h

Terrasverwarming

10 januari 2011

Terrasverwarming

logo SP MiddelburgBij terrasverwarming denken de meeste mensen allereerst aan de straalkachels bij de cafés. Deze verschenen plotseling na de invoering van het rookverbod. In een aantal cafés waren er rokers-ruimten, maar deze waren over het algemeen klein, hadden onvoldoende ventilatie en stonden dan ook blauw van de rook.

Deze ruimten zijn dan ook in de meeste gevallen weggehaald, er moet nu buiten worden gerookt (behalve natuurlijk in de cafés waar wat soepeler met het rookverbod wordt omgegaan). Dit wordt dan soms gefaciliteerd door terrasverwarming, want het zou toch al te gek zijn als rokers naar buiten zouden moeten met hun jas aan.

In het katern Buiten en binnen van de PZC (6 juli en 23 november) werd melding gemaakt van een nieuwe trend: terrasverwarming in de tuin. Voor een prijs varirend van 40,- tot 975,- kun je voor je tuin je eigen energieverslinder op gas of electriciteit aanschaffen. De prijzen worden in het katern keurig naast elkaar gezet.

Nu kun je de PZC niet verantwoordelijk houden voor de trend om in de tuin terrasverwarming aan te leggen, al kun je er je twijfels bij hebben dat in de betreffende artikelen met geen woord gerept wordt over de gevolgen van deze trend voor het klimaat. In de artikelen wordt het klimaat overigens wel genoemd: We mogen er dan niet altijd het klimaat voor hebben, toch leeft de Nederlander steeds meer buiten.

Wat dat betreft kan terrasverwarming misschien toch voor een oplossing zorgen: als iedereen terrasverwarming aanschaft zal de temperatuur op aarde misschien zo hard stijgen dat terrasverwarming binnenkort niet meer nodig is om s winters comfortabel buiten te kunnen zitten. De vraag is dan nog wel, gezien de zeespiegelstijging, of tegen die tijd Zeeland nog bestaat.
Het is hoe dan ook zeer merkwaardig dat in een tijd dat steeds meer mensen beseffen dat het menselijk handelen negatieve invloed heeft op het klimaat, er een trend bestaat om op deze manier het broeikaseffect nog wat te versterken.

Stan Punt

U bent hier