h

Pleinenvisie of Agorafobie?

14 januari 2008

Pleinenvisie of Agorafobie?

Half december vorig jaar was er een bijeenkomst in de bibliotheek georganiseerd waarop de gemeente een voorlopige pleinenvisie zou presenteren. Gezien de tijd die ze er voor genomen hadden (16 maanden) meende ik tenminste iets zinnigs te mogen verwachten. Dat viel lelijk tegen!

Er was een meneer die foto’s presenteerde van de 4 betreffende pleinen (Walenplein, Koorkerkplein, Plein 1940 en Zusterplein), er was uiteraard een meneer van een extern buro (hij wist te melden dat er parkeerplaatsen vervallen als je de pleinen autovrij maakt) en er was de wethouder die zei te hopen dat er een paar goede ideëen uit de zaal zouden komen (niet geheel onbegrijpelijk met zo’n voorbereiding).

Gelukkig bleek inderdaad een aantal mensen goed te hebben nagedacht waardoor de avond toch nog een leuke wending kreeg.

De meningen liepen niet erg uiteen.

Het Koorkerkplein hoeft enkel autovrij gemaakt te worden, het Walenplein moet voorzien worden van deugdelijke bestrating en kan het best dienst doen als fietsparkeerplaats, het Zusterplein dient als verloren te worden beschouwd en met Plein 1940 kun je allerlei leuke dingen doen, mits eerst autovrij. De meeste mensen zouden op Plein 1940 graag een permanente, mooi overkapte Food-Market zien. Op zich een leuk idee, al denk ik dat het behouden van de open ruimte die Plein 1940 is één van de beste ruimtelijke naoorlogse beslissingen in Middelburg is. Veel groen, een mooie grote fontein en een paar bankjes en je hebt een prachtig rust- en ontmoetingspunt (kan dat ook niet op de Markt??).

Een Food-Market is een hartstikke leuk idee, maar laat iemand met voldoende creativiteit en doorzettingsvermogen zoiets dan op het Zusterplein neerzeten. Je zal dan wel één en ander moeten opkopen en een doorsteek naar de Lange Delft moeten maken.

Dat lijkt me nou een mooie uitdaging voor iemand die pleinenvisie pretendeert!

Stan Punt

 

U bent hier