h

De foto

8 maart 2007

De foto

Het zag er anderhalf jaar geleden zo fraai uit voor het Zeeuwse CDA. Opnieuw kwam er een kabinet dat de naam droeg van de Zeeuw Balkenende en deze keer werd hij ook nog eens geflankeerd door een oud-plaatsgenoot als staatssecretaris op financiën.

Jan Peter en Jan Kees als twee Biezelingse boegbeelden in het kabinet, dan heb je verder geen lobbyist meer nodig in Den Haag.

Dat de Zeeuwse belangen bij het CDA in goede handen waren, was al benadrukt tijdens de verkiezingscampagne in het najaar van 2006. Ik bewaar nog altijd de krantenfoto waarop een heel rijtje CDA-prominenten lachend en vastberaden op een Zeeuwse dijk staat, gewapend met een spandoek waarop de tekst ‘Sociaal economisch is ontpolderen een ramp!’

En wat dragen die CDA-demonstranten Ad Koppejan, Siem Buis en Maxime Verhagen om hun hier en daar wat bollende buiken? Inderdaad, we zien het goed: het t-shirt van de ‘Vrienden van de mossel’.

Daarmee brachten ze in één foto de boodschap over dat het CDA er voor zou zorgen dat die ontpoldering niet door zou gaan en dat de toekomst van de mosselvissers eveneens in goede handen was: zolang het CDA aan de touwtjes bleef trekken in Den Haag, hoefden in Zeeland boer noch visser zich zorgen te maken.

Tja.
Intussen zijn we amper anderhalf jaar verder en weten de Zeeuwen wat de boodschap van het CDA waard was. Er kwam zowaar een CDA-minister die zowel de Landbouw als de Visserij in haar portefeuille heeft – boerendochter Gerda Verburg.

Maar ondanks die achtergrond heeft Gerda de afgelopen maanden eerst de Zeeuwse boeren duidelijk gemaakt dat wat haar betreft niet aan ontpolderen is te ontkomen en sinds deze maand weten ook de Zeeuwse mosselvissers dat hun belangen allesbehalve zeker zijn bij deze minister.

Ja, ze zal haar best doen, maar dit voorjaar mosselzaad gaan vissen op de Waddenzee….dat zal niet lukken. Maar de CDA’ers waren toch Vrienden van de mossel?

Jawel, maar dat was anderhalf jaar geleden. Toen er nog kiezers in Zeeland moesten worden gewonnen...

Kees Slager

U bent hier