h

Els Simons

0118-628681

Els Simons kwam in 1951 in Oost-Souburg ter wereld als Els van Laere. Aanvankelijk volgde zij na een jaar ULO de huishoudschool waar zij zich het vak van kostuumnaaister en coupeuse eigen maakte. In 1969 trouwde Els met George Frederik Simons. Samen kregen zij een zoon en een dochter.

Naast haar moederschap ging Els aan de slag als bejaardenhelpster om weer wat later de overstap te maken naar de Toorenvliedtschool, nu beter bekend als het O.P.D.C. in de Griffioen. Met veel plezier zorgde zij er 27 jaar lang voor dat de school schoon, veilig en gezellig was. Helaas kwamen er gezondheidsklachten. Er werd artrose vastgesteld, maar stoppen met werken zag Els helemaal niet zitten. Gelukkig konden er vervangende werkzaamheden gevonden worden. Els ging de catering op school verzorgen. Ook deze taak bracht haar veel voldoening, maar uiteindelijk was het twee jaar geleden ook voor Els genoeg. Na 30 jaar nam zij afscheid van “haar” school. Met pijn in het hart, want nog steeds mist zij “haar” leerlingen zo nu en dan.

Al vroeg in de jaren ’70 maakte Els zich sterk voor het milieu. “Ik stemde heel vroeger GroenLinks en nu alweer jaren SP. Het milieu vind ik heel belangrijk. Ik ontbrak dan ook niet bij de demonstraties tegen de eerste kerncentrale. Die er helaas toch gekomen is. Ik heb ook altijd geweigerd Kalkarheffing te betalen. Dat was een extra heffing van drie procent bovenop je energienota die werd gebruikt om de bouw van een snelle kweekreactor in het Duitse Kalkar te financieren.”

Nog steeds protesteert Els tegen plannen die het milieu schaden. Met hart en ziel zet zij zich in voor het behoud van het strand De Kaloot. “Dat is het enige natuurlijke strand in Zeeland. Dat offer je niet op omwille van een container terminal.” Als schelpenverzamelaar hielp zij mee bij de totstandkoming van de Fossiele Atlas en weet zij als geen ander hoe waardevol dit stukje ongerepte natuur is.”

Met de plannen om het Stadspark Molenwater te laten verdwijnen voor een schouwburg was de maat vol. “Overal die aantasting van dat kleine beetje natuur dat ons nog rest! Ik heb me gemeld bij de SP. Ik wilde actief meehelpen om het parkje te behouden.”

Els bleek een aanwinst voor de afdeling. Van de kerngroep groeide zij door naar het bestuur. “Ik ben algemeen bestuurslid. Het geeft mij een goed gevoel om me in te zetten voor een sociaal en duurzaam Middelburg. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en doe er dan ook alles aan wat in mijn vermogen ligt om dit te bestrijden, in het bestuur, op straat of in de gemeenteraad.”

U bent hier