h

Verkoop huurhuizen

9 september 2010

Verkoop huurhuizen

‘Louter winnaars bij verkoop huurhuis’, kopte de PZC op 3 september bij een artikel over sociale woningbouw.

Hoogleraar Sweder van Wijnbergen (PvdA), Hans Hillen (CDA) en Arthur Docters van Leeuwen (VVD) mochten in dit artikel het woord doen over hun plan: Iedere sociale huurwoning moet te allen tijde te koop zijn.

Volgens hen een plan met uitsluitend winnaars: De huurder hoeft niet per sé te verhuizen als hij of zij wil kopen, de corporatie kan meer investeren in het bouwen voor mensen met weinig geld en de overheid heeft fors extra inkomsten door belasting op aankooptransacties.

Een bijkomend voordeel, dat overigens in het artikel niet wordt genoemd, is een beter gemengde wijk. Voor een evenwichtige samenleving is het van groot belang dat wijken zoveel mogelijk een afspiegeling vormen van de Nederlandse samenleving, dus geen hoge-inkomenswijken (zoals Mortiere) of wijken met vrijwel alleen sociale woningbouw (Nieuw Middelburg), maar een mengelmoes van woningtypen. Een mix van koop en huur, ontstaan door verkoop van huurwoningen, zou hier een welkome bijdrage aan kunnen leveren.

Waarom staat er, gezien al deze voordelen, dan in het verkiezingsprogramma van de SP dat woningcorporaties terughoudend moeten zijn bij de verkoop van woningen? In een reactie van Aedes, de koepel van woningcorporaties, op het bovengenoemde plan
werd een belangrijk nadeel genoemd.

In Almere zijn veel huurwoningen verkocht aan mensen die dat eigenlijk niet konden betalen. Veel van deze huizen zijn verloederd omdat de eigenaren niet voldoende geld hebben voor het onderhoud. Er zit echter een veel groter nadeel aan het plan.

Een aantal decennia geleden zijn, zeker ook in Middelburg (Stromenwijk en Magistraatwijk) op grote schaal huurwoningen gesloopt om veelal plaats te maken voor duurdere koopwoningen. Sindsdien zijn er amper nog sociale huurwoningen gebouwd. De PZC van 9 juni dit jaar berichtte dat wie een huurhuis naar zijn of haar wens zoekt inmiddels jaren geduld moet hebben. 17 % van de ingeschreven ouderen vond vorig jaar een huurwoning, in de andere categorieën was dit minder dan 10 %.

Gezien deze cijfers is de verkoop van sociale woningbouw simpelweg onverantwoord.

Stan Punt

U bent hier