h

Economie & veiligheid, speerpunten van rechts beleid

25 januari 2012

Economie & veiligheid, speerpunten van rechts beleid

logo SP MiddelburgHet kabinet Rutte, in wezen een puur VVD-kabinet, heeft weinig op met alles wat sociaal is. Dat blijkt wel uit de enorme bezuinigingen op natuur, uitkeringen en de sociale werkplaats. Helaas blijft het daar niet bij, iedereen met minder dan 3 keer een modaal inkomen zal de bezuinigingsdrift van dit kabinet voelen in de portemonnee.

Daar staat tegenover dat het kabinet Rutte zich vooral profileert op het gebied van economie en veiligheid. Maar hoe doen ze het op die gebieden?

Op het gebied van de economie kunnen we kort zijn. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) heeft gezegd dat Nederland het op dit gebied redelijk goed doet maar heeft Nederland wel een aantal waarschuwingen gegeven. Als het gaat om de twee belangrijkste hiervan, de waarschuwing om de economie niet kapot te bezuinigen en de waarschuwing dat Nederland nu echt iets moet gaan doen aan de hypotheekrenteaftrek, faalt dit kabinet volledig.

Dan veiligheid. Laat ik maar niet ingaan op de caviapolitie, hierover is al genoeg gezegd. Ook op de gevolgen die het opschroeven van de maximumsnelheid heeft zal ik hier niet ingaan. Eveneens laat ik buiten beschouwing dat wetenschappelijk onderzoek uitentreuren heeft aangetoond dat strengere straffen geen enkele preventieve werking hebben.

In de PZC van 4 januari stonden naast elkaar twee artikelen die samen een goed beeld schetsen van de veiligheid die dit kabinet ons brengt. Het ene artikel had als titel 'Nieuwe veelpleger in opkomst'. Dit artikel schetste een beeld van de 'nieuwe' veelpleger. Drugsverslaafden die auto-inbraken plegen verdwijnen uit het straatbeeld, de nieuwe veelplegers zijn jonger, sluwer en gewelddadiger. Deze jongeren zijn al vroeg bekend geraakt bij Jeugdzorg en andere instanties, maak dit voorkomt niet altijd latere ontsporing omdat interventies te vaak op korte termijn gericht waren. Korpschef Paauw van Rotterdam-Rijnmond waarschuwt dat jongere broers van een ontspoorde jongen vroegtijdig aandacht dienen te krijgen voor zij ook op het verkeerde pad raken, en zegt zich in dit verband zorgen te maken over bezuinigingen op Jeugdzorg en andere instanties.

Het andere artikel had als titel 'Psychiatrische patient bezorgd over bijdrage'. Vanaf dit jaar moeten psychiatrische patienten per maand 145 euro extra bijbetalen voor hun verblijf in een psychiatrische kliniek. Een aantal patienten heeft dit geld gewoonweg niet en dreigt de kliniek te verlaten. Wat de gevolgen zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar de kans is groot dat een deel van deze groep op straat belandt. Niet echt bevorderlijk voor het gevoel van veiligheid. Bovendien zullen de psychiatrische problemen van deze mensen verergeren wanneer deze niet behandeld worden. Met als uiterste consequentie drama's zoals in Almelo en Apeldoorn.

De mond vol hebben van veiligheid en tegelijk bezuinigen op preventie gaat niet samen. Om op langere termijn een veilige maatschappij te bereiken zal je in mensen moeten investeren om te voorkomen dat het met hen de verkeerde kant op gaat. Veiligheid is onmogelijk te bereiken zonder een goed functionerend sociaal vangnet. Overigens is dit op langere termijn ook beduidend goedkoper; zorgen dat mensen niet het verkeerde pad op gaan bespaart kosten voor inbraakverzekeringen, rechters, advocaten, politie en gevangenissen.

Het mag duidelijk zijn dat de korte-termijn-visie van deze regering op economisch vlak en op het gebied van veiligheid grote financiele en maatschappelijke kosten met zich meebrengt. Helaas zou dit uiteindelijk weleens in het voordeel van partijen als de VVD kunnen werken; bij een toename van financiele onzekerheid en criminaliteit kan een partij die (te) simpele oplossingen biedt juist aantrekkelijker worden. Het is dan ook aan ons om duidelijk te maken wat de werkelijke gevolgen zijn van dit desastreuze beleid.

U bent hier