrijwillige thuiszorg aan huis komt zie je dat terug in het welbevinden van de mantelzorger. Eens naar de kapper kunnen, zelf winkelen, een rondje over de boulevard, naar biljartclub, naar je sportclub enzovoort. Heel gewone dingen die de vrijwilligers mogelijk maken."

"Deze vrijwilligers kunnen dit niet zonder goede ondersteuning. Mantelzorgers en vrijwilligers die hun onbetaalde werk met liefde en plezier doen verdienen onze steun. En ik hoop dat er zo snel mogelijk in de wijken en kernen van onze stad steunpunten komen voor mantelzorgers en vrijwilligers."

Reactie toevoegen

U bent hier