h

A-theater: 70% van de stemmen?

26 maart 2006

A-theater: 70% van de stemmen?

Tegenwoordig hoor je steeds meer voorstanders van een A-theater zeggen dat 70 % van de bevolking niet voor verbouw van het theater op het Molenwater en dus voor een A-theater heeft gekozen.

Dit is pure nonsens, de bevolking heeft nooit een keuze mogen maken voor wel of geen A-theater, men heeft enkel kunnen kiezen voor een combinatie van locatie en theatersoort.

Hieruit kan statistisch gezien geen percentage afgeleid worden van mensen die voor een bepaalde locatie of een bepaald theatersoort gekozen hebben, omdat de vraag naar locatie en de vraag naar theatersoort niet los van elkaar zijn gesteld.

Om dit nog verder te verduidelijken hieronder enkele argumenten:

  1. Als je zegt dat 70,78 % van de mensen voor een A-theater heeft gestemd, zeg je ook dat 36 % heeft gestemd voor de locatie Molenwater. Dit betekent dat 70 % x 36 % = 25 % voor een A-theater op het Molenwater gestemd zou hebben. In werkelijkheid is dit slechts 7 %, het laagste aantal.
  2. Wanneer gekeken wordt naar de verdeling van de kiezers per stemdistrict blijkt dat een zeer groot deel van de bevolking ten zuiden van het kanaal voor de locatie Mortiere gekozen heeft. Deze mensen hebben dus gekozen voor de dichtsbijzijnde locatie. De enige optie die hier gekozen kon worden was een A-theater. Wanneer als optie een B-theater op Mortiere was voorgesteld in plaats van een A-theater, dan hadden veel mensen misschien hiervoor gekozen.
  3. Er is geen enkele optie voorgelegd voor nieuwbouw van een B-theater. Dit maakt de opties extra onvergelijkbaar. Veel mensen die een B-theater wilden hebben hier waarschijnlijk niet voor gestemd omdat verbouw op het Molenwater slechts een tijdelijke oplossing is.
  4. Als er vier locaties voor een B-theater aan de bevolking waren voorgelegd en één locatie voor een A-theater,in plaats van andersom, kun je er wel zeker van zijn dat het A-theater nooit 70 % van de stemmen binnen had kunnen slepen.
     

De onkunde van sommige partijen om de betekenis van de cijfers op de juiste wijze in te schatten zou wel een goede verklaring kunnen vormen voor hun keuze voor een A-theater.

U bent hier