h

Hulde aan de Lonneboot

1 september 2007

Hulde aan de Lonneboot

Nieuw- en Sint Joosland heeft een zogenaamde samenwerkingsschool, de Lonneboot genaamd. Op een samenwerkingsschool worden verschillende soorten onderwijs gegeven, in dit geval christelijk en openbaar.

Buitenom de gewone lessen zoals rekenen en taal wordt er ook 2 x per week in vormingsgroepen een thema bekeken (bij aanmelding wordt de ouders gevraagd een keuze te maken voor christelijk of algemeen onderwijs). Thema’s zoals vriendschap, liefde, bang zijn, mensen zijn verschillend enz.

Na deze lessen gaan de kinderen weer terug naar hun vaste (leeftijds)groep en bespreken de overeenkomsten en verschillen. In de weeksluiting is elke keer een presentatie opgenomen waarin de groepen uitleggen hoe zij tot een bepaalde visie zijn gekomen.

Het college had in al haar wijsheid besloten de Lonneboot niet langer subsidie te verstrekken (kleine scholen hebben het moeilijk en de Lonneboot ontvangt jaarlijks € 25.000,= zodat ze in vijf in plaats van vier groepen kunnen werken).

Gelukkig trok de gemeenteraad aan de bel en is de subsidie voor de komende vier jaar gewaarborgd. Kinderen hebben goed onderwijs nodig om straks een volwaardige plek te
kunnen vinden in de maatschappij; een maatschappij die steeds harder wordt en waarin de tegenstellingen steeds groter dreigen te worden.

Van jongs-af-aan leren luisteren naar elkaar en, op basis van argumenten, leren een eigen visie te bepalen maakt kinderen sterker en, hopelijk, de maatschappij vriendelijker.

Graag heel veel Lonneboten!

U bent hier