h

Grensrechter

22 december 2012

Grensrechter

logo SP MiddelburgOp 2 december stierf grensrechter Richard Nieuwenhuizen aan de verwondingen die hij had opgelopen door ernstige mishandeling op het voetbalveld. Twee weken lang ging het in de media vrijwel nergens anders over. Er volgden talloze analyses over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De discussie richtte zich met name op het naleven van regels. De conclusie was dat de regels op zich wel in orde waren, maar dat er onvoldoende gehandhaafd werd.

Ook al duurde de discussie twee weken, het werkelijke probleem werd niet besproken. Het feit dat jongeren tot zoiets in staat zijn werd verafschuwd, maar er is geen moment gesproken over hoe het met kinderen zover kan komen dat ze tot zoiets overgaan. Rechtse politici benadrukken steeds meer dat er vooral gekeken moet worden naar het slachtoffer en dat er minder aandacht moet worden besteed aan de daders.

Dat kan in bepaalde omstandigheden het geval zijn, maar wanneer alle aandacht uitsluitend uit gaat naar het slachtoffer, zoals hier duidelijk het geval was, gaat het nooit lukken om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen. Het scherper handhaven van regels zal geen effect hebben.

Inderdaad, met strengere regels kunnen jonge relschoppers/probleemjongeren van het veld worden geweerd. Maar daarmee doe je niets anders dan het probleem verplaatsen van het voetbalveld naar de maatschappij. Om tot een daadwerkelijke oplossing van het probleem te komen zul je met deze kinderen in gesprek moeten gaan.

Zolang je de oorzaken van het probleem niet onderzoekt is het onmogelijk om problemen in de toekomst te voorkomen, hoe repressief je het beleid ook maakt. Het is jammer dat hier steeds meer een taboe op rust.

Stan Punt

U bent hier